CERINŢE GENERALE OBLIGATORII pentru Eco-schema de maxim 73 de euro la hectar! - Revista Ferma
3 minute de citit

CERINŢE GENERALE OBLIGATORII pentru Eco-schema de maxim 73 de euro la hectar!

1. Începând cu anul 2024, fermierii trebuie să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă).
2. Să cultive pe o pondere minimă din totalul terenului arabil declarat, culturi leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot, care se pot recolta, precum: soia, mazăre de consum/furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi, facelia, fasole, fasoliță, ghizdei, năut, lupin, linte, bob, lucernă, arahide, amestecuri de leguminoase și graminee perene; ponderea minimă va fi de 10% în anul 2023 și 5% începând cu 2024.
3. În perioada sensibilă pentru sol, cuprinsă între 15 iunie şi 15 octombrie, terenul arabil trebuie să fie acoperit de culturi agricole sau se asigură o acoperire minimă a solului cu miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate, după recoltarea culturii principale, pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației.

 

CERINŢE SPECIFICE, PE ALESE

La cerințele generale obligatorii se cumulează una din următoarele cerințe specifice, la alegere:
A. Să practice diversificarea culturilor pe terenul arabil, în funcție de suprafață.
B. Să practice o tehnologie de tip conservativ pentru sol (no/minimum/strip-till) pe minim 50% din suprafața cultivată a exploatației.
C. Să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație.
Cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 56,28 euro/ha. Cuantumul maxim pentru cuantumul unitar planificat (EUR) este însă de 73 euro per hectar, această sumă urmând să fie încasată în funcție de realocările care vor fi făcute pentru ca România să nu piardă fondurile neutilizate. Pentru a fi eligibil, fermierul trebuie să cumuleze una dintre cerințele specifice la cerințele generale obligatorii.

retrospectiva bani 2 CANVA_b

SUBVENŢII ÎN PNS PENTRU O EUROPĂ MAI CURATĂ

Cunoașteți deja obiectivele stabilite în cadrul Pactului Verde – Green Deal: o Europă mai curată, mai puțin poluată, cu o natură mai ocrotită. Noua Politică Agricolă Comună a fost conectată la Pactul Verde și a formulat principii și reguli conforme cu acest document. Mai departe, statele membre au inclus în Planurile Naționale Strategice principiile și regulile respective. Aceasta este originea eco-schemelor, care prevăd condiții de respectat pentru fermierii care doresc să încaseze anumite subvenții.

CÂŢI BANI VOR LUA TINERII FERMIERI PRIN PNS?

România și-a asumat prin Planul Național Strategic şi sprijinirea a tinerilor fermieri, un obiectiv specific pentru atingerea căruia au fost alocate peste 300 milioane euro. În ce constă acest sprijin? 
Denumirea completă a SO7 este ”Atragerea și susținerea tinerilor fermieri și a altor noi fermieri și facilitarea dezvoltării sustenabile a întreprinderilor în zonele rurale”.
Click AICI şi află detalii!

În viitorul cincinal, doar 3.500 de tineri fermieri vor putea accesa prima de instalare. Adică fix 16,6 proiecte pe fiecare judeţ! Cum şi de ce s-a ajuns la această situaţie?!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →