Cerinţele de bunăstare a iepurilor de casă - Revista Ferma
4 minute de citit

Cerinţele de bunăstare a iepurilor de casă

iepuri m Cerinţele de bunăstare a iepurilor de casă

Ca urmare a observaţiilor realizate asupra comportamentului iepurilor întreţinuţi individual sau în grup, s-au stabilit principalele criterii de estimare a bunăstării şi a confortului acestora.

Se apreciază că iepurii bine întreţinuţi au: conformaţie corporală normală (fără defecte de aplomb); mers viguros şi corect; ochi cu privire clară, expresivi, strălucitori; tonus normal şi vioiciune în mişcare; piele curată, elastică, întinsă şi de culoare normală; păr curat, lucios şi bine ataşat; consum activ de apă şi hrană; crotine de consistenţă tare şi de culoare închisă.

 

Pardoseli recomandate

Elementele principale de asigurare a bunăstării iepurilor şi de obţinere a unor rezultate economice bune sunt constituite de tipul şi de suprafaţa pardoselii, precum şi de volumul cuştii sau a ţarcurilor de creştere.

Pardoselile pe care se întreţin iepuri de casă trebuie să fie în aşa fel proiectate şi întreţinute încât să asigure confort animalului şi să nu-i provoace răniri. În creşterea iepurilor se pot folosi pardoseli cu ochiuri (de sârmă sau de plastic), compacte sau tip grătar de lemn. Ochiurile pardoselii tip reţea de sârmă pot avea forma pătrată (19 x 19 mm) sau rectangulară (75 x 12,5 mm). Diametrul sârmei trebuie să fie, în medie, de circa 2,64 mm, limita minimă fiind de 2,032 mm.

Iepurii înţărcaţi preferă să stea la început pe pardoseli cu ochiuri de material plastic, refuzând pardoselile compacte. Ulterior, preferinţele tineretului cunicul se schimbă, astfel că la vârsta de 10 săptămâni nu mai sunt semnalate diferenţe între tipurile de pardosea (cu ochiuri de sârmă, de plastic sau compactă).

Adulţii din rasele mari, mai ales, se recomandă să fie întreţinuţi pe pardoseli compacte.
Prin dimensiunile cuştilor şi implicit spaţiul asigurat iepurilor în cuşti, trebuie să li se asigure posibilitatea manifestării, fără reţineri, a comportamentului natural, inclusiv efectuarea de sărituri, şi statul în poziţia „aşezat” cu urechile îndreptate în sus (erecte).

 

Suprafaţa pardoselii trebuie să fie suficient de mare, astfel încât să permită mişcarea în cerc a iepurelui, precum şi consumul de apă şi de hrană fără dificultate.
Codul de Recomandări privind Bunăstarea Iepurilor elaborat de Ministerul Agriculturii, Pisciculturii şi Alimentaţiei din Marea Britanie (sursa www.defragov.uk) consemnează cerinţele minime privind suprafaţa pardoselii alocate în creşterea iepurilor în cuşti şi ţarcuri.

 

Elemente constructive

Înălţimea cuştilor pentru iepurii cu vârsta de peste trei luni, trebuie să fie de minim 45 cm sau atât de mare încât să permită iepurilor adulţi o ridicare completă a urechilor din poziţia „aşezat”.
Cuibul de fătare trebuie să fie suficient de lung şi de larg pentru a permite iepuroaicei să-şi hrănească din decubit lateral puii fără a-i răni. Normele britanice recomandă o lungime minimă de 30 cm şi o suprafaţă totală a pardoselii de circa 0,80 m2.

Conform „Codului de practici pentru adăpostirea animalelor” din Marea Britanie, limitele temperaturilor optime pentru iepurii de casă sunt cuprinse între 15-24oC. Pentru umiditatea relativă nu există precizări speciale. Se estimează că nivelul de iluminare trebuie astfel asigurat încât iepurii să poată fi observaţi cu uşurinţă.

 

Tabelul 1
Cerinţele minime privind suprafaţa de pardoseală alocată în creşterea iepurilor în cuşti sau în ţarcuri

Tabel pardoseală iepuri

 

Tabelul 2
Cerinţele minime de construire a cuştilor pentru cazarea iepurilor în crescătorii

Tabel cuşti iepuri

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3 (58)/2008

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →