Ce facem când apar ploșnițele cerealelor și afidele? - Revista Ferma
6 minute de citit

Ce facem când apar ploșnițele cerealelor și afidele?

La sfârșitul primăverii calendaristice, fermierii pot avea surprize neplăcute cu atacul ploșnițelor cerealelor (Eurygaster spp.) sau al afidelor.

 

INSECTE ÎN AVANTAJ, FERMIERI ÎN DEZAVANTAJ


În teorie, numărul maxim al ploșnițelor hibernante din lanurile de cereale de toamnă se înregistrează în a doua jumătate a lunii mai. În practică, în ultimii ani, cel puțin în sud-estul țării, densitățile ploșnițelor au fost reduse la sub o insectă pe metru pătrat.

Posibila cauză pentru acest fapt o constitutie precipitațiile survenite exact în perioada când ploșnițele depuneau ouăle. De asemenea, au intervenit și perioade cu temperaturi foarte reduse, cu posibil impact negativ asupra nivelului populațiilor ploșnițelor cerealelor.

Parafrazând o vorbă populară, vremea ciudată a „zăpăcit” și ploșnițele. Însă nu în fiecare an se repetă același scenariu. Anul acesta poate să fie diferit. Dacă vor fi precipitații mai reduse, ploșnițele cerealelor, insecte iubitoare de căldură și secetă, vor fi avantajate.

plosnita cerealelor 01 23_b Adult hibernant de ploșnița cerealelor (Eurygaster spp.)

 

CUM PUTEM ESTIMA POPULAȚIA DE PLOȘNIȚE DIN CÂMP?


Fiecare fermier trebuie să efectueze sondaje în lan, pentru a vedea dacă s-a depășit pragul economic de dăunare (PED), după metodologia stabilită și binecunoscută de către toți, pe care am descris-o în numerele trecute ale revistei.

Dacă PED este depășit, fermierul trebuie să efectueze tratamente cu unul dintre insecticidele omologate pentru combaterea ploșnițelor cerealelor.

Dacă nu este o densitate ridicată a ploșnițelor cerealelor (mai mare decât PED) tratamentul poate fi nejustificat din punct de vedere economic. Ba mai mult pe lângă banii scoși din buzunar, putem rămâne și fără entomofauna utilă din lan, cu efecte negative pe termen mediu și lung.

În practică, nu s-au mai făcut de foarte mult timp tratamente de combatere a adulților hibernanți ai ploșnițelor cerealor (Eurygaster spp.). De regulă, se pot face tratamente, în luna iunie, pentru combaterea larvelor și adulților noii generații (voi detalia în articolul viitor). Numai că, vremea și vremurile, pot să ne ofere surprize… neplăcute. Prin urmare, nu trebuie să neglijăm nici hibernanții și să intervenim dacă situația din teren o cere!

plosnita cerealelor 02 23_b Spice de grâu albite din cauza atacului ploșnițelor hibernante (Eurygaster spp.)


NU CONFUNDAȚI SIMPTOMELE!


ATENȚIE! Nu trebuie să facem confuzii privind simptomele atacului. Dacă atacul ploșnițelor cerealelor la frunze este oarecum inconfundabil, deoarece acestea se răsucesc și se usucă de la locul înțepării, atârnând ca o sfoară, în cazul spicelor pot apărea confuzii.

Ploșnițele hibernante pot înțepa tulpinile tinere iar spicele aflate deasupra locului unde tulpina a fost înțepată fie rămân în burduf fie, dacă au apărut, au un aspect albit, sunt parțial sau total sterile și pot fi smulse cu ușurință.

Ei bine, în cazul unor boli ale grâului putem să avem simptome asemănătoare, spicele să fie albite, dar în acest din urmă caz, nu pot fi smulse cu ușurință. De exemplu, boala numită „înnegrirea bazei tulpinii și rădăcinilor plantelor de grâu” este produsă de către ciuperca Gaeumannomyces graminis. Plantele atacate prezintă rădăcini și tulpini înnegrite la bază, talia plantelor atacate este mai mică iar spicele pot fi albite și uscate prematur. Ca să nu se confunde atacul produs de G. graminis cu cel produs de adulții hibernanți ai ploșnițelor cerealelor, trebuie să se vadă dacă spicul albit se smulge cu ușurință sau nu. Dacă nu se smulg cu ușurință înseamnă că plantele nu au fost atacate de ploșnițe.

plosnita cerealelor 03 23_bSpice de grâu albite din cauza atacului ciupercii patogene Gaeumannomyces graminis.La prima vedere simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele produse de atacul ploșnițelor cerealelor (Eurygaster spp.) 

 

CUM ESTIMĂM POPULAȚIA DE AFIDE DIN LAN?


Anii trecuți a fost un atac ridicat al afidelor la cerealele de toamnă. Pe lângă pagubele directe, afidele pot să fie vectori ale diferitelor viroze sau micoplasmoze, cu impact negativ asupra producției.

De cele mai multe ori fermierii văd prea târziu afidele în lan, atunci când densitatea acestora deja este prea mare iar pragul economic de dăunare (PED) a fost depășit.

Se recomandă monitorizarea câmpului, se aleg puncte de determinare, pe diagonala solei, în cadrul fiecărui punct se analizează minim 50 de plante iar dacă pragul economic de dăunare (PED) sa fost depășit (25 afide/plantă), atunci se recomandă efectuarea unui tratament în vegetație cu un insecticid omologat pentru combaterea afidelor cerealelor.

 

CUM OBȚINEM PLUSUL DE RECOLTĂ


Trebuie avut în vedere faptul că sondajele pentru estimarea populației afidelor și ploșnițelor hibernante din lanurile de cereale consumă foarte mult timp și este nevoie de o persoană cu multă experiență pentru efectuarea acestor observații.

Nu este de ajuns doar să ne plimbăm puțin prin lan ca să luăm decizia de a efectua sau nu tratamentul pentru combaterea dăunătorilor cerealelor. Pentru a vedea dacă s-a depășit PED-ul trebuie făcute sondaje riguroase, ca la carte.

Am scris într-o serie de articole despre rolul tehnicii moderne, care ar putea veni în ajutorul fermierilor pentru estimarea cât mai exactă a populației insectelor dăunătoare dintr-un anumit lan. Până la implementarea tehnicilor digitale, pe scară largă, va mai trece ceva timp. Așa că rămân de bază sondajele clasice.

Un tratament de combatere, efectuat atunci când trebuie, poate aduce un plus de recoltă. În actualele condiții socio-economice, când prețul de valorificare al cerealelor de toamnă este unul foarte volatil, plusul de recoltă obținut ca urmare a unei culturi sănătoase, poate să facă diferența dintre profit și pierdere. Fiți cu ochii pe lan până trece primejdia „entomologică”.   

plosnita cerealelor 04 23_b

Afidele pe frunza de grâu

 

ȚINEȚI DĂUNĂTORII LA DISTANȚĂ!


Cerealele de toamnă ocupă un loc important în fermele noastre. Din păcate, prețurile de valorificare sunt foarte volatile. Un singur lucru este constant: costul de producție. Acesta crește de la un an la altul. În schimb, dăunătorii sunt prezenți în câmp, indiferent de costul de producție al cerealelor sau de prețul de valorificare al recoltei. În aceste condiții este esențial, dacă nu chiar vital pentru fermieri, să țină dăunătorii cât mai departe de lan.

 plosnita cerealelor 05 23_b

Afidele pe spicul de grâu

În multe cazuri, tratamentele de combatere a afidelor se fac prea târziu iar pagubele de recoltă nu le mai putem salva.

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →