AXEMA (asociaţia franceză a actorilor industriali din sectorul echipamentelor agricole şi al agromediului) a publicat recent datele oficiale privind înmatriculărilor de tractoare şi încărcătoare telescopice în Franţa corespunzătoare anului 2024.
Potrivit acestui sindicat al industriei echipamentelor agricole, anul trecut au fost înmatriculate 39.198 de unităţi, incluzând aici ambele categorii de maşini, ceea ce corespunde unei scăderi de 5,8% faţă de anul 2023.
Vânzările de maşini şi echipamente agricole în Franţa au fost anul trecut serios afectate de calamităţi climatice repetate, care au dus la recolte istorice deosebit de slabe, şi de contextul economic tensionat, amplificat de noile reglementări europene. Aceşti factori au contribuit la scăderea comenzilor şi înmatriculărilor, punând presiune suplimentară pe producători şi importatori.
Scăderi semnificative a înmatriculărilor de tractoare
Potrivit datelor AXEMA, înmatriculările de tractoare standard (peste 50 CP) au scăzut anul trecut cu 8,4% faţă de 2023, ajungând la un volum total de 23.976 de unităţi, nivel comparabil cu cel din 2020, anul pandemiei de Covid-19. În schimb, s-a constatat o creştere de 9 procente a vânzărilor de tractoare pentru întreţinerea spaţiilor verzi.
Pe de altă parte, achiziţia de tractoare specializate pentru viticultură şi pomicultură a suferit cel mai mult, cu o scădere de -24,6%, evoluţie pusă pe seama condiţiilor climatice deosebit de dificile. În ceea ce priveşte piaţa încărcătoarelor telescopice, scăderea a fost de numai -0,4%.
Aceste rezultate trebuie totuşi analizate cu precauţie. AXEMA şi operatorii din industrie au semnalat că noile reglementări europene privind sistemele de frânare ale vehiculelor agricole, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2025, au influenţat statisticile. Mulţi producători au optat pentru preînmatricularea tractoarelor afectate înainte de această dată, pentru a evita problemele de comercializare ulterioare. Această practică a limitat scăderea aparentă a vânzărilor, însă cifrele reale (vânzările efective către utilizatori) ar putea fi mai mici.
John Deere, lider incontestabil
La nivel de marcă, cele mai bune performanţe le-a înregistrat John Deere, care a reuşit să-şi menţină poziţia de lider, în ciuda unei scăderi de 1,7%. Astfel, gigantul american şi-a asigurat anul trecut în Franţa o cotă de piaţă de 20,9%. Poziţia a doua a fost adjudecată de FENDT, cu 15,9% din piaţă, în timp ce New Holland a coborât pe locul 3, cu 14,3%, după o pierdere de 0,9 procente.
La rândul său, Massey Ferguson a reuşit în 2024 să câştige 1,2%, ajungând pe locul patru, cu o cotă de 10,5%. Totodată, CLAAS îşi menţine poziţia cu 10,3% iar Case IH a înregistrat o creştere minimală de 0,5% ceea ce i-a permis să ajungă la 8,3% din cota de piaţă, menţinându-se pe locul 6. Vânzările Valtra, în schimb, au suferit o contracţie de 0,4%, ajungând la 6,2%. De asemenea, Deutz Fahr şi-a păstrat poziţia a opta, cu o cotă de 4,9%. În top zece mai figurează Kubota (4,3%) şi McCormick (1,1%).
Citeşte şi:
Semnale pozitive pentru piaţa maşinilor şi utilajelor agricole!
A crescut puterea medie
Statistica AXEMA mai evidenţiază faptul că puterea medie a tractoarelor standard continuă să crească, ajungând la 169 CP în 2024 (comparativ cu 163,5 CP în 2023). Tractoarele cu o putere de peste 300 CP au înregistrat o creştere impresionantă de +12,6%, ceea ce sugerează o tendinţă de modernizare şi eficientizare în exploataţiile agricole mari.