4 minute de citit

”Ce preț merită un porc de 150 de kile?”; ce au răspuns fermierii; ce arată statisticile oficiale

”Ce preț merită un porc de 150 de kile?”; ce au răspuns fermierii; ce arată statisticile oficiale
”Ce preț merită un porc de 150 de kile?”; ce au răspuns fermierii; ce arată statisticile oficiale

Anunțul ANSVSA că va permite și proprietarilor de exploatații noncomerciale să vândă porci a animat discuțiile pe grupurile de facebook privind prețul porcilor, cu o lună și jumătate înainte de Crăciun.

Merită oricât cereți, că e munca d-tră, dar puterea de cumpărare este foarte mică. Vă doresc, vânzare bună!”, vine un prim răspuns la întrebarea pusă de administratorul unui grup de facebook dedicat creșterii suinelor.

La 150 de kg ? 3.000 lei, fără ușor negociabil, cui îi convine, dacă nu, să crească dumnealor!”, replică un alt comentator, cel mai probabil crescător de porci. 

Cu mai puțin de 20 lei/kg în viu ne batem joc de munca noastră”, intervine un fermier. 

Un an de zile poate să strângă să ia un porc cu 20 lei/ kg, de țigări nu mai zice că sunt scumpe, rușine să-i fie cui zice că-i scumpă munca, mâncarea nu se mai pune, să fim serioși, nu bătaie de joc …”, completează moralizator, un alt fermier. 

Minim 15 lei în viu”, sună un răspuns scurt. 

Cel puțin pentru cine îl ține ar merita 20 lei/kg, fără supărare, dar dacă îl dăm cu 15 lei/kg, suntem mulțumiți, cine nu crede să cumpere un purcel și să-l țină 1 an și după aia să comenteze”, este răspunsul unui fermier realist. 

Cu 15 – 16 lei/kg am vândut anul trecut. Fără 20 lei/kg ne batem joc de munca noastră”, zice un altul. 

Exact cât mănâncă până se face la 150 de kg, plus cât costă el la cumpărare, 300 – 350 lei pe puțin. Câștigul nu e prea mare. Munca da!”, sună un alt răspuns. 

Iată ce am mai citit:

Nu interesează pe nimeni cât merită cu adevarăt, realitatea este că se vinde cu 15 lei/kg…”

Face 20 de lei/kg în viu, dar cam cu 16 lei/kg se vinde. Piața e etalonul/barometrul, nu Tik Tok-ul. Mulți dintre cei care comentează nici nu cunosc mirosul de porc, darămite să știe să aprecieze munca unui țăran. Spor și pace.

Fără 18 lei/kg nu l-aș da!

Eu zic sa mâncați din Kaufland , Lidl, Penny, etc. și nu vă mai bateți joc de producătorii locali cu prețuri de genul 18 – 20 lei kg. Prețul real ar fi 22 – 25 lei/ kg. Dacă nu vă convine, să vă țineți porcii pentru consum propriu, nu vă tot zgârciți la preț, pentru că ăștia care se tot târguiesc la preț nu sunt în stare nici apă să-i dea la un porc timp de 9-12 luni, așa că terminați cu atâta ofertă de batjocură. Prețul oferit de voi este valabil pt ceapă, morcovi, țelină, etc și nicidecum pentru carne, până când o să țină bătaia de joc pentru crescători? Până când?

Treizeci de milioane, puțin negociabil

Negociabil de o cafea.

În jur la 26-28 milioane

Eu propun ca nici un administrator să nu aprobe postările care au prețul sub 18 lei și așa nu ar mai fi mulți care vând ieftin

Socoteala este simplă: 500 roni purcelușul,  700 kg furaje au prețul de 1400 roni apa, lucerna sau iarba, cam 25 roni/ kg, se pot face calcule pentru a crește porci

Prețuri pe piața reglementată

Pe siteul Comisiei pentru Clasificarea Carcaselor ( unde sunt raportate datele de către abatoarele din România și care are acces și la datele europene ), prețul de piață al porcilor în viu, la poarta abatorului, era în săptămâna 43 ( 23 – 29 octombrie 2023 ) 908,89 lei/100 kg, mai mare cu 11,61 % decât anul trecut, în același interval.

Prețul de piață al carcaselor era de 1.186,99 lei/100 kg, clasa S

și 1.184, 88 lei/100 kg, clasa E. 

Prețul carcasei era în săptămâna 43, pe locul trei al clasamentul Uniunii Europene, după Bulgaria și Cipru. 

Grafic prețuri porci UE
Grafic prețuri porci UE, sursa Comisia pentru Clasificarea Carcaselor

credit foto @iStock, undefined undefined

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →