Încă de la terminarea Facultăţii de Zootehnie de la Cluj-Napoca, în 2000, Ciprian Gherghel a început să crească vaci de lapte în comuna natală Bruiu, jud. Sibiu. Asociat cu un prieten, fermierul a dezvoltat ferma de vaci de lapte, până când a realizat că specificul zonei nu e eficient pentru producţia de lapte. „În 2012, am înţeles că în zona noastră nu mai are rost să mă chinui cu vacile de lapte şi am căutat o rasă de carne care să valorifice păşunile din zona noastră de deal. Am căutat o vacă robustă, care să nu aibă probleme de reproducţie. M-am interesat şi aşa am ajuns la rasa Aubrac, de care sunt încântat”, ne-a declarat Ciprian Gherghel.
Parcursul de la 150 la 830 efectiv matcă din rasa AUBRAC
Dezvoltarea fermei de vaci de carne din rasa Aubrac a început cu un prim lot de 60 de viţele aduse din Franţa, după care fermierul a mai adus încă 100 de juninci. În anii care au urmat toate viţelele au fost păstrate pentru reproducţie şi aşa a ajuns acum la un efectiv de 830 de vaci mamă. „În ultimii ani am început să vindem şi viţele pentru reproducţie către alte ferme. Viţeii sunt întreţinuţi pe păşune, cu mamele lor, de primăvara până toamna, la înţărcare. Tăuraşii sunt vânduţi la vârsta de 8 luni, la înţărcare, atunci când au circa 300-320 kg”, ne-a spus fermierul.
Ciprian Gherghel: „Aubrac – fătări în grajd, pe stabulaţie, apoi 8-9 luni pe păşune”
Chiar dacă Aubrac este o rasă rezistentă la condiţiile de mediu, fermierul preferă ca fătările să se facă în grajd, în fermă, pentru a putea identifica şi crotalia mai uşor viţeii. După fătare, pe măsură ce se formează loturi de 40-45 de vaci mamă cu viţei, acestea sunt scoase la păşune, împreună cu un taur/lot. „Monta se face în harem, pe păşune. În toamnă, când înţărcăm viţeii şi scoatem taurul din lot, facem şi control de gestaţie. Nu avem probleme de reproducţie, probabil şi datorită sistemului de întreţinere, animalele sunt libere pe păşune. Avem gard electric şi, în general, nu am avut probleme cu animalele sălbatice, iar rasa Aubrac are un puternic instinct matern şi îşi apără viţeii”, a precizat fermierul.
Furajele de bază: iarbă pe păşune şi fân
Ferma administrează o suprafaţă de 900 de hectare, din care 250 ha teren arabil, cultivat în cea mai mare parte cu lucernă şi amestecuri de graminee şi leguminoase pentru fân. Doar circa 40-45 ha sunt cultivate cu porumb pentru siloz. Suprafeţele de teren cultivate pentru fân sunt cosite, de regulă, o singură dată, după care sunt păşunate.
Hrana de bază este fânul şi iarba de pe păşune. Vacile mature sunt întreţinute doar pe păşune începând din aprilie-mai şi până în decembrie, apoi în grajd, în stabulaţie, până după fătare. „Doar viţelele pentru reproducţie primesc după înţărcare un supliment de concentrate. Ideal ar fi să hrănim animalele doar cu fân, dar este destul de greu să producem atât de mult fân pentru un efectiv aşa de mare, iar pe timpul iernii le dăm şi un supliment de 8-10 kg de siloz de porumb/zi/cap”, a menţionat Ciprian Gherghel.
Ciprian Gherghel: „producerea furajelor, a fânului, principala activitate din timpul verii”
Pentru a creşte randamentul producţiei de fân, mare parte din terenul arabil este cultivat cu lucernă şi amestecuri de graminee şi leguminoase. „La iarbă şi amestecuri de ierburi facem o singură coasă, după care terenul este păşunat. La lucernă se pot face 4-5 coase/sezon, depinde de cum este anul. La silozul de porumb am avut anul trecut o producţie de doar 27 tone/ha, pentru că a fost un an secetos, dar într-un an normal facem şi 45 tone/ha”, ne-a declarat crescătorul.
„Facem foarte mult fân și din acest motiv am ales o marcă specializată în producerea furajelor, am ales Krone. Costă ceva bani, nu e o marcă ieftină, dar la final este mai bine decât cu cele ieftine, pentru că Krone rezistă foarte mult în timp” Ciprian Gherghel, crescător de vaci Aubrac, jud. Sibiu
Producerea furajelor, în special a fânului, este activitatea cea mai solicitantă din timpul verii, atât pentru oameni, cât şi pentru utilaje. „În general, în fermă am preferat să cumpăr utilaje germane, iar pentru fân – coase şi greble – am ales Krone, pentru că au cele mai bune maşini pentru furaje – simple şi robuste. Am mai avut şi alte mărci şi poate sunt subiectiv, dar, de când am cumpărat prima costitoare Krone, acum 15 ani, şi cu care am cosit mii de hectare, am hotărât că pentru utilajele de producere a fânului voi folosi doar Krone”, ne-a spus Ciprian Gherghel.
Krone BigPAck 1270: 300-400 baloți la zi
Ultimele maşini Krone, achiziţionate printr-un proiect cu fonduri europene, au fost: o presă BiGPack 1270, o cositoare frontală EasyCut F320 HighLand, o cositoare laterală EasyCut R320, o greblă de adunat Swardo TS680 Twin și o greblă de împrăștiat Vendro 790.
”Coasele şi greblele Krone au fost alese pentru a lucra în echipă cu presa Krone BigPAck 1270 – de capacitate foarte mare. Într-o zi presa BigPack poate să facă lejer 300-400 baloți, la peste 400 kg. Suntem limitaţi doar de dimensiunea parcelelor. În plus, utilaje Krone sunt foarte simple, rezistente şi ușor de întreținut şi de reparat. Dacă sunt probleme, reușim să le rezolvăm singuri, foarte rar apelăm la service, pentru că nu este cazul”, ne spune fermierul.
Tăuraşii şi viţelele Aubrac au căutare
În ceea ce priveşte planurile de viitor, Ciprian Gherghel îşi doreşte „să facă lucrurile cât mai bine. Este greu să ne mai extindem, creşterea efectivului este limitată de lipsa terenului disponibil în zonă. Ne gândim să facem hibrizi cu rasa Charolaise, dar până acum tăuraşii şi viţelele Aubrac au căutare şi suntem mulţumiţi”.
Parteneriatul AGROWEST – KRONE
Achiziţia utilajelor Krone a fost mult uşurată de buna colaborare cu AgroWest. „Utilajele Krone le-am găsit pe site-ul AFIR, iar apoi AgroWest a fost prompt în a configura utilajele, oferta şi livrarea”, ne-a spus Ciprian Gherghel.
Profesionalismul şi asistenţa tehnică şi-au făcut simţită prezenţa în special pentru presa Krone BiG Pack 1270, care este o maşină complexă, de mare productivitate şi cu care fermierul a făcut deja peste 9000 de baloţi. „Am avut, la început, după punerea în funcţiune, o problemă cu presa, pentru că n-am știut noi să o utilizăm, am făcut o greșeală şi am produs o defecțiune. AgroWest a adus un mecanic de la Krone, din Germania, şi a rezolva rapid problema”, ne-a spus Ciprian Gherghel.
Citeşte şi: Vasile Socaci: cu muncă, răbdare şi cu Krone, toate se fac!