6 minute de citit

Ce idei tehnice are Amazone pentru viitorul fermierilor

Foto 1 Pantera7004 d0 kw DJI 20230601160110 0167 d1 230825 GO Ce idei tehnice are Amazone pentru viitorul fermierilor

Inovaţiile anului 2023, cu care Amazone susţine în continuare productivitatea şi eficienţa producţiei agricole în fermele de pretutindeni, au făcut deliciul presei internaționale de specialitate în Germania.

Digitalizarea și automatizarea eficientizează procesele de producție. Dar precizia crescută pentru randamente mai mari, durabilitate și costuri de producţie optimizate se poate obţine doar folosind echipamente şi tehnologii inovatoare pentru prelucrarea solului, însămânțare, fertilizare și protecția culturilor. Acestea sunt principiile care stau la baza programului Amazone “Ideas for our future” (Idei pentru viitorul nostru).

LOGO ideas for future GO Ce idei tehnice are Amazone pentru viitorul fermierilor

Prezentarea noutăţilor Amazone s-a făcut în prezența presei agricole internaţionale la ferma companiei din Wambergen şi la unitatea de producţie din Bramsche (Germania).

Lider pe segmentul distribuitoarelor de îngrăşăminte solide

Amazone îşi consolidează poziţia de lider mondial în producţia maşinilor pentru distribuirea îngrăşămintelor solide, lansând două noi maşini:

  • Distribuitorul purtat ZA-TS 5000, cu o rată de aplicare de 650 kg/min. şi o capacitate totală a buncărului de 5000 litri;
  • Maşina tractată ZG TX permite atât distribuirea îngrăşămintelor granulate, cât şi a amendamentelor.

Tot în domeniul protecţiei plantelor, Amazone a prezentat autopropulsata Pantera 7004, noile prăşitoare mecanice Schmotzer VR 2, inovațiile Spot-spraying şi fertiSpot, precum şi sistemul ContourControl pentru maşinile de erbicidat purtate UF 1602/2002 cu lățime de 27 m.

Foto 6 DJI 20230912143034 0444 D Ce idei tehnice are Amazone pentru viitorul fermierilor

Noile semănători Precea TCC, Cirrus de 9 m, Centaya-C Special, combinaţia Primera DMC şi buncărul frontal FT-P 1502, împreună cu echipamentele pentru prelucrarea solului: plugurile Tyrok 400 şi Teres 300, cultivatorul Cenio 4000, discul compact pliabil Catros (de 4 şi 7 m) întregesc tabloul inovaţiilor Amazone.

Franz Jakoby Ce idei tehnice are Amazone pentru viitorul fermierilor

“Noutăţile Amazone aduc plusvaloare mai ales în contextul actual când presiunea pe costuri este cea mai mare. Ceea ce putem face noi, ca fermieri şi producători, este să controlăm aceste costuri de producţie, să avem o eficienţă maximă, deoarece celelalte elemente – piaţa/bursa şi clima/precipitaţiile – nu le putem controla. Folosind tehnica agricolă Amazone, creştem productivitatea şi eficienţa producţiei agricole” – FRANZ JAKOBY, Director general Amazone România

Autopropulsata Pantera 7004

Caracteristicile remarcabile ale noii mașini autopropulsate Pantera 7004 sunt capacitatea mare a rezervorului și noul tren de rulare. Pantera 7004 combină performanța înaltă şi capacitatea mare a rezervolului cu uşurinţa în conducere şi operare, aspecte care o fac ideală pentru fermele mari și pentru antreprenorii care îşi doresc eficiență și confort.

Rezervorul cu un volum de 7000 litri (6600 litri volum nominal) este fabricat din plastic armat cu fibră de sticlă și are pereți interiori și exteriori netezi, fără colțuri, ceea ce permite o curățare perfectă. Dispunerea celor patru duze de curățare la presiune înaltă, sistemul de agitare și colectorul de evacuare se bazează pe conceptul testat la modelele anterioare Pantera și garantează o curățare optimă cu volume reziduale minime. Un rezervor de 500 l asigură apa pentru spălare.

