Problema dăunătorilor de sol în legumicultură impune adoptarea practicilor agricole de prevenire a lor începând cu însămânțatul, plantatul sau transplantatul, mai ales în zonele în care s-a atins PED-ul de 1-5 larve/mp.
În contextul actual, în care multe substanțe active sunt retrase de la comercializare, specialiștii KWIZDA Agro Romania propun partenerilor insecticidul microgranulat de sol COLUMBO 0,8 MG, pe bază de cipermetrin 8 g/kg, din grupa piretroizilor de sinteză. Produsul acționează ca o neurotoxină asupra sistemului nervos al dăunătorului, căreia îi provoacă inițial hiperactivitate și paralizie, urmată de moartea insectei. Se aplică în doză de 12 kg /ha, direct în brazdă, la înființarea culturii, fiind necesară pregătirea unui pat germinativ bine mărunțit și afânat pentru o dispersie omogenă a granulelor.
COLUMBO 0,8 MG, GRAD RIDICAT DE ÎNCREDERE
Granulele de COLUMBO 0,8 MG sunt active strict la locul amplasării lor, ele nu se deplasează datorită densității mari a suportului de calciu. Din acest motiv, bariera de protecție își păstrează forma și poziția în timpul vegetației. Substanța activă, cipermetrin, se evaporă lent și este insolubilă în apă, caracteristici care îi confirmă persistența ridicată, de până la 120 de zile. Produsul prezintă o perioadă lungă de degradare în condiții de luminozitate.
EFECTELE ATACULUI DĂUNĂTORILOR DE SOL ASUPRA LEGUMELOR
În cazul tomatelor și al altor legume, viermii sârmă (Agriotes spp.) sunt vizibili în tulpină, iar plantele vor fi firave, cu frunze îngălbenite. În cazul rădăcinoaselor și al legumelor cu bulbi, atacă părțile subterane, devitalizând planta și afectând calitatea recoltei, care va putrezi fie în câmp, fie în spațiul de depozitare.
TREI DĂUNĂTORI PROBLEMĂ
- Larvele de buha semănăturilor(Agrotis spp.)se hrănesc cu semințe încolțite, iar răsadurile și plantele tinere sunt roase de la colet. În legumele rădăcinoase formează cavități atunci când rod, în care se vor instala diverși patogeni. Plantele atacate sunt debile sau slăbite și prezintă întârzieri de creștere, consecințele atacului ducând chiar și la moartea lor.
- Musca cepei (Delia antiqua) are 2 generații pe an, prima afectând, în principal, bulbii în formare, fiind capabili să migreze de la o plantă la alta. A doua generație atacă bulbii deja formați. Bulbii prezintă galerii, țesuturile deteriorate devenind porți de intrare pentru patogeni, care duc la putrezirea lor. Plantele atacate nu se mai dezvoltă și mor.
ACȚIUNE ȘI EFECT
Modul de acțiune prin contact al produsului COLUMBO 0,8 MG asigură protecția împotriva dăunătorilor, fără a fi nevoie ca aceștia să se hrănească din rădăcină, bulb, răsad sau sămânță, pentru ca substanța activă să își facă efectul, așa cum este cazul insecticidelor cu mod de acțiune sistemic, care se transferă în plantă și a căror concentrație se diminuează treptat, pe măsură ce planta se dezvoltă.
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00
Surse foto: Adobe Stock Photos, Dreamstime