CEA MAI CALDĂ ZI din ultimii 65 de ani, peste 40 grade la umbră! Cum va fi vremea în luna IULIE? - Revista Ferma
4 minute de citit

CEA MAI CALDĂ ZI din ultimii 65 de ani, peste 40 grade la umbră! Cum va fi vremea în luna IULIE?

temperaturi ridicate seceta incalzirea globala scaled CEA MAI CALDĂ ZI din ultimii 65 de ani, peste 40 grade la umbră! Cum va fi vremea în luna IULIE?
climate change, low angle view Thermometer on blue sky with sun shining in summer show increase temperature, concept global warming

Miercuri, 20 iunie, a fost cea mai caldă zi din ultimii 65 de ani. Termometrele au arătat peste 40° la umbră, iar la nivelul asfaltului, temperaturile au depășit 50 grade Celsius.

Meteorologii au emis coduri portocalii și galbene de caniculă pentru mai multe zone din țară. Avertizările rămân în vigoare și astăzi, cele mai afectate fiind Banatul, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei dar și sudul Transilvaniei.

Puțin după orele prânzului cele mai mari temperaturi au fost înregistrate în București, Buzău și Giurgiu, 41°, în timp ce în alte zone precum Brăila, Călărași, Tulcea sau Râmnicu Vâlcea, temperatura resimțită a fost de 40°.

RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE

Valul de căldură a determinat autoritățile să impună restricții de trafic pe mai multe drumuri.

CNAIR anunţă că, în perioada 21-24.06.2024, în intervalul orar 10:00 -20:00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme. Se impun restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa autorizată mai mare de 7,5 tone.

Potrivit CNAIR, sunt vizate sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, după cum urmează:

În data de 21.06.2024, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna.

În data de 23.06.2024, intervalul orar 10:00-20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Olt, Caraş – Severin, Ialomiţa si Călăraşi.

În data de 24.06.2024, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricţiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa,Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Olt, Caraş – Severin, Ialomiţa şi Călăraşi.

VREMEA ÎN LUNA IULIE 2024

Estimările meteorologice pentru intervalul 24.06.2024 – 22.07.2024, furnizate de Administrația Națională de Meteorologie.

  • Săptămâna 24.06.2024 – 01.07.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în sud-vestul țării, dar și deficitare în regiunile nordice, estice, sud-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

  • Săptămâna 01.07.2024 – 08.07.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

  • Săptămâna 08.07.2024 – 15.07.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele specifice perioadei.

Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile nord-estice.

  • Săptămâna 15.07.2024 – 22.07.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sudul teritoriului.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil ușor deficitar în regiunile sudice.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →