O altă măsură salutată de miniștrii prezenți la Consiliul AGRIFISH din 26 februarie este revizuirea de către Comisie a metodologiei de evaluare a calității Sistemului de monitorizare a zonei (AMS).
MAI PUȚINE CONTROALE ÎN FERME!
AMS este un sistem bazat pe analiza automată a imaginilor satelitare de la Copernicus.
Această revizuire, care va avea loc în martie 2024, va contribui semnificativ la reducerea numărului de controale în ferme, în unele cazuri cu 50% sau mai mult.
La cererea statelor membre, Comisia s-a angajat să colaboreze cu acestea pentru a determina posibile modalități de raționalizare a controalelor, cu scopul de a reduce povara administrativă pentru fermieri.
INSTITUIREA FORȚEI MAJORE ÎN RAPORT CU CERINȚELE PAC
În plus, Consiliul a salutat faptul că CE va publica o notă explicativă pentru a clarifica utilizarea conceptului de forță majoră sau circumstanțe excepționale.
Acest concept asigură că fermierii care nu își pot îndeplini toate cerințele PAC din cauza unor evenimente excepționale și imprevizibile (cum ar fi cazurile de secetă sau inundații severe) nu li se impun sancțiuni.
Publicarea acestei note a fost bine primită de miniștrii agriculturii, care au subliniat anterior importanța îmbunătățirii comunicării cu fermierii și a asigurării că aceștia au informații adecvate despre sprijinul PAC.
SONDAJ PENTRU A AFLA PROBLEMELE FERMIERILOR EUROPENI
Consiliul a salutat viitorul sondaj adresat fermierilor pe care Comisia îl va lansa în martie, pentru a se asigura că vocile fermierilor sunt auzite.
Miniștrii agriculturii au subliniat importanța acestui proces, care vizează identificarea principalelor surse de îngrijorare pentru fermieri și înțelegerea elementelor care decurg din normele PAC și care conduc la o povară administrativă mai mare.
Rezultatele sondajului, împreună cu o analiză detaliată, urmează să fie publicate de Comisie în toamna anului 2024.
SIMPLIFICAREA PLANURILOR STRATEGICE
Consiliul a convenit că procesul de modificare a planurilor strategice PAC ar trebui simplificat. În acest scop, Comisia s-a angajat să colaboreze cu statele membre pentru a le ajuta să-și simplifice intervențiile și să faciliteze modificarea planurilor strategice.
Pe lângă aceste acțiuni pe termen scurt care vizează simplificarea vieții de zi cu zi a fermierilor și reducerea poverii administrative atât pentru fermieri, cât și pentru administrațiile naționale, miniștrii au subliniat că este necesară și o abordare pe termen lung.
Prin urmare, Consiliul a insistat să examineze modalități de îmbunătățire a situației fermierilor pe termen mediu și lung, inclusiv consolidarea poziției acestora în lanțul de aprovizionare cu alimente.