Cerealele de toamnă parcurg acum fazele de umplere a boabelor şi de coacere, momente de satisfacţie în anii anteriori pentru fermieri, dar de îngrijorare în acest an.
Din cele circa 2,4 milioane de hectare semănate în toamnă, circa 2,1 milioane de hectare au fost afectate de secetă, grindină, vijelii etc., spun statisticile oficiale. Evaluarea pagubelor s-a desfăşurat greu şi tardiv, iar ajutorul statului – într-un cuantum încă necunoscut – nu se ştie când va veni.
Cereale de toamna – SCENARII DELOC FERICITE
- O parte din suprafeţele afectate au fost întoarse, multe fiind reînsămânţate cu porumb sau cu alte culturi.
- Pe mii de hectare recolta de grâu va fi sub 1000 kg/ha, deci nu va asigura fermierilor nici posibilitatea să-şi achite obligaţiile faţă de proprietarii terenurilor arendate.
- Alte suprafeţe vor avea recolte de 1000-3000 kg/ha, care nu acoperă nici cheltuielile de producţie.
- Dacă pe acest fond apare şi fenomenul de şiştăvire în perioada de coacere, mulţi fermieri vor fi în prag de faliment.
- În prezent, singurii optimişti sunt cei din Ministerul Agriculturii, care ne asigură că necesarul de grâu al ţării va fi realizat. Oare aşa să fie!?
CE MAI PUTEM FACE ACUM?
- În perimetrele irigate, în perioada de umplere a boabelor se mai aplică o udare cu o normă de 500-600 mc/ha, pentru prevenirea şiştăvirii boabelor.
- Combaterea dăunătorilor specifici acestei perioade: larvele ploşniţelor cerealelor (Eurygaster spp şi Aelia spp), gândacul bălos al ovăzului (Qelema melanopus sin. Lema melanopus), cărăbuşeii cerealelor (Anisoplia sp), şoarecii de câmp, care pot ataca şi în perioada de formare a bobului, până la recoltare, în urma lor rămânând doar tulpini de grâu cu spicul retezat, precum şi alţi dăunători.
- Combaterea bolilor: fuzarioza spicelor (Gibberella zeae, cu forma conidiană Fusarium roseum), tăciunii cerealelor păioase, respectiv la grâu (Ustilago tritici), la orz (Ustilago nuda şi Ustilago hordei), la ovăz (Ustilago avenae). Atenţie! Tratamentele pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor se fac numai în urma unui control atent şi se stabileşte concret PED-ul (Pragul economic de dăunare). Astfel economisiţi bani şi protejaţi mediul înconjurător.
- O evaluarea a producţiei cu circa 20 de zile înaintea recoltării permite fermierului să-şi planifice desfăşurarea lucrării, numărul de combine şi mijloace de transport, spaţiul de depozitare ş.a. Determinările se fac în 5 puncte la suprafeţe sub 100 hectare şi în 10 puncte la suprafeţe mai mari. În fiecare punct se determină numărul de spice pe metru pătrat, numărul mediu de boabe/spic şi masa a o mie de boabe specifică soiului.
Cereale de toamna – 6 PĂIOASE PRIORITARE LA RECOLTARE
Luna aceasta, şase culturi de cereale intră la seceriş. Iată momentul optim de recoltare şi particularităţile lucrărilor la fiecare cultură.
- Secara ajunge la maturitate cu circa 10 zile înaintea grâului. Boabele se scutură uşor deoarece nu sunt bine îmbrăcate în palee. Devansarea recoltării înainte ca boabele să ajungă la umiditatea de 15% determină deprecierea acestora din cauza zbârcirii tegumentului şi modificarea culorii, precum şi un MMB mai mic. Secara are repausul germinativ lung, deci nu prezintă pericol de încolţire a boabelor în spic.
- Orzul se recoltează la maturitatea deplină a boabelor, când umiditatea scade la 16-17%. La supracoacere apare pericolul de rupere a spicelor, pierderile la recoltare fiind mari, motiv pentru care recoltarea se reduce la numai 2-3 zile.
- Orzoaica destinată fabricării berii se recoltează la umiditatea de 14%, pentru a avea energie germinativă mare şi un conţinut de extractive neazotate ridicat – condiţii pentru a obţine un malţ bun.
- Grâul – recoltarea directă cu combina se face când umiditatea boabelor scade sub 16% la grâul de consum şi la 14% la cel de sămânţă. Recoltarea trebuie încheiată în 5-6 zile.
- Triticalele se recoltează la maturitatea deplină, când umiditatea boabelor a ajuns la 16%. Atenţie: toate soiurile prezintă mare sensibilitate la încolţirea în spic; la recoltare, trebuie atenţie la reglarea aparatului de treier, deoarece boabele se sparg uşor.
- Ovăzul de toamnă are coacere neuniformă şi se scutură uşor, fapt pentru care recoltarea începe când boabele din partea superioară a paniculului sunt în faza de pârgă şi la maturitatea deplină. Ovăzul pentru sămânţă se recoltează numai când boabele ajung la maturitate.
Nu uitaţi: arderea miriştilor după recoltare este interzisă şi pedepsită prin lege.
SECURIZAŢI SĂMÂNŢA PENTRU TOAMNĂ!
O problemă foarte importantă este asigurarea seminţei pentru semănat în toamnă!
Ar trebui identificate, în zonele puţin afectate de secetă, culturi cu plante sănătoase, curate de buruieni, care în caz de necesitate pot fi acceptate pentru sămânţă, chiar dacă fac parte din înmulţirile II şi III. Diferenţele de recoltă în aceste situaţii faţă de utilizarea seminţelor din verigi superioare ar putea fi mai mici faţă costurile cu procurarea seminţei din alte surse. Suprafeţele identificate, cu soiuri omologate, să fie atent controlate fitosanitar şi să se combată eventualele boli şi dăunători, iar dacă este cazul, să se facă o purificare biologică.
Dacă nu se vor lua măsuri din timp, fermierii spun că România poate rămâne fără sămânţă de cereale păioase.
Click AICI şi vezi de ce se tem cel mai tare producătorii de cereale!
un articol de
IOAN BORCEAN