3 minute de citit

Combaterea putregaiului cenușiu la vița-de-vie

Atacul Putregaiului cenușiu al viței-de-vie (Botrytis cinerea) asupra boabelor aflate în faza de coacere este cel mai păgubitor, deoarece distruge recolta deja formată, după un sezon agricol în care fermierul viticultor a investit deja resurse considerabile. Însă, nici infecția în celelalte stadii de dezvoltare ale viței-de-vie nu trebuie ignorată, deoarece poate compromite producția într-un timp relativ scurt.

Foto 1 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b Foto 2 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b

Putregaiul cenușiu al viței-de-vie (Botrytis cinerea)

Condiții favorabile bolii

Dezvoltarea patogenului este favorizată în perioadele cu umiditate excesivă (90%), cauzată de precipitații abundente urmate de vreme însorită, cu temperaturi în jur de 20°C. Condiții favorabile apar și în plantațiile situate în apropierea apelor curgătoare sau lacurilor, atunci când este ceață densă.

 

Semnal de alarmă

 

Îngrijorător este faptul că această ciupercă supraviețuiește mult timp în resturile vegetale de la baza plantației, de aceea, un prim pas sunt lucrările de igienizare ale solului și tăierile de rodire corecte. După pornirea în vegetație, dată fiind agresivitatea bolii, utilizarea unui fungicid polivalent reprezintă o măsură de control cu rezultate insuficiente. Și aceasta pentru că este dificilă descoperirea unei substanțe active unice atât de performante, încât să combată în același timp mai multe boli cu impact economic ridicat.

 

Un produs nou cu efect țintit

Noul fungicid sistemic JAVISE WG este specializat în controlul preventiv și curativ al putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) la vița-de-vie. Substanța activă ciprodinil (500 g/kg) face parte din grupa anilinopirimidinelor (FRAC D1), ale căror efecte antifungice împotriva acestui patogen sunt recunoscute la scară largă de peste 20 de ani.

 

Mod de acțiune

Aplicat la temperaturi scăzute (dar nu sub limita de 5°C), JAVISE WG blochează acțiunea ciupercii încă de la primele faze ale infecției. Produsul acționează prin inhibarea sintezei de metionină și secreția enzimelor hidrolitice care susțin pătrunderea ciupercii în plantă. Tratamentul fungicid afectează tubul germinativ, formarea apresorilor și creșterea miceliilor.

Foto 3 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b

Foto 4 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b

Putregaiul cenușiu al viței-de-vie (Botrytis cinerea)

Cu acest mod de acțiune țintit asupra Botrytis cinerea, JAVISE WG reprezintă o soluție excelentă în managementul rezistenței, putând fi utilizat în combinație sau în alternanță cu alte produse de protecție a plantelor, inclusiv cu fungicide cu spectru diferit de combatere.

Foto 5 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b

Putregaiul cenușiu al viței-de-vie (Botrytis cinerea)

Surse foto articol: Adobe Stock Photos, Dreamstime 


RECOMANDĂRI LA APLICARE

La stadiul de pârgă (BBCH 81 – BBCH 85), atunci când atacul de Botrytis cinerea provoacă cele mai mari pagube, doza de JAVISE WG recomandată este 0,75 kg/ha și necesită un timp de pauză de doar 7 zile până la recoltare.

JAVISE WG este rezistent la spălare, caracteristică ce se manifestă la scurt timp după aplicare (2 ore), cu o bună gestionare a reziduurilor. Produsul nu are impact asupra fermentației alcoolice a vinurilor.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →