Fermierul Petre Grigore, care lucrează în zona Bădălanului (din apropierea Galaţiului) o suprafaţă de teren de câteva sute de hectare amenajate la irigat, susţine că noul obiectiv de investiţie va stânjeni activitatea de udare a culturilor, iar suma prevăzută de statul român pentru exproprierea deţinătorilor de terenuri este ridicol de mică.
EXPROPRIERI DE… DOI LEI!
Centura ocolitoare a Galaţiului a fost proiectată fără măcar să fim consultaţi noi, proprietarii terenurilor. Am aflat întâmplător de la Prefectură că vor începe lucrările de construcţie!
PETRE GRIGORE
Fermier jud. Galaţi
„Rămân suprafeţe sub formă de triunghiuri sau trapeze care nu se pot iriga. Apoi, suma exproprierii este extrem de ridicolă, nici nu intră în grilele notariale! Un hectar la noi în zonă se vinde între 10 şi 14 mii de euro! Or, statul oferă circa 5.000 de lei, de 14 ori mai puţin! E jecmănire pe faţă!”, spune Petre Grigore.
PROIECTUL DE CENTURĂ DISTRUGE ORGANIZAREA SOLELOR
Cert este că, aşa cum prevede proiectul, câteva sute de hectare cultivate nu vor mai putea primi apă. Fermierii au făcut investiţii serioase cu fonduri europene pentru modernizarea staţiilor de pompare, au reabilitat reţelele de conducte şi au achiziţionat echipamente performante de udare. Toate acestea ca efortul lor să fie zadarnic?!
„Proiectul de infrastructura rutieră din Galaţi trece pe câmpurile oamenilor şi distruge organizarea solelor. Traseul împarte parcelele cultivate în două şi pe o secţiune nu se poate iriga. Cei care au realizat proiectul nu au catadicsit să ne consulte şi pe noi, fermierii din zona comunei Vânători”, ne-a declarat Vasile Tunsu, cultivator care lucrează de 30 de ani terenurile pe terasa Covurluiului.
Nu suntem de acord cu cuantumul stabilit de oficialităţi pentru expropriere: 2 lei pe mp. Ni s-a spus că aşa este legea şi singura modalitate este să ne exprimăm nemulţumirea în faţa magistraţilor!
VASILE TUNSU
com. Vânători, jud. Galaţi
665 VOR FI EXPROPRIATE
În acest context trebuie notat faptul că Guvernul României a aprobat un proiect de act normativ pentru exproprierea unui număr de 665 imobile proprietate privată aflate pe coridorul traseului variantei de centură Galaţi, având o suprafaţă totală de 1.719.522 mp.
Suma alocată de la bugetul de stat este de 23.831.000 lei aferentă imobilelor, reprezentând terenuri cu sau fără investiţii, rezultată din rapoartele de evaluare întocmite în luna octombrie 2021 de către evaluatori autorizaţi.
Obiectivul de investiţie străbate raza unităţii administrativ-teritoriale a municipiuluiGalaţiși a localităţilor Şendreni, Smârdan şi Vânători.
DISCUŢII CU… AROGANŢĂ
O delegaţie a fermierilor a purtat discuţii cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dar care s-au soldat cu eşec. „Reprezentanţii CNAIR şi ai proiectantului ne-au tratat cu aroganţă şi, ca să ne închidă gura, ne-au spus că aşa este legea!”, susţin agricultorii gălăţeni.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în urma discuţiilor la Consiliul Judeţului Galaţi şi Instituţia Prefectului.
Săptămâna trecută, fermierii din zona Bădălanului au primit adrese de la APIA Galaţi prin care sunt atenţionaţi să recolteze cât mai repede posibil culturile – cu precădere de pe câmpurile unde se va poziţiona viitoarea variantă ocolitoare – pentru că vor începe lucrările de construcţie.
FERMIERII MERG ÎN JUSTIŢIE
Interesant este dacă societatea care a câştigat licitaţia de execuţie are obţinute autorizaţia de construcţie şi certificatul de urbanism. Fermierii din zonă care au ridicat depozite pentru legume au avut nevoie de avizul ANIF. Or, întrebat fiind la o întâlnire cu agricultorii, directorul filialei de Îmbunătăţiri Funciare Galaţi a declarat că nu ştie despre vreo asemenea solicitare din partea constructorului!
Fermierii consideră că singura ieşire din această situaţie este angajarea unei case de avocatură de prestigiu şi să intenteze procese împotriva statului. Mai întâi vor să obţină de la magistraţi o Ordonanţă Preşedenţială prin care să se oprească vremelnic lucrările de construcţie.
INVESTIŢIA DE 170 MIL. EURO
Varianta de ocolire Galați face parte din proiectul Drumului Expres Focşani – Brăila – Galaţi. Va cuprinde o şosea cu o bandă pe sens şi acostament lat de 1,5 m, pe o lungime de 33,6 km. Obiectivul va fi realizat prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 705.282.636,69 lei fără TVA.
Pe traseu vor fi amenajate 2 noduri rutiere şi vor fi construite 34 de poduri, pasaje și viaducte. Durata contractului este 12 luni perioada de proiectare, 42 luni perioada de execuție, 120 de luni garanție.
un articol de
MARIAN MUŞAT