O investiţie de peste 2,4 milioane de euro, la care Silvia Răileanu, de 35 de ani, mamă a patru copii, a avut curajul să se înhame şi voinţa să se zbată pentru a duce la bun sfârşit acest proiect. Pentru asta a strâns toate economiile familiei, s-a împrumutat de la bancă şi a beneficiat de o finanţare europeană nerambursabilă de aproape 500.000 de euro. Evident, cu susţinerea totală a soţului.
Născută în Republica Moldova, Silvia Răileanu a venit la 15 ani în România cu o bursă de studii şi de atunci nu a mai plecat de aici. A terminat Facultatea de Drept la Timişoara, fiind jurist de meserie, şi parcă are acel ceva care o recomandă drept o femeie de afaceri de succes. Ţinuta impecabilă, discursul ferm, cuvintele bine alese sunt câteva dintre atuurile sale. E drept că la evenimentul de inaugurare au cam năpădit-o şi pe ea emoţiile. Dar cine nu s-ar fi pierdut cu firea în faţa unei asistenţe atât de generoase: de la Emar Gemmeke, consilier pentru Agricultură din partea Ambasadei Olandei, la primar şi până la directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu. De altfel, Silvia Răileanu a şi recunoscut că dacă nu ar fi beneficiat de sprijinul AFIR, această investiţie nu s-ar fi realizat.
De la stânga la dreapta: Emar Gemmeke, Silvia Răileanu, Adrian Chesnoiu
E nevoie de un consultant bun!
„Am găsit multă înţelegere din partea reprezentanţilor AFIR, chiar dacă nu am făcut exact cum am spus la început. Iniţial ne gândeam să facem un proiect de un milion şi ceva de euro, dar olandezii ne-au spus că sera era prea mică, avea colţuri neregulate, va exista presiune de boli şi nu vom avea productivitate. Aşa că ne-au sugerat să o micşorăm sau să o mărim. Dacă o micşoram, pierdeam şi grantul, aşa că am decis să o extindem. Am făcut un act adiţional, grantul a rămas acelaşi. Restul a fost pe neeligibil. Ideea este să respecţi tot ce ai spus iniţial că faci, chiar dacă faci mai multe sau schimbi ceva. Doar să se justifice şi să ai un consultant bun”, ne-a explicat proprietara investiţiei. Astfel, Sera „Super” de la Biled are acum o suprafaţă de 17.000 mp, dintre care 16.200 mp cultivabili, 1.121 mp spaţii tehnice, două magazii şi un corp pentru depozitare. De asemenea, în cadrul proiectului a fost prevăzută şi o viitoare răsadniţă, dar şi un spaţiu de sortare şi de ambalare, care va găzdui inclusiv o ciupercărie.
Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)
Un articol semnat de LIVIU GORDEA