Cea mai periculoasă boală a răsadurilor - Revista Ferma
3 minute de citit

Cea mai periculoasă boală a răsadurilor

Căderea plăntuţelor este cauzată de Pythium, microorganism asemănător ciupercilor, care se găşeşte în sol.

 

Factori care favorizează boala

„Simptomele pot să apară imediat după răsărirea răsadurilor. Umiditatea atmosferică peste 90%, umiditatea excesivă a substratului şi temperatura ridicată, peste 25 de grade Celsius, sunt principalii factori care favorizează apariţia bolii. De asemenea, posibilitatea de apariţie este mai mare când substratul de creştere a răsadurilor este din pământ cu gunoi de grajd fermentat şi nisip”, explică Radu Şumălan, profesor la USAMVB Timişoara.

 

Cum se transmite boala?

Pythium ultimum se transmite de la un an la altul prin sporii de rezistenţă din sol, iar în perioada de vegetaţie, prin sporii din apa din sol. „În momentul în care a apărut boala şi faci tratamente curative, pierderile deja există, doar le reduci. Pentru a evita pierderile, sunt esenţiale măsurile preventive care să asigure protecţia răsadurilor de infecţii, până la transplantarea lor în cultură”, spune Radu Şumălan.

 

3 măsuri preventive esenţiale

1. Utilizarea unui substrat steril pentru producerea răsadurilor, de obicei turbă însăcuită.

2. Controlul temperaturii şi umidităţii în spaţiul de producere a răsadurilor. Instrumente utile în acest scop sunt termohigrometrele, pentru măsurarea umidităţii aerului şi umidometrele de sol, cu care poate fi verificată constant umiditatea solului în care sunt produse răsadurile.

3. Stropirile preventive. Acestea pot fi aplicate imediat după răsărirea răsadurilor, prin stropire pe sol şi pe plante sau prin introducerea substanţei de tratament în apa de udare. Nu se recomandă aplicarea în apa de irigare, deoarece astfel poate să distrugă şi alte ciuperci benefice care trăiesc în simbioză cu rădăcinile plantei. Tratamentul se repetă la interval de zece zile, cu o pauză înainte de transplantare. Înainte de transplantarea răsadurilor, se evită efectuarea tratamentelor chimice, pentru a nu supune răsadurile unui şoc dublu. După transplantare, nu mai este nevoie de tratament, deorece plantele vor fi într-un sol care are mai mult pământ şi umiditatea atmosferică nu mai este atât de mare.

 

Cu ce stropim răsadurile?

Stropirile preventive cu produse chimice se fac, cel mai frecvent, cu Previcur, un fungicid sistemic ce conţine propamocarb, substanţă eficientă în controlul bolilor solului, rădăcinilor şi frunzelor cauzate de oomicete.

Din categoria produselor ecologice, pot fi utilizate fungicide pe bază de cupru şi sulf (piatră vânătă, zeamă bordeleză).

 boli rasaduri_b

foto: vegcropshotline.org

 

Primele simptome ale bolii se manifestă în zona coletului, la baza plantei, unde apare o pâslă albicioasă-cenuşie. Zona atacată se brunifică, tulpiniţele se subţiază, planta se veştejeşte şi cade la pământ, unde putrezeşte.

 

Iarna s-a mutat spre primăvară şi doar 1-2% dintre cultivatorii de legume din România au centrale termice, din care circa jumătate sunt pentru producerea răsadurilor.

O poveste despre determinarea a doi tineri care au hotărât să nu plece din ţarăşi să dea un exemplu că se poate munci şi acasă în agricultură. Vezi cum arată solarul ridicat din bursa de student!

 

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →