”În condițiile climatice tot mai provocatoare, nu se mai poate face agricultură fără utilaje performante și fără o supradimensionare a parcului de utilaje al fiecărei ferme”, afirmă Florin Vălușescu, manager regional MEWI.
Am stat de vorbă cu acesta la standul MEWI de la Agromalim, unde compania este prezentă în fiecare an. ”În 20 de ani, de când sunt în domeniul agricol, nu am întâlnit niciun an în care să avem aproape 70 de zile consecutive de caniculă, dar asta este situația și trebuie să mergem înainte, să fim în continuare aproape de fermieri și fermierii să ne acorde încredere și să-și dea seama că, în aceste condiții, mai mult ca oricând, au nevoie de utilaje performante, de consultanță și de finanțări”, spune Vălușescu.
MOMENTUL LUCRĂRILOR ÎN CÂMP ESTE ESENȚIAL
”În mai multe ferme, s-a demonstrat că o diferență de 2-3 zile între momentul semănatului a dus la diferențe substanțiale de producție, în condițiile în care a fost aplicată aceeași tehnologie. De aceea cred că un parc de utilaje supradimensionat, care îți permite să faci lucrările la timp, e tot mai necesar pentru ferme”, afirmă Florin Vălușescu.
”Avem destui clienți care au spus: «Am cumpărat utilajul acesta pentru că am văzut că, în anumite momente din an, îl pot folosi cu rezultate foarte bune». Sunt fermieri cu experiență de zeci de ani și care, în momentul de față, nu au un plan bine stabilit referitor la ce tehnică agricolă vor aplica în ferma lor sau când vor intra în teren, pentru că nu îi mai ajută clima.
Mai mult, avem exemple de la o fermă din vestul țării despre ce înseamnă precipitațiile la momentul potrivit: o diferență de doar 15 litri la cultura de grâu, pe două sole diferite, a însemnat o diferență de producție de 2 tone la hectar”, spune reprezentantul MEWI.
AGRICULTURA INTELIGENTĂ DEVINE STANDARD
Agricultura de precizie este un ajutor important pentru fermieri, în contextul în care aceștia caută să își maximizeze profitul fermei în condiții tot mai dificile: ”Majoritatea fermierilor caută mașini agricole inteligente și cu atât mai importantă este consultanța pe care le-o oferim fermierilor, ca să îi ajutăm să-și folosească banii în mod eficient. Mașinile agricole pe care le comercializăm le oferă, din standard, astfel de opțiuni. Nu mai putem vorbi de o mașină autopropulsată fără sistem de autoghidare”, susține Vălușescu.
Toate tractoarele Fendt din portofoliul MEWI care au în denumire sintagma ”Plus” și toate tractoarele Valtra modelele Versu, Direct, seriile Q și S sunt dotate, în echiparea standard, cu sistem de autoghidare.
MEWI – DE 30 DE ANI APROAPE DE FERMIERI
MEWI este pe piața românească de aproape 30 de ani, cu toată gama de utilaje agricole pentru toate fermele – mici, medii, mari și foarte mari, cu servicii post-vânzare, piese de schimb și service de calitate. ”Am încercat constant ca, prin prezența noastră alături de fermieri, să rămână un impact pozitiv. Mă bucură să văd și că se schimbă generațiile și copiii fermierilor cu care eu am început să lucrez acum 20 de ani au o relație bună cu colegii mei mai tineri. E și acesta un mod de susținere și o dovadă a faptului că am fost constant aproape de fermieri”, mai spune reprezentantul MEWI.
”FERMIERII AU NEVOIE DE SUSȚINERE CONTINUĂ ȘI LA TIMP”
Acesta consideră că toți factorii de decizie din agricultură trebuie să se implice pentru susținerea ”continuă și la timp” a fermierilor și să fie conștienți că fermierii depun eforturi foarte mari pentru a-și dota fermele cu mașini agricole performante: ”Sunt o mulțime de fermieri care se bazează pe subvenții și, din cauza faptului că au încasat acest ajutor cu întârziere și eșalonat, mai ales în anul acesta secetos, cu producții și cu prețuri mici, au rămas restanți la plata ratelor.
Pe de altă parte, mulți fermieri spun: «Cumpăr utilaje, mă dezvolt, dar e foarte greu cu personalul calificat care să lucreze pe aceste utilaje». Revin la responsabilii care au în mâini destinele agriculturii românești: ar trebui să existe programe care să atragă tinerii către acest domeniu, mai ales că, în momentul de față, munca pe mașinile agricole oferă un confort care poate nu există în autoturismul personal”.
OFERTE FINANȚARE UTILAJE NOI
”Pe piața românească încă e nevoie de mașini și utilaje agricole noi, performante, și fermierii trebuie să știe că există utilaje pe stoc și ei au oportunitatea de a face achiziții.
Pentru fermierii care nu au proiecte cu fonduri europene, avem susținere din partea finanțatorilor cu care lucrăm, cu dobânzi subvenționate fixe între 2,59% și 2,79%, pe 5-7 ani, la achiziția de tractoare, combine, mașini de erbicidat sau pachet tractor plus utilaj”, detaliază Florin Vălușescu.