COD GALBEN de CĂLDURĂ și disconfort termic / Vezi județele afectate de temperaturile în creștere / Rezerva de umiditate a solului! - Revista Ferma
3 minute de citit

COD GALBEN de CĂLDURĂ și disconfort termic / Vezi județele afectate de temperaturile în creștere / Rezerva de umiditate a solului!

cod galben de canicula COD GALBEN de CĂLDURĂ și disconfort termic / Vezi județele afectate de temperaturile în creștere / Rezerva de umiditate a solului!
Credit foto @iStock.com/Iurii Kuzo

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru mai multe judeţe ale ţării, care va fi în vigoare până miercuri dimineață. ”Pe parcursul zilei de luni, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi local în Dobrogea continentală, se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, iar maximele se vor situa în general între 33 şi 35 de grade”, a transmis în această dimineață Administrația Națională de Meteorologie.

Local vor fi caniculă şi disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi.

În cursul zilei de marţi, codul galben se va extinde. ”În Oltenia, Banat, sud-vestul Transilvaniei şi în cea mai mare parte a Munteniei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 32 şi 35 de grade şi local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând şi depăşind uşor pragul critic de 80 de unităţi”, a mai transmis ANM.

Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Meteorologii anunţă că în zilele viitoare vremea va continua să se încălzească, iar disconfortul termic va fi tot mai accentuat, astfel că România se va afla sub influenţa unui nou val de căldură intens şi de lungă durată.

cod galben canicula 17 iunie 2024 COD GALBEN de CĂLDURĂ și disconfort termic / Vezi județele afectate de temperaturile în creștere / Rezerva de umiditate a solului!
Sursa info @ANM

REZERVA DE UMIDITATE A SOLULUI

Conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Oltenia și Dobrogea, pe suprafețe  extinse  din  Muntenia și Moldova, local în vestul și sud-estul Crișanei, vestul și nord-vestul Banatului, estul, sudul și izolat centrul Transilvaniei. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul și nord-estul Banatului, estul, izolat vestul Moldovei, nordul și sud-vestul Crișanei, sud-vestul Munteniei.

În cultura de porumb, pe adâncimea de sol 0-100 cm se vor semnala deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei și a Munteniei, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, centrul și estul Olteniei, nordul și vestul Crișanei, nord-vestul și vestul Banatului. Aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, centrul, estul și nord-vestul Moldovei, sudul și estul Dobrogei, sudul și nordul Olteniei, vestul și sudul Crișanei, izolat sudul Munteniei, nordul și nord-estul Banatului.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

  • Recoltarea, transportul și depozitarea fructelor de sezon și a cerealierelor de toamnă (orz);
  • Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile de primăvară;
  • Fertilizarea fazială cu îngrăşăminte foliare şi minerale la culturile prăşitoare;
  • Combaterea bolilor şi a dăunătorilor (tratamente fitosanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole;
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →