Această decizie vine odată cu finalizarea proiectului de investiții în propria unitate de procesare a porumbului și a grâului, în cadrul căreia deja se obțin făina, pâinea, pufuleții, cerealele pentru mic dejun și toate celelalte produse și subproduse.
MATERIE PRIMĂ LA PROCESARE
Fabrica de la Roman deține o moară de porumb cu o capacitate de 150 tone/zi și o moară de grâu cu aceeași capacitate. Nu e de neglijat nici suportul oferit de statul român celor care stochează, procesează și comercializează producțiile.
”Deși sunt destul de multe probleme legate de condițiile de comercializare în marile lanțuri de magazine pentru produsele finite autohtone, inclusiv din cauza unor importuri masive, la prețuri aflate sub nivelul costurilor noastre de producție, am decis să continuăm proiectul de asigurare a materiei prime pentru unitatea de procesare”, explică Vasile Balcan.
Din această primăvară, Marsat pune la dispoziția fermierilor un pachet tehnologic pentru încurajarea extinderii culturii de porumb sticlos. Sunt incluse îngrășămintele și produsele de protecție a plantelor, la care se adaugă, la recoltare, garanția unui preț cu 10% mai mare decât prețul oferit pentru porumbul obținut din ceilalți hibrizi, asociată prioritizării achiziției și plății.
PRODUSE FINITE PENTRU PIAȚĂ
”Cei aproximativ 150 de colaboratori cărora le furnizăm inputuri agricole primesc informații în amănunt și cu fundamentări bazate pe realitățile din ferme și din economia reală românească. Vrem, în acest mod, să valorificăm împreună inclusiv facilitatea apărută în toamnă, privind subvenționarea achiziționării porumbului folosit pentru obținerea mălaiului. Subvenția este de până la 500 de mii de euro pe furnizor, respectiv 14 mii de tone stoc de valorificare și comercializare. Acest ajutor este o importantă temelie a proiectului nostru de a extinde cu minim 1.500 ha cultura de porumb sticlos obținut în această parte de Nord-Est a Moldovei”, explica Vasile Balcan.
Deși activitatea de comercializare a cerealelor și oleaginoaselor aducea profit, fermierul Vasile Balcan a considerat că obținerea de produse finite poate reprezenta un potrivit pas înainte pentru fermierii și consumatorii din România.
VALORIFICARE SUPERIOARĂ A GRÂULUI ȘI PORUMBULUI
Investiția în fabrica de procesare a porumbului și grâului a demarat în anul 2020, după achiziționarea și modernizarea fostului FNC Roman.
Prima investiție finalizată a fost cea a morii de porumb, în care se produc 3 varietăți de făină: făina superioară (grisată), făina extra și făina extra fină, utilizată în patiserie. De asemenea, se produce materia primă necesară obținerii pufuleților și a cerealelor pentru mic dejun, complexul de sortimente fiind completat cu tărâța, resturile de la sortare și germenii care se colectează separat pentru a scoate ulei și șrot care, odată măcinat, se valorifică prin obținerea ingredientelor necesare preparării diverselor produse de patiserie.
O parte a investițiilor a fost dirijată și către ambalare/etichetare, dar și la desfacerea produselor finite.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi