Departamentul Agriculturii din SUA a evaluat doar 27% din stocurile americane de grâu de iarnă ca fiind în stare „bună spre excelentă”, în scădere faţă de perioada anterioară şi cea mai slabă evaluare din 1989. Ploile slabe în regiunile de creştere a grâului de la sfârşitul săptămânii au adus o oarecare uşurare în sud-vestulNebraska, fără însă vreo îmbunătăţire semnificativă.
Pe de altă parte, vremea umedă şi rece din nordul îndepărtat al SUA şi dinCanadaa îngreunat însămânţarea de primăvară a grâului de primăvară. Biroul canadian de statistică StatCan a raportat totuşi o creştere a suprafeţei cu grâu de primăvară cu 440.000 de hectare, până la 7,1 milioane de hectare.
La bursa de cereale a Argentinei din Buenos Aires se aşteaptă ca suprafaţa de grâu să ajungă la 6,5 milioane în acest an, în scădere cu 200.000 de hectare faţă de anul trecut, în mare parte din cauza creşterii puternice a costurilor de producţie.
Comisia Europeană şi-a redus prognoza pentru recolta de grâu 2022/2023 a statelor comunitare de la 131,3 la 130,1 milioane de tone. Prognoza pentru exporturile UE a fost menţinută la un record de 40 de milioane de tone, deoarece războiul împiedică exporturile din Ucraina.
Situaţia din Ucraina rămâne, de asemenea, foarte tensionată, deoarece luptele din estul ţării continuă să escaladeze. Adăugând la ameninţarea directă la adresa producţiei din 2022, piaţa se întreabă acum dacăţaraeste capabilă să asigure şi să exporte nivelurile extrem de ridicate ale stocurilor aşteptate la sfârşitul campaniei.
Preţurile orzului rămân foarte ridicate
Ele au rămas la un nivel ridicat pentru vechea cultură şi au crescut recent chiar şi pentru noua cultură. Cu toate acestea, piaţa rămâne foarte instabilă, având în vedere războiul din Ucraina şi fluctuaţiile mari ale preţurilor cerealelor. Lipsa de noi oferte a limitat o creştere suplimentară a preţurilor orzului.
În Franţa, agenţia FranceAgriMer mai raportează că 87% din orzul de iarnă este clasificat drept „bun spre foarte bun”, faţă de 81% anul trecut şi 74% în medie pe cinci ani.
Piaţa porumbului întârziată în SUA
Preţurile porumbului au crescut recent din nou pe piaţa europeană, dar mai încet decât grâul şi orzul. Războiul din Ucraina reduce drastic exporturile din Marea Neagră, în ciuda organizării unor fluxuri comerciale alternative.
În SUA semănatul este urmărit cu îngrijorare tot mai mare. Un climat umed şi rece s-a stabilit în întregul vest mijlociu, plantarea fiind finalizată la doar 7%, conform USDA, comparativ cu 16% anul trecut şi 15% media pe cinci ani.
Se aşteaptă un transfer al anumitor suprafeţe către culturile de soia.
Porumbul de origine franceză se confruntă acum cu o concurenţă sporită din partea porumbului german către nordul UE. În prezent, este raportată şi o accelerare a importurilor europene dinCanadaşi Brazilia.
Marian MUŞAT