Combaterea mamitei stafilococice: surse de infecţie şi măsuri de prevenire - Revista Ferma
3 minute de citit

Combaterea mamitei stafilococice: surse de infecţie şi măsuri de prevenire

La vaci, stafilococii sunt prezenţi atât în interiorul glandei mamare, cât şi în afara acesteia, respectiv pe mucoase, piele şi păr.

 

CARE SUNT SURSELE DE INFECȚIE

 

Sunt receptive mai ales vacile aparţinând raselor specializate pentru producţia de lapte. Receptivitatea este influenţată de patogenitatea stafilococilor, rezistenţa animalelor, alimentaţie, tehnologia de exploatare şi factorii igienici.
• Sursele de infecţie primare sunt reprezentate de vacile cu mamite stafilococice clinice şi subclinice, vacile sănătoase purtătoare şi vacile cu diferite infecţii purulente localizate.
• Sursele secundare mai importante sunt: aparatele de muls, mâinile mulgătorilor, apa şi găleţile, aşternutul, obiectele de grajd. Transmiterea infecţiei de la un animal la altul se realizează de obicei în timpul mulsului prin intermediul aparatelor de muls, al mulgătorilor şi al altor obiecte destinate mulsului.

combaterea mamitei stafilococice_b 

ASPECTELE CLINICE ALE BOLII

 

1. Forma supraacută – Simptomele generale sunt reprezentate de: febră 41-42°C, puls accelerat, respirație dificilă, lipsa poftei de mâncare. Sferturile mamare afectate sunt sensibile, calde, mărite în volum, de culoare roşie violacee. Secreţia lactată este înlocuită cu un lichid brun-roşietic urât mirositor.
2. Forma acută evoluează cu semne locale şi generale, fiind semnalată în prima parte a lactaţiei. Simptomele generale sunt identice cu cele de la forma supraacută iar simptomele locale sunt mai reduse ca intensitate. Sferturile afectate sunt mărite în volum, sensibile, dureroase, iar pielea este congestionată. Secreţia lactată este înlocuită de un lichid seros, roşietic, floconos sau purulent. Animalele se pot vindeca, dar sferturile afectate rămân indurate, dure şi neproductive.
Formele subacută şi cronică evoluează de regulă cu semne locale.
3. Formele subclinice sunt frecvente la vacile de lapte, incidența ajungând în unele ferme până la 50%. Aceste forme diminuă producţia de lapte şi pot fi diagnosticate numai cu ajutorul unor teste rapide (R-Mastitest).

 

MĂSURI DE PREVENIRE A BOLII

 

Profilaxia mamitelor stafilococice la vacile cu lapte se realizează prin aplicarea unui complex de măsuri de profilaxie generală, de profilaxie specifică şi prin antibioprevenţie.
Vacile cu plăgi sau traumatisme ale ugerului şi/sau mameloanelor vor fi tratate corespunzător. De asemenea, se recomandă şi tratamentul precoce al infecţiilor uterine, podale sau de altă natură. La vacile lactante se face obligatoriu controlul pentru depistarea mamitelor subclinice. O altă măsură importantă o reprezintă mulsul complet şi fără traumatisme asupra glandei mamare.
Tratamentul preventiv al mamitelor stafilococice se face în perioada de repaus mamar, care trebuie respectat obligatoriu în ultimele două luni de gestaţie. În acest scop, se recomandă preparatele pe bază de cloxacilină care se administrează de două ori (în luna a VIII-a şi luna a IX-a de gestaţie) pe calea canalului papilar, câte ½ tub în fiecare sfert.

 

Peste 50% dintre noile infecţii ale ugerului pot fi prevenite prin dezinfectarea mameloanelor cu un produs eficient, imediat după muls.
Cum trebuie să procedezi?

un articol de
ADRIAN STANCU
UȘV Timișoara

 

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →