CÂND ŞI CUM INTERVENIM?
Cercetările efectuate în staţiunile de cercetare şi în universităţile agricole din RomÂnia au arătat necesitatea administrării azotului fracţionat, toamna la semănat şi în timpul iernii, februarie, sau primăvara, devreme în martie, cÂnd plantele sunt la începutul reluării vegetaţiei. Momentul fertilizării corespunde cu trecerea plantelor din etapa vegetativă în cea generativă, asigurÂnd formarea elementelor de productivitate.
Dacă în urma fertilizării corective, prin înfrăţire densitatea va creşte cu 40-50 de spice, la recoltare vom avea spor de recoltă de 400-500 kg/ha, plus sporul obţinut prin formarea unui număr mai mare de boabe în spic şi mai grele.
foto: canva.com
2 REGULI ALE FERTILIZĂRII CORECTIVE
- Prioritate au parcelele unde s-a semănat tÂrziu şi au plantele neînfrăţite Şi cele unde grÂul a ieşit din iarnă mai rar, sub densitatea specifică soiului.
- Doza de azot folosită la fertilizarea corectivă poate să difere de cea estimată în toamnă, în funcţie de recolta planificată, planta premergătoare şi ceilalţi factori. Corecţia e dată de densitatea reală, de precipitaţiile căzute etc.
CALENDAR AGRICOL ÎN FEBRUARIE
Făurar în cultura mare este o lună scurtă, dar cu multe lucrări agricole. Controlul stării de vegetaţie a culturilor semănate în toamnă, alegerea îngrăŞămintelor potrivite Şi fertilizarea culturilor de toamnă la momentul optim, precum Şi aprovizionarea cu seminţe pentru semănatul culturilor din prima epocă sunt cÂteva dintre priorităţile acestei perioade. Click AICI pentru a citi mai multe articole despre lucrările specifice lunii februarie.