În urmă cu aproximativ o lună, în cadrul fermei Agro Chirnogi din județul Călărași, Claas România a sărbătorit 10 ani de existență a Centrului Regional pentru Europa de Sud-Est, proiect care a ”cimentat” relația îndelungată pe care compania germană o are cu dealerii și fermierii din țara noastră.
O afacere de familie
Fondată ca o afacere de familie în anul 1913 de August Claas, compania germană omonimă este un nume de referință al industriei de utilaje și mașini agricole, având o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro și 11.400 de angajați la nivel mondial. Cu o prezență activă în toate regiunile agricole ale globului, extinderea internațională a companiei se datorează mai ales fiului lui August și fostului președinte al comitetului acționarilor, Helmut Claas, cel care a inițiat și primele contacte cu țara noastră.
40 de ani de prezență Claas în România
„Deja din anii 70-80, perioadă în care era foarte activ pe plan profesional, pentru Helmut Claas a fost foarte important să aibă o relație cât mai sustenabilă cu trei dintre țările din estul continentului: Ungaria, România și Bulgaria. Domnul Claas și-a căutat aici parteneri de afaceri și prieteni, petrecând perioade lungi în aceste țări și ajungând să cunoască destul de bine oamenii și obiceiurile locului. Așa s-a reușit ca utilajele Claas să fie vândute aici încă de acum 40 de ani”, a afirmat, în deschiderea evenimentului aniversar, Jan-Hendrik Mohr, Manager al Diviziei de Recoltare a Cerealelor din cadrul grupului Claas și membru în comitetul executiv al companiei.
„Ne bucurăm că putem sărbători astăzi 10 ani de Centru Regional Claas în România și cred că ar fi fost frumos să îl fi avut alături de noi pe domnul Helmut Claas.” – JAN-HENDRIK MOHR, Manager al Diviziei de Recoltare a Cerealelor
A penetrat „Cortina de Fier”
Reușita lui Helmut Claas a fost cu atât mai importantă cu cât, în contextul internațional din acea perioadă, stabilirea unor relații comerciale între Germania și România era dificilă, fapt evidențiat și de actualul manager al Claas Regional Center, Michael Beier: „ La momentul respectiv nu a fost ușor pentru că exista Cortina de Fier și acel conflict între Vestul capitalist și Estul comunist. Însă nevoile fermierilor sunt aceleași, indiferent de regimul politic. Ei trebuie să producă hrană și să fie echipați pentru a face agricultură. De la acest fapt a plecat Helmut Claas când s-a orientat către România, având viziunea că aici există un mediu propice pentru agricultură, iar de atunci suntem o prezență constantă în această țară”.
„În acești 40 de ani, și mai ales după anii 90, am rămas profund impresionați de modul în care a evoluat mediul de lucru din agricultura românească. (…) Fiecare țară este importantă, însă de România ceea ce ne leagă în plus este această tradiție și această continuitate pe care o avem în relația cu fermierii.” – MICHAEL BEIER, Director general Centrul Regional Claas pentru Europa de Sud-Est
Am crescut odată cu fermierii
După 1989 portofoliul de produse pe care Claas le comercializează în România a fost extins, urmând cerințele unei piețe în plină dezvoltare. „Utilajul cu care am început în România nu mai există astăzi pentru că a fost urmat de alte produse mai specializate și mai bine centrate pe cerințele fermierilor. Am crescut cu gama de combine și utilaje pentru furaje, iar apoi am adăugat tractoarele. Ne-am extins an de an, iar apariția Centrului Regional de la București a fost un pas natural, care reflectă evoluția noastră aici. Putem spune că am crescut odată cu prietenii și partenerii noștri fermieri”, a precizat Michael Beier.
Nume de cod: „Faleza Dunării”
Un lucru mai puțin cunoscut publicului larg este acela că proiectul de dezvoltare și implementare a unui Centru Regional în România a purtat inițial numele de cod Faleza Dunării, după cum își amintește Jan-Hendrik Mohr: „Pe fondul concurenței din prima decadă a anilor 2000, compania noastră a avut două proiecte majore: Aterizarea pe lună, care în ciuda numelui nu a avut nici o legătură cu spațiul, ci a reprezentat proiectul Centrului Regional din Austria, și proiectul Faleza Dunării, care a presupus dezvoltarea și implementarea centrului regional Claas din România. A fost un pas foarte important pentru compania Claas deschiderea acestui centru regional, pentru că el deservește nu doar România, ci și țările vecine”.
Centrul Regional CLAAS, dezvoltare polivalentă
Din păcate, pe 5 ianuarie 2021, la vârsta de 94 de ani, Helmut Claas a decedat, însă moștenirea lui în România este continuată de echipa Centrului Regional pentru Europa de Sud-Est.
Dacă în plan practic vorbim de dezvoltarea și lansarea de noi utilaje și soluții agricole, precum combina Lexion 8900 TT sau tractoarele din gama Arion și Axion, expuse în cadrul evenimentului aniversar, pe zona de cercetare, Centrul Regional Claas derulează de mai mulți ani o serie de parteneriate cu universitățile de profil din țara noastră. „E o direcție importantă pentru noi, deoarece aici se formează generația de mâine din agricultură. Dacă vrem să înțelegem cum va arăta acest domeniu în viitor, este necesar să ne implicăm din ce în ce mai mult și să împărtășim cu universitățile viziunea noastră și noile tehnologii pe care le dezvoltăm. În prezent, avem proiecte cu USAMV București și cu USAMVB Timișoara, prin care aducem în fața studenților toate aceste tehnologii noi. De exemplu, recent, am avut la Timișoara o demonstrație practică pe terenurile universității în cadrul căreia studenții au putut să vadă și să testeze tehnologiile de cultivare a solului”, ne-a explicat managerul Claas Regional Center, Michael Beier.
PLANURI PENTRU URMĂTORII 10 ANI
În ceea ce privește viitorul, Centrul Regional Claas are ca puncte de interes digitalizarea, agricultura de precizie și sistemele automatizate; trenduri care, în opinia managerului Michael Beier, se vor accentua în următoarea perioadă și care vor trebui susținute de o puternică colaborare cu fermierii. „Vedem în ultima perioadă o cerere din ce în ce mai mare pentru utilaje smart, care comunică între ele și care au o eficiență crescută. Este un element cheie atât pentru noi, cât și pentru fermieri, și cred că în acești 10 ani am demonstrat pentru ce suntem aici, în România: Să ajutăm fermierii să fie cei mai buni în câmpul lor”, a încheiat Michael Beier.
un articol de
DANIEL PLĂIAȘU