1. Hypermarketurile, iar în vizor. În şedinţa din 19 mai, au dezbătut proiectul de lege privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, proiect iniţiat de deputatul liberal Cristian Buican, chiar la începutul acestui an. Legea ar urma să transpună la nivel naţional Directiva 633/2019 a Parlamentului European şi a Consiliului privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
Proces legislativ: Propunerea a fost deja adoptată de Senat şi în prezent se află în Camera Deputaţilor, la comisiile de specialitate, pentru avizare. Vom mai reveni asupra acestei legi, care, din momentul promulgării şi publicării în Monitorul Oficial, va avea efecte semnificative asupra domeniului agro-alimentar din România, scopul fiind acela de a-i proteja pe furnizorii mici şi mijlocii (fermieri, procesatori, comercianţi) în relaţia cu marii retaileri.
2. Legea Lupu revine în actualitate. Un alt proiect de lege vizează completarea art. 4 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997.
Completarea sună astfel: ”proprietarii investiţiilor privatizate în condiţiile legii pot încheia acorduri de despăgubire şi cu persoane fizice îndreptăţite din judeţul respectiv, al căror drept de proprietate a fost validat de comisiile judeţene de fond funciar sau a fost stabilit prin sentinţele judecătoreşti definitive, chiar dacă aceste terenuri preluate abuziv nu s-au aflat sub investiţiile privatizate”.
Proces legislativ: Proiectul a fost deja adoptat de Senat şi se află în prezent pentru avizare sau raport la câteva comisii din C.D. Menţionez că guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative, motivând că ”în ipoteza adoptării unui astfel de act normativ, s-ar crea premisa încheierii de acorduri cu persoane îndreptăţite cărora li s-a validat dreptul de proprietate în zone îndepărtate investiţiei, unde valoarea terenurilor este mai scăzută, aşadar în sarcina statului ar rămâne obligaţia predării către vechiul proprietar a unui teren cu o valoare ridicată pe aceeaşi unitate administrativ-teritorială sau pe UAT-uri învecinate, sau despăgubiri băneşti, ţinând cont de valoarea de piaţă a fostului amplasament. În aceste condiţii, singurii beneficiari reali ai modificării actului normativ ar fi proprietarii investiţiei”.
3. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru şedinţa din 26 mai, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, a fost invitat să prezinte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – componenta „sistemul naţional de gestionare a apei ”. Corect este ”Strategia naţională de gestionare a apei”, dar nu ne mai încurcăm în astfel de detalii, după ce am aflat că nu vor fi alocaţi bani pentru această strategie.
Click AICI pentru a rămâne mereu în actualitatea agricolă cu Agroinfo.ro: ştiri de ultimă oră, informaţii de primă mână!
un articol de
STELIAN RĂDESCU