Foto 4 Pantera 7004 Amazone Ce idei tehnice are Amazone pentru viitorul fermierilor

Compensare activă a pantei

Noua maşină autopropulsată Pantera 7004 are o greutate redusă pentru clasa sa de performanță, doar 12 tone fără soluţie de pulverizat. Roțile mari cu un diametru exterior de până la 2,05 m pot fi configurate pentru protecția maximă a compactării terenului şi privind garda la sol. În plus, o distribuție optimă a greutății și controlul automat al tracțiunii pe fiecare roată garantează cea mai bună tracțiune posibilă în orice situație. Puterea motorului de 306 CP (225 kW) este transferată hidraulic pe roți, iar noul tren de rulare cu suspensie independentă a roților și compensare a pantei are un design unic.

Reglare hidraulică a lățimii ecartamentului

Sunt disponibile şi versiuni de șasiu cu reglare hidraulică a lățimii ecartamentului.

Suspensia hidropneumatică adaptivă şi controlul inteligent oferă cea mai bună stabilitate la volan și confort maxim la condus în comparație cu o suspensie independentă convențională. În plus, sistemul previne orice balansare atunci când rezervorul nu este complet plin și permite viteze mari, chiar și pe drumuri de proastă calitate. Reglarea hidraulică a ecartamentului, cu o lățime de la 2 m la 2,75 m, este prevăzută standard. Modelul Pantera W, cu lățimi de cale de la 2,25 m până la 3 m, este de asemenea disponibil. Garda la sol la ambele versiuni este de aproximativ 1,30 m.

Foto 2 detaliu pe foto 1 Pantera7004 d0 kw P6010855 d1 230825 GO Ce idei tehnice are Amazone pentru viitorul fermierilor

 O nouă cabină

Noua cabină oferă o vizibilitate excelentă şi sunt disponibile trei nivele de echipare. Cabina este echipată cu sistem de filtrare care îndeplinește categoria Cat. 4 pentru siguranță deplină. Noua cotieră se caracterizează printr-un design ergonomic, adaptat special pentru funcționalitatea unui pulverizator autopropulsat, iar toate funcțiile importante sunt întotdeauna la îndemână. Ca parte a strategiei pentru terminale duble a Amazone, terminalul AmaDrive de 7″ este responsabil pentru funcțiile de bază ale vehiculului, în timp ce sistemul de pulverizare este operat prin intermediul unui terminal ISOBUS. Toate funcțiile importante de pulverizare pot fi, de asemenea, alocate butoanelor ISOBUS libere de la maneta de antrenare compatibilă.

În echiparea standard sunt disponibile 12 lumini de lucru cu LED-uri încorporate în plafonul cabinei. Pentru operarea pe timpul nopţii este disponibilă opţiunea de iluminare individuală a duzelor.

Nava amiral a AMAZONE

“Gama autopropulsatelor Pantera – nava amiral a Amazone – se întregeşte acum cu o maşină de 7000 de litri pentru care în România avem mulţi potenţiali beneficiari, mai ales în sudul ţării; acolo s-au redus suprafeţele de prăşitoare şi nu mai este nevoie de o gardă mare la sol, dar fermierii vor capacitate mare pentru a avea productivitate”, a declarat Franz Jakoby, director general Amazone România.

Precizie în pulverizare

Pentru rate maxime de lucru, Pantera 7004 este dotată cu pompe cu piston/diafragmă cu un debit total constant de 610 l/min. Umplerea rezervorului cu soluţie se face rapid, cu 700 l/min. Opțional este disponibilă o gură de umplere ce permite o viteză de până la 1.000 l/min. pe furtun de 3″.

Sistemul SmartCenter de amestecare a substanţelor de protecţia plantelor este disponibil în cele două variante Amazone consacrate „Comfort-Pack” și „Comfort-Pack plus” și impresionează prin siguranță, un confort operațional remarcabil și niveluri de performanță excepționale.

Braţul/rampa de pulverizare cu designul unic Amazone permite lățimi de lucru de la 24 m până la 48 m. În plus, viteze mari de lucru sunt posibile fără a face niciun compromis în ceea ce privește calitatea aplicării produselor de protecţie a plantelor, datorită ghidării active a brațului „ContourControl” extrem de rapidă și precisă.

Sistem de alimentare directă DirectInject

Opţional, sistemul DirectInject permite adăugarea suplimentară de produse pentru protecţia plantelor, în funcţie de necesităţi, în doar câteva secunde, ceea ce face ca utilizarea maşinii să fie și mai flexibilă și mai eficientă. Sistemul este complet integrat în circuitul de lichide și în sistemul de operare al lui Pantera, ceea ce înseamnă că toate funcțiile – de la activare până la curățare – pot fi pornite din cabină printr-o simplă apăsare de buton.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →