6 minute de citit

Cel mai mare fan Fendt din România

Foto 1 rista2-2048x1024_b
Nimeni altul decât Cristian Rista nu era mai potrivit pentru a răspunde întrebărilor pentru un interviu din campania Farmer First, inițiată de AGCO, grup din care fac parte Fendt și Valtra.

 

Reporter: Cum a început aventura cu agricultura?

Cristian Rista: Am făcut liceul sanitar, am lucrat în spitalul de cardiologie din Timișoara, apoi am primit moștenire pământul bunicilor și am făcut agricultură de weekend. I-am cunoscut pe cei de la firma MEWI și mi-am luat primul tractor Fendt, în 2008. Am văzut astfel ce înseamnă utilaje performante și am vrut să fac mai mult. La un moment dat, acel mai mult s-a transformat într-o sută de hectare, am renunțat la spital și acum sunt mândru de ceea ce fac. 

 

Reporter: Care este dotarea tehnică actuală a fermei?

Cristian Rista: Primul tractor a fost un Fendt 820 Vario TMS. Pe vremea aia nu știam prea multe, Florin Vălușescu (în prezent manager regional MEWI) mi-a spus atunci că acela era tractorul perfect pentru mine, apoi m-am mai cizelat și eu și am aflat că există modele mai performante decât acela și, în momentul de față, am trei tractoare Fendt exact așa cum mi le doresc: primul – Fendt 820, plus un Fendt 724 și un Fendt 828, ambele cu roți duble, ca să nu tasăm terenul.

Știu că cele trei tractoare nu se justifică pentru suprafața pe care o lucrez și nu fac prestări de servicii, pentru că nu am când. Eu lucrez singur, mă mai ajută soția, tatăl și unchiul meu, la unele treburi. M-am ghidat întotdeauna după ce mi-a zis bunicul meu, un proverb sârbesc: ”Laudă întotdeauna calul cel mic, dar mână-l pe cel mare”.

Clima de azi te forțează să faci într-o zi ceea ce făceai într-o săptămână, de aceea sunt supradimensionate utilajele. Înainte aveai timp să faci arătura într-o lună de zile. Acum, dacă nu ești rapid, ba vine înghețul, ba vine seceta. La fel și recoltatul. Anul acesta a fost favorabil, dar în anii trecuți trebuia să recoltezi în timp record, pentru că te prindea ploaia și încolțea grâul sau se scutura rapița. 

Pe lângă cele trei tractoare Fendt și combina Fendt Ideal, pe care o alint ”Black Beauty”, mai am în fermă, tot de la MEWI, o semănătoare de păioase Horsch Pronto 6 DC, o semănătoare de prășitoare Horsch Maestro, o mașină autopropulsată de stropit Horsch Leeb VL, un cultivator Horsch Terrano, un disc Joker, două pluguri, un combinator Knoche și două remorci Kröger.

Foto 2 rista4-1500x784_b

Reporter: Care sunt dificultățile anului agricol următor?

Cristian Rista: Din ianuarie până la jumătatea lunii iulie, am avut doar în jur de 70 de litri pe metru pătrat de precipitații. Deși lucrez cu utilaje și cu tehnologie foarte performantă, apa este esențială. Cultiv rapiță, grâu, floarea-soarelui, porumb și soia. La rapiță am avut 2 tone pe hectar și la grâu am recoltat, în medie, 4.500 kg/ha. Anul ăsta prețurile sunt corecte și ne-au ajutat, dar au crescut și toate prețurile la motorină, îngrășăminte, inputuri.

Canalele care aduceau apa din râul Mureș sunt colmatate și sistemele de irigații nu mai există. Și dacă am putea face irigații, costurile sunt enorme și se vor reflecta în costurile de producție

Producțiile mici din acest an ridică încă o problemă: plata arendei, care este de 1.600 kilograme de porumb sau grâu pe hectar. Avem, în zonă, o grămadă de străini care ne fac concurență la arendarea terenului și contractele de arendă sunt pe cinci ani, ceea ce nu-mi convine. Ca să aduc un teren la un anumit nivel productiv, lucrez câțiva ani în pierdere, apoi expiră contractul și vine un alt fermier care oferă mai mult, iar omul se uită și la 10 kilograme în plus. Eu din astea 300 de hectare îmi întrețin familia, nu merg în vacanțe în Egipt sau Grecia.

 

Reporter: Cum vei face față provocărilor?

Cristian Rista: Cred că soluția ar fi să ne axăm pe culturi mai rezistente la secetă. Chiar și irigat, când sunt 40 de grade afară, porumbul nu reușește să polenizeze.

Acum, mă gândesc cum să fac pentru că, din cauza secetei, nu pot să prelucrez terenul ca să înființez cultura de rapiță, care trebuie înființată în august – septembrie, în zona noastră. Am ajuns la concluzia că de anul ăsta o să semăn mult mai puțin porumb și floarea-soarelui și o să mă axez mai mult pe culturi de toamnă. Până acum am avut 130 ha cu grâu și cu rapiță, restul porumb și floarea-soarelui și mai puțină soia pentru înverzire. Anul ăsta voi pune 200 ha cu culturi de toamnă, pe 70 ha floarea-soarelui și minimum de porumb.

 

Reporter: Ce așteptări ai de la distribuitorul tău de utilaje?

Cristian Rista: Am deja utilaje foarte performante, lucrez cu smart farming, am GPS, utilizez toate aplicațiile, dar mi-aș dori să știu mai mult. Tehnologia din ziua de astăzi este ultra avansată, un tractor din ziua de azi este un computer.

Mi-aș dori ca producătorul să facă traininguri împreună cu distribuitorul și cu fermierii, producătorul să trimită în ferme niște specialiști, care să ne învețe cum să utilizăm utilajele pentru a le putea folosi la capacitatea lor maximă.

Cu cei din echipa MEWI mă întâlnesc destul de des. Consider că toate aceste informații ar fi constructive și pentru producător. Lucrez cu utilaje care sunt foarte bune în condiții optime de lucru, dar una este să lucrezi cu un disc Joker în Germania, unde solul este nisipos și ușor de lucrat, și alta este să lucrezi la noi. Mi-ar plăcea să vină să vadă în ce condiții lucrează utilajele lor.

De la Horsch chiar am primit o vizită din partea producătorului, mi-au schimbat niște dalte, fac unele lucruri ca să îmbunătățească utilajele.

un interviu de MEWI

mai multe pe această temă www.mewi.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →