3 minute de citit

CE: Acorduri comerciale de peste 2 mii de miliarde EUR şi noi oportunităţi de export pentru fermierii din UE

COMISIA EUROPEANA 01 CE: Acorduri comerciale de peste 2 mii de miliarde EUR şi noi oportunităţi de export pentru fermierii din UE
canva/Getty Images

Comisia Europeană anunţă rezultatele celui de al 3-lea raport anual privind punerea în aplicare şi asigurarea respectării politicii comerciale a UE. Potrivit CE, valoarea schimburilor comerciale ale UE prin intermediul acordurilor de liber schimb cu partenerii mondiali a depăşit 2 mii de miliarde EUR pentru prima dată în 2022.

Schimburile comerciale au crescut în medie cu aproape 30%

Raportul Comisiei Europene evidenţiază faptul că schimburile comerciale cu principalii 20 de parteneri semnatari ai acordurilor comerciale au crescut în medie cu aproape 30 % în 2022. Comisia, în colaborare cu statele membre şi cu întreprinderile din UE, a eliminat, de asemenea, peste 30 de bariere în calea comerţului în 19 ţări. “Eforturile de eliminare a acestor bariere în cursul ultimilor cinci ani au contribuit la deblocarea a 7 miliarde EUR din exporturile UE numai în 2022. Acordurile noastre au contribuit, de asemenea, la asigurarea unei mai bune protecţii a mediului şi a drepturilor lucrătorilor.

UE dispune de cea mai mare reţea de acorduri comerciale din lume, cu un număr de 74 de ţări în total, reprezentând 44 % din totalul schimburilor comerciale ale UE. În 2022, schimburile comerciale dintre UE şi partenerii săi semnatari ai acordurilor comerciale (cu excepţia produselor energetice) au depăşit schimburile UE cu toţi ceilalţi parteneri. Aceste acorduri au contribuit la susţinerea comerţului şi a investiţiilor într-un mediu de afaceri mondial dificil, caracterizat de provocări geopolitice din ce în ce mai mari, cum ar fi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.”, se arată în comunicatul de presă al CE.

Acordurile comerciale sprijină exporturile, rezilienţa şi diversificarea

Acordurile comerciale au continuat să genereze creştere economică şi lanţuri de aprovizionare mai reziliente, prin:

  • Deschiderea de noi oportunităţi de export pentru producătorii şi fermierii din UE: de exemplu, în temeiul acordurilor comerciale respective, exporturile UE de produse farmaceutice către Vietnam au crescut cu 152 %, de autoturisme şi piese de schimb către Coreea de Sud cu 217 %, exporturile UE de carne către Canada au crescut cu 136 %, iar exporturile UE de servicii către Canada au crescut cu 54 %. Comerţul UE sprijină 670 000 de întreprinderi mici şi mijlocii din UE care exportă în ţări terţe.
  • Creşterea rezilienţei exporturilor la şocurile externe: în 2022, exporturile UE de mărfuri care fac obiectul unor sancţiuni către parteneri preferenţiali au crescut cu 174 miliarde EUR, compensând de departe cele 27 miliarde EUR pierdute în exporturile către Rusia.
  • Asigurarea accesului la factori de producţie importanţi şi reducerea dependenţei excesive de o singură ţară: în primii cinci ani de aplicare a acordului UE-Canada (CETA), importurile UE de materii prime critice din Canada au crescut cu 56 %, în comparaţie cu o creştere de numai 25 % din aceste produse din alte surse, contribuind la strategia UE de diversificare a surselor de aprovizionare prin includerea altor furnizori decât Rusia. Materiile prime critice sunt esenţiale pentru transformarea verde şi digitală a economiei UE.

Eliminarea barierelor şi înregistrarea de progrese în ceea ce priveşte litigiile

În 2022, Comisia a obţinut eliminarea a 31 de bariere în calea comerţului în 19 ţări partenere, contribuind la stimularea exporturilor UE în sectoare importante, cum ar fi sectorul agroalimentar, cel farmaceutic şi cel al sănătăţii şi frumuseţii.

Printre exemple se numără modificarea de către SUA a barierelor la import, existente de multă vreme, pentru produsele din carne de oaie şi capră, precum şi eliminarea de către Costa Rica a taxei decenale de 10 % pe berea importată din UE.

Cisteste si...

Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →