„Ce interese aveți cu noile Camere Agricole?” - Revista Ferma
4 minute de citit

„Ce interese aveți cu noile Camere Agricole?”

camerele agricole interzis fermierilor m „Ce interese aveți cu noile Camere Agricole?”

Nu voi face din acest articol prilej de a disculpa în vreun fel Fundația (nu este cazul!) și nici de a justifica în vreun fel acțiunile noastre (găsiți detalii despre ceea ce facem pe www.fundatiaferma.ro și www.agroinfo.ro). Însă nu pot să nu remarc, dincolo de întrebarea/comentariul dnei Felicia Marica, o anume îngrijorare… Pentru că, o parte din îngrijorările lucrătorilor din Camerele Agricole județene, vizavi de viitorul lor, răzbat clar și prin comentariile doamnei la adresa proiectului nostru, dumneaei fiind angajat în această structură (conform informațiilor publice de pe o rețea de socializare).

Comentariile la care facem referire sunt: “Nu mai trebuie controlată de nimeni (n.r. – camera agricolă) doar de Latifundiari”, „Este o nouă prostie și multe interese“ și „Ce interese aveți cu noile Camere agricole? mai sunt ceva afaceri de făcut și vă trebuie oamenii voștri plătiți pentru a le rezolva?“… Nu vreau să comentez prea mult acuzațiile privind interesul nostru pecuniar în această problemă, deoarece cititorii cunosc foarte bine independența noastră totală față de orice formațiune politică, independență care demonstrează categoric că nu poți avea nici un interes financiar iar când vine vorba despre latifundiari se cunoaște la fel de bine punctul nostru de vedere.

Însă la comentariul “Este o nouă prostie” doresc să mă opresc puțin. Doamna Felicia susține că este o prostie proiectul nostru pentru revenirea la forma inițială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) și abrogarea OUG nr. 58/2013. Datoria mea este să apăr proiectul și să spun răspicat că este o “imensă prostie” apariția Ordonanței 58, care distruge practic ideea de Cameră Agricolă și transformă noile Camere într-un birou cu aceleași atribuții ca și fosta Agenție Națională de Consultanță Agricolă (ANCA). Îmi imaginez că foștilor angajați ai ANCA – probabil în această categorie se află și dna Felicia Marica – această formă de organizare li se pare familiară și au acceptat-o foarte ușor, după câțiva ani în care au fost efectiv tracasați de haosul legislativ creat de politicieni și în care locul lor de muncă este veșnic incert.

Dar pentru agricultura românească și pentru bugetul statului, aceste modificări legislative perpetue sunt devastatoare. Stimată doamnă Felicia, vă dau și un exemplu în acest sens. Zilele trecute, ministrul agriculturii anunța că Guvernul a alocat din bugetul statului 640 mil. lei (cca 140. mil Euro) despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă. Această sumă putea fi alocată din bani europeni, dacă România avea un fond mutual acreditat! Ori, singura instituție care putea constitui un fond mutual era Camera Agricolă Națională (CAN) organizată după Legea 122/2012 (care, la art. 19, alin. 12 preciza că CAN “înființează fonduri mutuale ale agricultorilor și administrează/desemnează administratorii acestora”; însă această atribuție a dispărut și ea, ca și legea, odată cu apariția OUG 58). Vorbim așadar despre o sumă uriașă pe care Statul român trebuie să o scoată din buzunar numai din cauza orgoliului politicienilor de a nu da putere de decizie fermierilor în diferite sectoare agricole. Iar d-voastră, foși lucrători ai ANCA, sunteți folosiți de către politicieni ca și masă de manevră în acest război, singurul “beneficiu” pe care îl aveți fiind stresul imens cauzat de incertitudinea locului de muncă!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →