Coliere cu feromoni, protecţie împotriva lupilor! - Revista Ferma
2 minute de citit

Coliere cu feromoni, protecţie împotriva lupilor!

Agroline capsula feromoni Coliere cu feromoni, protecţie împotriva lupilor!O companie elveţiană specializată în protecţia plantelor a dezvoltat o nouă tehnologie de apărare a animalelor domestice împotriva atacului lupilor. Este vorba de nişte capsule cu feromoni, care vin ataşate pe un colier în jurul gâtului.

Mirosurile simulează teritoriul unui lup şi sunt concepute pentru a împiedica prădătorii să se apropie de animale. Acestea din urmă, la rândul lor, poartă parfumurile pe o bandă specială în jurul gâtului. Tehnologia urmează să intre pe piaţă anul acesta, anunţă Agrarheute.

Agroline a dezvoltat această soluţie împreună cu o companie elveţiană de biotehnologie şi o companie de consultanţă ştiinţifică, iar în viitor va produce şi va distribui inovatorul produs.

Protecţie de până la 60%

Capsulele parfumate sunt ataşate de gulerele oilor, caprelor sau vacilor într-un distribuitor şi eliberează feromonii continuu. Acest lucru reduce semnificativ riscul atacurilor de lup, potrivit companiei. „Gulerul nu oferă protecţie 100% împotriva atacurilor lupilor”, spune Christian Saglini, CEO al Agroline. „Dar putem oferi fermierilor o piesă eficientă a puzzle-ului în protecţia turmei”. Potrivit companiei, testele practice au arătat o eficacitate de 50 până la 60 la sută.

Ce sunt feromonii?

Feromonii sunt substanţe chimice produse şi eliberate de animale, plante şi chiar bacterii, care servesc la comunicarea dintre indivizi ai aceleaşi specii. Aceşti compuşi transmit informaţii şi influenţează comportamentul, fiziologia sau dezvoltarea altor indivizi din aceeaşi specie. Unii acţionează ca atractanţi, alţii au un efect de respingere. Feromonii joacă un rol esenţial în diverse comportamente biologice, cum ar fi reproducerea, identificarea teritoriului, semnalizarea pericolelor şi coordonarea activităţilor sociale. În agricultură, feromonii sunt deja utilizaţi cu succes în protecţia plantelor, pentru a monitoriza populaţiile de dăunători sau ca tehnică de confuzie pentru a împiedica femelele şi masculii să se găsească şi să se reproducă.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →