4 minute de citit

CLAAS începe cooperarea cu start-up-ul AgXeed şi obţine participaţii minoritare

Productivitatea în agricultură trebuie să continue să fie sporită în deceniile următoare, pentru a satisface nevoile unei populaţii globale în creştere. În acelaşi timp, numărul persoanelor angajate în agricultură, măsurat în termeni de suprafaţă, continuă să scadă, în timp ce forţa de muncă calificată este din ce în ce mai dificil de găsit în unele regiuni, iar fermierii au în continuare programe de lucru mai lungi decât în multe alte sectoare. Industria utilajelor agricole a oferit diverse soluţii pentru a face faţă acestor provocări, de la asistenţa operatorului şi sisteme de optimizare a utilajelor până la tehnologii agricole de precizie şi chiar utilaje autonome, de diferite dimensiuni şi clase de performanţă. Pentru CLAAS, colaborarea şi investiţiile în start-up-ul AgXeed marchează un pas logic către tehnologiile pentru viitor.

CLAAS_AgXeed_1_b

Tehnologie scalabilă şi periferice avansate

AgXeed, cu sediul în Olanda, oferă un sistem inteligent, durabil şi complet autonom, cu hardware scalabil, instrumente de planificare virtuală şi modele de date extinse, datorită cărora este în momentul de faţă una dintre companiile europene de top din acest sector. În acest scop, AgXeed îşi va aduce AgBot-ul autonom pe câmpuri, păşuni şi culturi de specialitate, alături de o suită completă de periferice pentru vehicule. Obiectivul este ca acest robot autonom de teren cu tracţiune diesel-electrică, roţi sau şenile, de până la 156 CP şi cuplare standard în trei puncte să ajute fermierii cu o gamă largă de lucrări în viitor. „Implicarea noastră oferă companiei CLAAS acces la tehnologii inovatoare într-un segment de piaţă care ne este familiar şi ne completează propria expertiză în autonomie şi robotică”, explică Thomas Böck, CEO-ul Grupului CLAAS. „La rândul său, AgXeed beneficiază de expertiza şi reţelele noastre extinse în multe domenii, cum ar fi transferul de date, interfeţe şi soluţii în materie de sisteme de propulsie. În opinia noastră, este o situaţie benefică pentru toţi şi un motiv pentru care am decis să investim în acest start-up, precum şi faptul că tehnologiile AgXeed vizate sunt într-o stare avansată de dezvoltare. Această soluţie oferă agricultorilor şi contractorilor valoare adăugată concretă din punct de vedere economic şi, în plus, va fi disponibilă în curând.”

CLAAS_AgXeed_2_b

Abordarea disponibilităţii pieţei

„Acest tip de cooperare reflectă exact ceea ce susţinem la AgXeed”, a adăugat Joris Hiddema, cofondator al AgXeed B.V. „Și aceasta înseamnă stabilirea unor alianţe orientate spre viitor între companiile inovatoare care fac eforturi pentru o agricultură sustenabilă, în cadrul căreia fermierii au capacitatea de a optimiza productivitatea, protejând în acelaşi timp solul şi mediul. CLAAS este un partener care crede şi împărtăşeşte ideile noastre despre viitorul agriculturii şi care va accelera aducerea soluţiilor noastre pe câmpurile fermierilor”.

CLAAS_AgXeed_3_b

Se preconizează că lansarea AgBot, împreună cu soluţiile şi platformele software asociate, va avea loc în 2022. Produsul şi serviciile oferă clienţilor valoare adăugată durabilă. AgBot se ocupă cu lucrările monotone, plictisitoare şi, în unele cazuri, periculoase, lăsând fermierilor mai mult timp pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă în prezent. În termeni concreţi, ecosistemul care înconjoară instrumentul central de planificare şi analiză pe bază de internet sporeşte eficienţa prin planificarea automată şi optimizată a rutelor şi setările utilajului. AgBot este foarte ecologic datorită şenilelor opţionale, cu lăţimi de la 300 la 910 mm, şi unei greutăţi maxime mici, de 6,0 t (fără balast). Vehiculul are, de asemenea, un ecartament reglabil, hidraulică cu senzor pentru încărcătură şi un tirant cu o capacitate de ridicare de până la 8,0 t. Opţional, sunt disponibile o priză de putere electrică, independentă de turaţia motorului, şi conexiuni externe de înaltă tensiune. Echipamentul electric include toată tehnologia necesară pentru detectarea pericolelor şi obstacolelor, pe lângă un sistem de direcţie RTK.

CLAAS_AgXeed_4_b

AgBot va fi lansat în diferite dimensiuni şi clase de performanţă. În prezent, sunt în curs de dezvoltare soluţii suplimentare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →