Cine „face legea” în agricultură? - Revista Ferma
6 minute de citit

Cine „face legea” în agricultură?

Rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 au produs mici schimbări în instituțiile politice care decid pentru sectorul agricol din România. Situația a rămas în mare parte cum a fost înainte de alegeri.

 

Scarlat a ajuns şef de comisie la Senat

 

PNL şi-a păstrat portofoliul Agriculturii, iar acesta i-a fost atribuit tot lui Adrian Oros, care şi-a menținut inițial echipa de secretari de stat avută înainte de alegeri. De partea cealaltă, PSD şi-a păstrat conducerea Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, dar preşedinte este acum Adrian Chesnoiu, fost şef al AFIR.

În schimb, la Senat, şefia Comisiei pentru Agricultură nu mai este deținută de PSD, ca în legislatura precedentă, ci a revenit acum PNL, preşedinte fiind George Scarlat, fost secretar de stat la MADR, în guvernul Orban. Aşadar, cu Oros din nou ministru al MADR, având aceeaşi echipă de secretari de stat, şi cu un membru al PSD din nou la conducerea Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, putem spune că alegerile din 6 decembrie nu au produs nicio ruptură în sistem. Cam aceleaşi degete se află deasupra butoanelor.
politica si agricultura George Scarlat_b

 

O scurtă privire retrospectivă

 

Adrian Oros şi Alexandru Stănescu, fostul preşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților (acesta nu a mai candidat la alegerile din decembrie 2020 ), au avut o anumită colaborare transpartinică, stabilită din perioada când liberalul din Ardeal a fost vicepreşedinte în comisia respectivă, până în noiembrie 2019, când a fost numit ministru în Guvernul Orban.

 

Relații vechi, legi noi

 

Relațiile de bună colegialitate parlamentară cu social-democratul din Olt, un deputat neangajat în lupte politice deschise, recunoscut mai degrabă pentru relații non-conflictuale cu colegii din celelalte partide, s-au materializat în două legi avantajoase pentru medicii veterinari, ministrul fiind de profesie chiar medic veterinar.
• Prima lege, care acordă medicilor veterinari concesionari o indemnizație de 10.000 de lei lunar/contract, îşi produce deja efectele, un titular de contract având dreptul să încaseze chiar 20.000 de lei lunar dacă a încheiat două contracte cu DSVSA. Imediat după votul din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu a salutat public rezultatul votului.
• Cea de-a doua lege, care permitea medicilor veterinari să comercializeze medicamente, a fost votată de deputați, dar a picat recent la CCR.
politica si agri Adrian Oros lat - Sursa MADR_b

 

Revenirea triumfală a lui Chesnoiu

 

Noul şef al Comisiei pentru Agricultură provine tot din județul Olt, ca şi predecesorul său. Are acelaşi prenume ca şi al ministrului. O fi de bine? Poate, dacă între timp Adrian Chesnoiu o fi uitat că a părăsit şefia AFIR în decembrie 2019, la scurt timp după ce liberalii au venit la guvernare. Atunci, prin ordin de ministru, Chesnoiu a fost destituit de la AFIR şi trimis şef la Buzău, mai exact la Banca de Resurse Genetice Vegetale. Olteanul nu s-a dat bătut: a dat ministerul în judecată şi a câştigat, dar nu s-a mai întors la AFIR, ci la Caracal, unde a fost numit administrator al oraşului. PSD l-a pus pe lista de candidați pentru parlamentare şi Chesnoiu a ajuns deputat şi şef al Comisiei pentru Agricultură.
politica si agricultura Adrian Chesnoiu_b

 

Oros, față-n față cu Chesnoiu

 

Sorții i-au fost atât de favorabili încât, iată, după un an de când a fost demis de Oros de la şefia AFIR, s-a regăsit față în față cu acesta, la audierea din comisie pentru avizarea noului mandat de ministru. Și a ținut să-i arate că nu a uitat: l-a „săgetat” continuu pe ministru şi s-a numărat printre cei 12 parlamentari care au votat la audieri împotriva acestuia, în timp ce 19 au votat pentru învestire.
Chesnoiu a ținut să precizeze că votul PSD a fost împotriva ministrului agriculturii şi nu împotriva agriculturii româneşti. Deputatul din Olt deține şefia comisiei, dar nu are majoritate. Sunt numai 7 membri de la PSD, în timp ce noua coaliție politică are 13 membri (7 PNL, 4 USR PLUS, 2 UDMR). Un deputat este de la Minorități. Totodată, cei trei vicepreşedinți sunt ai coaliției: Gheba Daniel-Sorin – USR PLUS, Giugea Nicolae – PNL, Magyar Loránd-Bálint – UDMR.

 

Anul începe fără crize politice

 

Aceştia sunt politicienii noi şi vechi şi funcțiile lor în instituțiile publice. E bine ca fermierii să ştie cine sunt ei, dar mult mai important este să afle ce anume vor ei să facă pentru agricultură şi pentru dezvoltarea rurală. De precizat că formarea rapidă a noului guvern, condus de Florin Cîțu, sprijinit de o coaliție parlamentară relativ stabilă, permite României să înceapă noul an fără o criză politică şi fără teama că pe termen mediu s-ar putea produce una, situație care se va răsfrânge pozitiv şi asupra sectorului agroalimentar românesc, în ansamblul său.

politica si agricultura Canva_b 

 

Linişte, ministerul lucrează la PNS!

 

Totodată, forurile europene au asigurat fondurile necesare pentru perioada de tranziție 2021-2022, înainte de aplicarea efectivă a noilor principii şi reguli ale PAC 2021-2027. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmează să definitiveze Planul Strategic Național (PNS), document fundamental pentru derularea noii PAC.
Comisia Europeană a transmis deja recomandările fiecărui stat membru, inclusiv României. Oros şi echipa lui vor trebui să țină cont de aceste recomandări, una dintre cele mai pregnant formulate de comisie fiind direcționarea mai aplicată şi mai eficientă a plăților directe către fermele mici cu potențial de dezvoltare.

George Scarlat (PNL), fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este numit preşedinte al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, iar Lucian Trufin (PSD) – vicepreşedinte al aceleaşi comisii. Click AICI şi află ce afaceri au cei doi senatori în agricultură!

fermy ganditor_v3_b

22 DE DEPUTAŢI PENTRU AGRICULTURĂ
Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor are, în total, 22 de membri: opt de la PSD, şapte aleşi pe listele PNL, patru din partea USR PLUS, doi din partea UDMR şi un deputat ce reprezintă minorităţile naţionale. Mai mult de jumătate (14) din membrii Comisiei sunt la primul mandat de parlamentar. Click AICI şi află cine sunt, ce pregătire au şi ce au promis în campania electorală cei 22 de deputaţi care vor decide legile pentru agricultură şi fermieri în următorii patru ani!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →