S-a dovedit experimental că, prin măsuri corecte, în fiecare an se reduce cu 20% din rezerva acestor organe de înmulţire a buruieilor, ceea ce înseamnă că în 2-3 ani se reduce la mai mult de jumătate îmburuienarea. Ulterior, controlul îmburuienării se poate realiza şi fără mijloace chimice.
5 METODE CURATIVE
Metodele şi mijloacele folosite la reducerea gradului de îmburuienare se referă la:
I. Metode agrotehnice prin care se acţionează direct asupra buruienilor, indiferent că sunt anuale sau perene, monocotiledonate sau dicotiledonate.
II. Metode fizice, prin arderea buruienilor cu flacără produsă de petrol. Pe tractor se găseşte bazinul cu combustibil de la care pleacă furtunuri cu arzătoare prevăzute cu panouri de protecţie pentru plante. Este o metodă greoaie şi foarte scumpă.
III. Metode biologice de combatere a buruienilor cu duşmani naturali, în special cu insecte, cu rozătoare şi diferite microorganisme. Insectele sfredelesc rădăcinile, tulpinile, seminţele sau consumă frunze, tulpini şi reduc îmburuienarea. Există şi ciuperci, bacterii care distrug sistemul enzimatic sau produc toxine care atacă buruienile.
IV. Metode ale agriculturii de precizie (digitale). Cu ajutorul dronelor se alcătuiesc hărţi care arată gradul de îmburuienare a culturilor pe zone.
Pe baza acestora se trece la reducerea gradului de îmburuienare prin diferite mijloace:
• robotul Dino prevăzut cu senzori speciali execută prăşitul mecanic asemănător cu plivitul manual;
• vehicul autonom prevăzut cu camere multispectrale realizează praşila la sfecla de zahăr cu o precizie de sub 1 cm de planta de cultură;
• combaterea mecanică şi chimică se efectuează cu tractorul în agregat cu o prăşitoare prevăzută cu senzori de culoare care recunosc plantele şi taie numai buruienile iar unde nu ajung cuţitele se aplică un jet de erbicid numai pe buruieni, folosind doar 10% din doza de erbicide;
• se mai pot combate buruienile cu laser, prin descărcări electrice, cu jet de ulei de rapiţă încins etc.
V. Metode chimice (cu erbicide). Se folosesc numai la început, pentru reducerea rezervelor de seminţe din sol, după care controlul gradului de îmburuienare se poate realiza fără chimicale.
un articol de
VASILE POPESCU