Cine pune beţe-n roatele agriculturii? Iată ce spun fermierii noştri! - Revista Ferma
5 minute de citit

Cine pune beţe-n roatele agriculturii? Iată ce spun fermierii noştri!

Eveniment Fermierii Nostri Cine pune beţe-n roatele agriculturii? Iată ce spun fermierii noştri!

Între dorinţa de a investi şi capcanele de ordin legislativ şi birocratic, agricultorii români se văd obligaţi să ”navigheze” cu maximă precauţie pentru a nu-şi compromite profitabilitatea.

Timişoara a deschis seria evenimentelor regionale „Fermierii noştri”, organizate de către BORO Communication, în colaborare cu parteneri din mediul de agribusiness, respectiv Maschio Gaspardo, Netafim, Ecofol, Vantage, BCR, OSCAR Downstream şi ALL-GeneratinG. Un dialog în patru acte cu cei mai reprezentativi fermieri din Banat, Transilvania, Oltenia şi Moldova.

Subiecte pe masa discuțiilor

La „prima înfăţişare”, fermieri de calibru din vestul ţării au fost provocaţi să evalueze perspectivele de dezvoltare ale agriculturii româneşti în contextul numeroaselor provocări cu care aceasta se confruntă. S-a vorbit despre managementul fermei, investiţii în tehnologii noi, digitalizare, irigaţii şi politici agricole, dar şi despre obstacole şi planuri de viitor.

Panourile fotovoltaice ameninţă securitatea alimentară

Dimitrie Muscă a fost primul căruia i s-a dat cuvântul. Iar acesta nu a ratat ocazia de a critica din nou autorităţile statului pentru deciziile neinspirate luate la cel mai înalt nivel şi care de multe ori au un impact negativ asupra activităţii agricole. Printre altele, fermierul arădean a condamnat legislaţia care permite instalarea panourilor fotovoltaice pentru că, în opinia sa, favorizează declasificarea terenurilor. „Eu am de gând să-mi instalez panouri fotovoltaice, dar nu pe sol, ci pe acoperişul clădirilor. Nu este normal să permiţi instalarea acestora pe terenurile arabile. Chiar dacă vorbim de grupa a treia şi a patra. Pentru că se practică declasificarea şi mâine, poimâine vom avea probleme cu mâncarea”, avertizează directorul CAI Curtici. Totodată, el a făcut apel la micii producători, cărora le-a recomandat să se asocieze.

DIMITRIE MUSCĂDirectorul CAI Curtici Arad
DIMITRIE MUSCĂ, Directorul CAI Curtici Arad

Dacă un fermier produce lapte, altul produce carne sau salam şi unul produce ceapă, ar fi bine ca aceştia (micii producători – n.r.) să se unească şi să îşi valorifice producţia împreună, în magazine de proximitate. – DIMITRIE MUSCĂ, Directorul CAI Curtici Arad

Investițiile în irigații – obstacole birocratice

Un alt arădean, reprezentând însă tânăra generaţie, Cosmin Micu a ţinut să evidenţieze importanţa investiţiilor în sisteme de irigaţii, în condiţiile în care seceta a devenit un fenomen cu care va trebui să ne obişnuim de acum înainte. „Anul trecut am irigat 200 de hectare cu porumb şi am obţinut o producţie medie la hectar de 12,5 tone, iar pe suprafeţele neirigate am recoltat 6 tone”, a amintit administratorul societăţii Procereal Agrosan. Acesta a decis să investească în irigaţii după ce în ultimii 12 ani a înregistrat mai multe episoade de secetă extremă, care i-au afectat culturile agricole.

COSMIN MICUAdministrator Procereal Agrosan - Arad
COSMIN MICU, Administrator Procereal Agrosan – Arad

De când s-a deschis sesiunea pe DR-26, s-a depus un singur proiect. Iar asta se întâmplă din cauza procedurilor greoaie, care fac uneori ca autorizaţiile să dureze şi trei ani de zile. COSMIN MICU, Administrator Procereal Agrosan – Arad

Pe de altă parte, spune că legislaţia actuală împiedică aceste investiţii, dând ca exemplu procedurile greoaie impuse de Măsura DR-26 DR („Înfiinţarea sistemelor de irigaţii” din Ghidul Solicitantului publicat de AFIR – n.r.).

Provocări logistice: ”S-a închis calea ferată”

La rândul său, Traian Dogar, administratorul Banat Agri Group, companie cu activitate atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic, a vorbit despre ultima investiţie, respectiv în creşterea capacităţii de stocare cu 13.000 de tone în baza de recepţie a cerealelor de la Grădinari, judeţul Caraş-Severin. Deşi în mod normal asta ar fi trebuit să constituie un avantaj major din punct de vedere operaţional, în realitate investiţia nu a putut fi valorificată la potenţialul maxim.

TRAIAN DOGAR, Administratorul Banat Agri Group
TRAIAN DOGAR, Administratorul Banat Agri Group

Într-un an, legislaţia se modifică uneori şi de 400 de ori. Iar asta ne afectează costurile şi ne împiedică să facem planuri pe o perioadă mai lungă. – TRAIAN DOGAR, Administratorul Banat Agri Group

„Ne-am trezit pur şi simplu că s-a închis calea ferată care deservea această bază de recepţie cereale. Este un fenomen oarecum generalizat în ultimul timp. Tot mai multe linii secundare de cale ferată se închid şi asta ne afectează logistica, obligându-ne să transportăm cerealele pe cale rutieră. În fiecare zi şase camioane ne sunt blocate din această cauză”, a constatat bănăţeanul. În altă ordine de idei, el a adus în discuţie şi lipsa de predictibilitate fiscală şi legislativă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →