CINE COACE PREŢUL GRÂULUI? - Revista Ferma
2 minute de citit

CINE COACE PREŢUL GRÂULUI?

Turbulenţele din Rusia fac valuri în piaţa cerealelor!

scadere pret grau CINE COACE PREŢUL GRÂULUI?Estimările privind viitoarea producţie de grâu se menţin optimiste, dar piaţa internaţională este sensibilă la orice posibilă perturbare. Acum, piaţa este relativ stabilă, însă investitorii nu sunt dispuşi să îşi asume riscuri suplimentare.

Pe fondul condiţiilor meteorologice dificile (temperaturi ridicate) şi a previziunilor de producţie reduse în principalele ţări exportatoare, contractele futures pe grâu au crescut uşor la începutul săptămânii a 25-a, după care au revenit la valorile iniţiale.

În Ucraina, exporturile de grâu continuă în principal prin porturile dunărene, iar preţurile au crescut cu 3-5 USD/tonă, până la 175-177 USD/t pentru grâul de panificaţie. În perioada 1-15 iunie au fost exportate 886 mii de tone de grâu, iar în total în acest sezon au fost livrate 16,3 milioane de tone.

Federaţia Rusă rămâne principalul exportator mondial de grâu, iar în 2022/23 va putea furniza 49 mil. tone de cereale pieţelor externe.

Potrivit datelor de monitorizare FranceAgriMer, starea culturilor de grâu moale din Franţa s-a deteriorat pentru a patra săptămână consecutiv, dar prognozele privind producţia de grâu a statelor UE se menţine optimistă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →