Ciobănașul de la sonde: ”Când eu sunt la serviciu, fratele meu și tata au grijă de oi. Vindem laptele la fabrică”, a spus Ilie Casian Onea.
Viața tânărului oier Ilie Casian Onea, din satul mureșean Seleuș, se împarte între sonde și stână. Când merge la serviciu, la Romgaz, cel mai mare producător de gaz din țară, Casian își lasă turma în seama fratelui lui și a tatălui lui.
”Când sunt liber, mă ocup eu de oi. Am Țurcană bălă, primele oi le-am cumpărat chiar de la Șugag. Am fost cu tata acolo, pe munte, când eram de 7 ani, și am adus 50 de oi băle”, a declarat Casian pentru Revista Ferma.
Tânărul este în prezent ”operator extracție la Romgaz și fermier din tată-n fiu”. El a absolvit Colegiul ”Școala Națională de Gaz” din Mediaș și a învățat oieritul acasă, de la tatăl lui.
Cu muncă și răbdare a ajuns să aibă una din cele mai răsărite turme de oi din zona dintre Dumbrăveni și Sighișoara.
”Vreo șapte ani, noi nu am mai muls oile. Anul trecut, însă, am decis să le mulgem. Vindem laptele procesatorului Olimpus, din Brașov. Avem tanc de răcire de 800 de litri. Vine cisterna lor la două zile și ridică laptele. Am ajuns să câștigăm mai mulți bani de pe lapte decât pe vânzarea animalelor”, a precizat Casian.
Crescătorii de oi din familia Onea au vândut și lâna strânsă în fermă:
”Am dat-o pe nimic, ca să scăpăm. Noi ne tundem singuri oile. În 20 martie, deja tundem berbecii. Nu angajăm echipe din țară, că nu suntem siguri că au grijă de oi cum trebuie, le pot tăia o țâță”.
Vânzarea berbecilor este o sursă importantă de câștig pentru Casian Onea:
”Am vândut miei la Paște, dar au mai rămas și după aia, vreo 50. I-am scos la vânzare pe Facebook, cu 2.500 de lei bucata. Eu am cumpărat în 2017, de la Baia Mare un berbec cu 10.000 de lei. L-am vândut după 3 ani cu 5000 de lei. În cei trei ani și-a făcut treaba, a avut urmași de calitate”.
Pășunea nu reprezintă o grijă pentru oierii din familia Onea. Au cumpărat teren și au și închiriat. Anul acesta au concesionat de la Primărie un islaz de 50 de hectare:
”E islazul vacilor, dar nu a mai fost pășunat de multă vreme. Au crescut mărăcini, trebuie să ne apucăm să o curățim. Plătim 1.110 lei pe un hectar”.
Tânărul Casian Onea este înscris în Asociația ”Păstorul Crișana” care deține unul din cele două Registre Genealogice pentru rasa Țurcană.