Cine sunt câștigătorii NEXTCELERATOR? - Revista Ferma
4 minute de citit

Cine sunt câștigătorii NEXTCELERATOR?

Cine sunt castigatorii NEXTCELERATOR__b

50 de start-up-uri din România, Bulgaria, Ungaria, Grecia și Cehia s-au înscris în competiția organizată de cele trei companii. Atrași de combinația excelentă de tehnologie, finanțare și acces la mentori cu experiență deosebită în agricultură, participanții au prezentat proiecte de piață, proiecte agroalimentare și proiecte de optimizare a proceselor agricole, cele mai multe dintre ele deja implementate. Dorința concurenților a fost de a deveni una dintre cele trei câștigătoare pentru a putea beneficia de sprijin pentru a-și perfecționa produsul și pentru a-l extinde în zone geografice mai largi. Și un asemenea sprijin nu este deloc de refuzat!

Platforma de investiții SeedBlink

Dacă despre Agricover și Microsoft nu sunt prea multe de spus, căci ele sunt binecunoscute publicului, vom creiona și profilul SeedBlink, o companie mai tânără. Lansată în ianuarie 2020, SeedBlink este platforma de investiții cu cea mai rapidă creștere, specializată în aprovizionare, verificare, finanțare și extindere a start-up-urilor tehnologice europene.

Mediul virtual facilitează comerțul

În competiția despre care vorbim au fost prezentate proiecte care acoperă o largă paletă de domenii. Dar toate au avut un numitor comun: la baza lor s-a aflat digitalizarea. Unele dintre ele s-au axat pe desfacere, respectiv o mai bună identificare și conectare a producătorilor agricoli, pe de o parte, și a consumatorilor, pe de altă parte. Altele au avut în centru forța de muncă în agricultură și au dezvoltat soluții care să permită fermierilor să găsească lucrători, atunci când au nevoie de ei.

Multe dintre proiecte s-au ocupat de transmiterea de cunoștințe și tehnologie. În fine, altele au avut în centru tehnologii care să optimizeze activitatea din ferme.

Cine sunt câștigătorii?

Deși toate proiectele au fost interesante, așa cum este firesc, nu puteau fi decât trei câștigători. În urma dezbaterilor juriului, foarte exigent de altfel, alcătuit din reprezentanții celor trei companii, au fost desemnați următorii câștigători: Ullmanna (Cehia) – pe locul I, Verde Food (România) – locul II și Proofminder (Ungaria) – locul III. Dar să le luăm pe rând.

• Proofminder este o platformă de inteligență artificială maghiară pentru agricultura de precizie. Proiectul, demarat în parteneriat cu un producător de drone, realizează monitorizarea culturilor. Practic, dronele supraveghează aspectul frunzelor din culturi, apoi transmit informația platformei digitale. Aceasta analizează imaginile și, pe baza lor, pune un diagnostic și recomandă soluții, pe care le transmite fermierilor. Proiectul se adresează întreprinderilor agricole mari, producătorilor de semințe, cultivatorilor de pomi fructiferi, precum și altor întreprinzători din domeniul agricol.

• Verde Food, câștigătoarea locului secund, este o companie românească. Practic, este un mediu virtual care conectează fermierii locali din București și Cluj-Napoca cu cererea locală de legume și fructe proaspete. În plus, platforma oferă fermierilor instrumente pentru a-și gestiona mai bine procesele de aprovizionare cu inputuri. În acest mod, locuitorii celor două orașe au acces rapid și facil la produse proaspete, din zona lor. Fermierii, la rândul lor, sunt puși în legătură cu consumatorii și pot afla care sunt dorințele lor. Lanțul de aprovizionare este scurtat, cu avantajele multiple care decurg de aici.

• Primul loc a fost acordat companiei Ullmanna, din Cehia. Aceasta este o companie de familie. Realizarea cu care start-up-ul a intrat în competiție este un produs hardware care se atașează la tractoare, pentru a tăia buruienile pe rândurile din culturi. Dispozitivul detectează plantele străine din cultură și decide dacă le taie sau nu. Astfel, oferă o alternativă ecologică pentru pesticidele chimice.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →