Câţi fermierii vor beneficia de plăţile ANT în sectorul zootehnic? Care este bugetul alocat. - Revista Ferma
2 minute de citit

Câţi fermierii vor beneficia de plăţile ANT în sectorul zootehnic? Care este bugetul alocat.

Buget MADR 2024
Buget MADR 2024 Credit foto: istockphoto.com/Delpixart

Au fost aprobate plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic în ședința Guvernului din data de 16 februarie 2024 pentru anul de cerere 2023, respectiv modalitatea de calcul a cuantumului per unitatea de măsură pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte, pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne și pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

Impactul bugetar este de circa 670.271.000 lei, respectiv 134.768.480 euro de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024, reprezentând plăți naționale tranzitorii (ANTZ) pentru anul de cerere 2023.

Câţi fermieri (estimaţi) vor beneficia de ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic:

  • circa 40.000 fermieri pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
  • circa 112.000 fermieri pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne;
  • circa 45.000 fermieri pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

MADR precizează că documentele specifice care se depun împreună cu cererea de plată, precum și condițiile de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic sunt prevăzute în secțiunea a 2-a a Ordinului MADR nr. 80/2023, cu modificările și completările ulterioare, articolele 95-102.

Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăți și Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor alocate fiecărei scheme la efectivele de animale eligibile, respectiv bovine și ovine/caprine sau la cantitățile de lapte eligibile.

Vezi care este calendarul plăţilor APIA pentru PD04 şi ANT în 2024.

Acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activităţilor specifice din sectorul de creștere a animalelor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →