CERCETAREA POMICOLĂ vine în sprijinul fermierilor - Revista Ferma
6 minute de citit

CERCETAREA POMICOLĂ vine în sprijinul fermierilor

Programul a început cu o demonstraţie interactivă de tăieri în uscat, realizată în câmpul experimental al SCDP Constanţa, la speciile pomicole cais şi piersic. Manifestarea a inclus şi prezentarea noutăţilor privind produsele din portofoliul comercial al Summit Agro oferite pomicultorilor, precum şi cu expunerea unor soluţii de monitorizare online şi de control al parametrilor de producţie din ferme.

Cercetarea pomicolă vine în sprijinul fermierilor

Demonstraţie de tăieri în uscat în câmpul experimental
Obiectivul principal al evenimentului a fost acela de a prezenta formele de coroană utilizate la speciile piersic şi cais, modul de formare a acestora şi rolul lor. Astfel, demonstraţia privind tăierile de formare şi fructificare la speciile termofile cais şi piersic a fost prezentată atât teoretic, cât şi practic, destul de convingător, de Gheorghe Lămureanu, cercetător în cadrul laboratorului de tehnologii pomicole. „În acest sens, au fost detaliate avantajele tăierilor în uscat, precum şi dezavantajele acestei lucrări agrotehnice. Având în vedere că în perioada 24-29 martie 2019 s-au înregistrat brume, fermierii participanţi au solicitat soluţii tehnice privind protejarea pomilor împotriva acestui fenomen meteorologic care periclitează producţia de fructe”, ne-a declarat Ion Caplan, directorul SCDP Constanţa.

Tehnologii noi omologate de cercetătorii constănţeni
După încheierea demonstraţiei privind tăierile în uscat, la sala de conferinţe, directorul SCDP Constanţa a prezentat activitatea staţiunii, sectoarele unităţii, obiectivele sectorului de cercetare şi dezvoltare, precum şi rezultatele obţinute în urma activităţii de cercetare.
Staţiunea de cercetare constănţeană are în derulare o serie de proiecte de cercetare, în calitate de partener, la care se adaugă şi colaborările interne şi internaţionale. Astfel, printre cele mai noi rezultate se evidenţiază noile soiuri şi portaltoi din speciile termofile de piersic şi cais omologate la SCDP Constanţa, precum şi cele trei tehnologii elaborate şi omologate în cadrul proiectului ADER 332 (Bioeconomia speciilor pomicole termofile şi arbuştilor fructiferi în vederea maximalizării eficienţei utilizării resurselor naturale şi antropice). Este vorba de tehnologia irigării sub stres hidric la piersic, apoi la cais şi de tehnologia modernizată de combatere a agenţilor patogeni şi dăunători în sistem biologic la cais. Scopul urmărit a fost promovarea pe piaţă a genotipurilor de piersic şi de cais omologate, în speranţa înfiinţării de noi livezi cu maximă rentabilitate din punct de vedere economic.
De asemenea, Ion Caplan a precizat că staţiunea produce şi comercializează material săditor pomicol certificat pentru înfiinţarea de livezi, acordă consultanţă în domeniu, avizează proiecte de înfiinţare şi întreţinere plantaţii pomicole pentru submăsura 4.1a ”Investiţii în exploataţii pomicole” şi întocmeşte şi avizează proiecte de înfiinţare şi întreţinere plantaţii pomicole cu fonduri proprii.

Cercetarea pomicolă vine în sprijinul fermierilor_b

Produse performante marca Summit Agro România
În cadrul evenimentului, reprezentanţii firmei Summit Agro, Mărgărint Niţă-Dragomir, director tehnic, şi Bogdan Văsîi, director zonal de vânzări, au prezentat noutăţile companiei. Această companie are în portofoliu o gamă largă de produse performante, precum şi tehnologii de protecţie fitosanitară pentru speciile pomicole. Astfel, pentru speciile termofile – cais şi piersic – Summit Agro pune la dispoziţia pomicultorilor insecticide cu spectru larg de combatere, precum Fury 10 EC, fungicidele Syllit 400 SC şi Topsin 70 WDG, acaricidul Nissorun 10 WP, adjuvanţii Improve (sau 5 în 1 – un produs nou, complet, folosit pentru reglarea pH-ului şi a conductivităţii apei pentru stropit), Spur şi Toil, fertilizanţii: Arbofol Sum, Elite şi Fertigofol Ultra, dar şi produsul bio Shigeki.

Cercetarea pomicolă vine în sprijinul fermierilor_b

Pachet tehnologic pentru măr
Programul de tratament la măr cuprinde fertilizarea foliară cu Arbofol Sum, Elite, Fertigofol Ultra şi produsele bio Shigeki, Kaishi şi Kinactiv Fruit (un foliar nou, certificat OKO pentru utilizare şi în agricultura organică). Controlul dăunătorilor (păduchele din San Jose, păduchele verde al mărului, viermele mărului, insecte minatoare, molii, afide, păduchele lânos, omizi) este realizat cu Mospilan Oil, Novadim Progress, Mospilan 20 SG, Fury 10 EC, Wizard şi Nurelle D 50/500 EC. Pentru combaterea păianjenului roşu al pomilor şi a păianjenului roşu comun, în schema de tratament sunt poziţionate produsele Nissorun 10 WP şi Kanemite.
De asemenea, pentru rapăn şi făinare Summit Agro România propune fungicidele Syllit 400 SC, Cyflamid 5 EW, Domark 10 EC şi Topsin 70 WDG, împotriva focului bacterian – Triumf 40 WG, în timp ce adjuvanţii recomandaţi sunt Improve, Spur şi Toil.

Mărgărint Niţă-Dragomir_b

Soluţii informatice de monitorizare a parametrilor de producţie din ferme
Daniel Solomon, Key Account Manager, şi Iulia Negruţi, directorul de marketing al firmei ieşene BlueNote Communications – dezvoltator şi integrator de soluţii IT şi sisteme SCADA, a cărei misiune este bazată pe dezvoltarea de soluţii informatice complexe pentru acoperirea optimă a nevoilor dinamice de comunicare, au prezentat o soluţie de monitorizare a umidităţii şi a temperaturii solului la diferite adâncimi. Valorile parametrilor urmăriţi sunt disponibile online pe un ecran de control, putând fi comparate cu nivelurile optime.
Specialiştii şi fermierii participanţi la eveniment au schimbat impresii şi opinii despre problemele actuale din pomicultură, iar în final, cei mai norocoşi au fost răsplătiţi cu premii constând în produse fitosanitare acordate de firma Summit Agro România în urma unei tombole organizate special pentru acest eveniment.

RECOLTĂ DISTRUSĂ LA CAIS, IAR LA PIERSIC ŞI CIREŞ, SEMNIFICATIV DIMINUATĂ
La o săptămână de la workshop-ul cu tema “Cercetarea pomicolă în sprijinul fermierilor!”, vremea extrem de capricioasă a calamitat o bună parte din producţia de fructe din numeroase plantaţii pomicole dobrogene.
Potrivit Jurnalului Zilei, editat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa, în intervalul 3-7 aprilie, s-au înregistrat temperaturi minime foarte coborâte, de la -4,1oC pe 3 aprilie, până la -5,1oC în dimineaţa zilei de 6 aprilie. În această perioadă, ca urmare a temperaturilor foarte ridicate ale lunii martie, caisul se afla în fenofaza scuturării petalelor, piersicul la înflorire deplină, iar majoritatea soiurilor de cireş aveau aproximativ 50% dintre flori deschise.
În aceste condiţii, pagubele estimate la data de 8 aprilie erau următoarele:
– la piersic, soiurile Springold aveau 56% flori afectate, Cardinal – 75-96% flori afectate, în funcţie de poziţia în coroană, Redhaven – 68-76%, Springcrest – 70-86%, Cora – 70% şi Romamer – 72%;
– la cais, soiul Dacia avea 80% flori afectate, Sulmona – 85%, iar soiurile la Goldrich, Auraş şi Mamaia – 100% flori îngheţate;
– la cireş, soiul Stella avea 65% flori afectate iar soiul Van – 60%.
Ca urmare, producţia de fructe la cais va fi foarte redusă sau complet distrusă, iar la piersic şi la cireş, semnificativ diminuată.
De asemenea, în alte localităţi din zona de sud-est a României, în dimineaţa zilei de 4 aprilie (mai ales la Tulcea -4,3oC şi la Griviţa -4,1oC), s-au înregistrat temperaturi sub pragurile critice ale fenofazelor curente, la aproape toate speciile pomicole.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →