În zona Transilvaniei, exista bunul obicei ca atunci când fătau vacile, din primele mulsori să se consume colostrul coagulat (zis corastă), care asigura imunitate şi vitalitate consumatorilor. În colostru se găsesc mari cantități de imunoglobuline G (IgG) și mai moderate de IgA și IgM. Imunoglobulina A are un rol esențial în protecția antimicrobiană de la nivelul mucoaselor.
- Colostrul de oaie are o culoare galbenă intensă datorită conţinutului ridicat în grăsime şi în vitamina A, gust sălciu, reacţie acidă (pH 6,2-6,5 şi 40-45oT) şi coagulează uşor prin încălzire datorită conţinutului ridicat de lactoalbumină şi lactoglobulină. În comparaţie cu laptele normal de oaie, colostrul conţine de patru ori mai multă proteină (21,57%) de calitate superioară şi o cantitate dublă de grăsimi (14%).
- Colostrul de capră, în comparaţie cu cel de oaie, conţine mai puţină substanţă uscată (24-25%) şi proteină (8,5-9%), dar are aceeaşi cantitate de grăsime (9-9,2%).
Prin conținutul bogat în proteine, grăsimi nesaturate, substanțe minerale și vitamine, colostrul înseamnă sănătate. De așa ceva avem nevoie acum și în viitor.
Pot fermierii să obţină colostrul pentru vânzare?
Oile adulte specializate pentru lapte produc 2-4 litri, iar caprele 3-6 litri de colostru/zi, din care mieii/iezii sug 0,5-0,8 litri. Deci rămâne o cantitate importantă disponibilă pentru conservare și vânzare. Rasele autohtone Ţurcană și Țigaie, în condiții bune de furajare în timpul gestației, produc circa un litru de colostru/zi.
Un litru de colostru de vacă valora 20-30 lei, iar în perioada actuală, probabil şi mai mult.
Fermierii care vor să facă o afacere și cu acest produs excepțional trebuie să:
- să mulgă oile/caprele cu o instalație de muls pentru a obține un produs igienic;
- să respecte normele de bunăstare specifice;
- să mulgă numai femelele performante (după lactația a doua) și cu un singur produs;
- să posede instalații de refrigerare, congelare și ambalare;
- să certifice produsul la un laborator autorizat.
Unele studii precizează că chefirul întăreşte substanţial imunitatea antivirală, cu atât mai mult dacă e produs din colostru de oaie, capră sau vacă.
Pentru fermele cu efective mari şi performante pentru lapte, valorificarea colostrului poate fi o afacere profitabilă, dar și cu efect benefic pentru consumator.
De cele mai multe ori, consumatorii cumpără punga sau sticla cu lapte direct de la producător, fără a fi interesaţi de la ce animal provine sau dacă a fost pasteurizat. Alţii preferă laptele crud. Ştiai despre tehnologia care păstrează laptele proaspăt timp de 60 de zile?