„Cine tratează rapița la înflorit, pierde anul: agricol, dar și apicol!” - Revista Ferma
3 minute de citit

„Cine tratează rapița la înflorit, pierde anul: agricol, dar și apicol!”

Florin Vizireanu si Gheorghe Lamureanu „Cine tratează rapița la înflorit, pierde anul: agricol, dar și apicol!”

În multe regiuni agricole din țară, rapița a avut toate condițiile pentru a… exploda! Vremea neașteptat de caldă, puțina umezeală din sol, cât și asigurarea nutrienților au făcut ca înflorirea culturilor de rapiță să se producă mult mai devreme.

Pe fondul temperaturilor ridicate, încâmp se constată presiunea bolilor și mai cu seamă invazia dăunătorilor care pot periclita producția, dacă nu se iau măsurile cuvenite din timp.

CULTURĂ SĂNĂTOASĂ ȘI CURATĂ

Inginerul Ionel Stan, din județul Timiș, susține că fermierul trebuie să fie zilnic în câmp, să pregătească tratamentele pentru că… „azi e prea devreme, mâine e prea târziu!”

Acesta are cultivate 60 ha și are cuvinte numai de laudă; a tratat la timp, înainte de înflorit, și cultura e sănătoasă și curată!

ATENȚIE LA GÂNDACUL LUCIOS

„Am făcut un tratament mai mult cu caracter preventiv pentru Ceutorhynchus napi, nu am semnalat atac ceva de speriat. Acum a început să apară în câmpurile înflorite Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiţei) și multă lume se plânge”, a explicat ing. Cristi Pogăcian, din județul Mureș.

ALBINARII AU FOST ANUNȚAȚI!  

Lui Gheorghe Lămureanu, rotația culturilor nu i-a permis să cultive decât o suprafață foarte mică de rapiță pentru că a ținut neapărat să o irige. „Am anunțat albinarii cu o săptămână în urmă, au închis stupii și am tratat lanul cu Cyperguard (Cipermetrin), un piretroid sintetic pentru controlul gândacului lucios al rapiței (Meligethes aeneus)”, ne-a declarat fermierul din Agrigea.

 „LA FAZA DE INFLORESECNȚĂ, CINE TRATEAZĂ, PIERDE ANUL: AGRICOL, DAR ȘI APICOL!”

Florin Vizireanu, albinar și cultivator de rapiță din județul Brăila, este direct: „la faza de inflorescență cine tratează, pierde anul: agricol, dar și apicol!”

Din 100 de hectare semănate în toamnă, fermierul a rămas cu 50. Nimeni nu mai are rapiță decât el și încă un cultivator tot cu 50 ha.

„Albinarii mă sufocă, au înconjurat lanurile. Eu am tratat cultura, am pus capcane, am văzut imediat exemplarele prinse în capcane și am intervenit la sfârșitul lui februarie cu Inazuma (Acetamiprid 100 g/kg + Lambda-cihalotrin 30 g/kg), insecticid sistemic și de contact. Fermierii din zona mea nu au tratat și acum… suferă: și ei, și plantele!”, susține Florian Vizireanu.

”NU-I VOIE SĂ TRATEZI RAPIȚA ÎN FLOARE!”

„Vreau să spun că în fiecare an apar substanțe noi care să nu dăuneze albinelor! De fapt, ăsta-i subiectul! Nu-i voie să tratezi rapița în floare!

Ceutorhynchus apare când floarea este în buton și mai ai timp s-o tratezi. E neagră pe verde, acolo, o vezi, în lan ai capcane. Trebuie și preventiv să acționezi. Este sfatul meu! Să nu aștepți să te îmbolnăvești și chemi… doctorul: salvează-mă! Acum pacientul e mort!”, ne-a declarat dr. ing. Lucian Buzdugan, consilier în agricultură, care a ținut să adauge… misterios: „Eu știu ce aș face!”

Cisteste si...

plug tras de cal scaled Agricultura cu UN CAL putere

Agricultura cu UN CAL putere

În Bucovina, agricultura de subzistenţă pare să se bazeze încă pe metode de lucru rudimentare şi pe cunoştinţe transmise de […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →