Susținerea sectorului legume-fructe al UE se realizează, printre altele, și cu ajutorul banilor europeni, arată un studiu al Comisiei Europene.
O POZIȚIE MAI BUNĂ PE PIAȚĂ
Programele operaționale accesate de organizațiile de producători din întreaga Uniune Europeană, pentru finanțarea proiectelor, s-au dovedit a fi de succes în a-i convinge pe fermieri că este util să facă parte din aceste forme asociative.
Totodată, banii europeni au ajutat masiv la promovarea ofertei de mărfuri agricole și introducerea pe piață a acestor mărfuri, la creșterea valorii comerciale a produselor, precum și la asigurarea că producția este ajustată la cerere, adică fermele au dezvoltat capacitatea necesară pentru a satisface nevoile pieței.
Datele colectate și analizate la nivel european arată, de asemenea, că programele operaționale au avut un impact pozitiv asupra sectorului legume-fructe în ceea ce privește îmbunătățirea competitivității, protejarea mediului încojurător și prevenirea și gestionarea crizelor, consolidând alte politici care urmăresc obiective similare, precum măsurile de dezvoltare rurală.
7 AVANTAJE PENTRU MEMBRI
Părțile interesate au menționat avantajele concrete care apar din a fi membru al unei organizații de producători:
1. o poziție mai bună pe piață – comercializarea de către organizațiile de producători reprezintă aproximativ jumătate din valoarea producției totale de fructe și legume a unor țări membre;
2. acces îmbunătățit la mașinile de recoltare și prelucrare;
3. avantaje financiare și obținerea de co-investiții;
4. schimb de cunoștințe și asistență tehnică;
5. acces mai bun la pachetele de asigurare a culturilor;
6. accesul la scheme de calitate și la programele privind agricultura ecologică;
7. rezistență crescută la șocuri (inclusiv stabilitatea prețurilor).
CÂTE ORGANIZAȚII ARE EUROPA?
În 2020, în UE27 (fără Marea Britanie) existau 1.603 organizații de producători și 31 de organizații transnaționale de producători, în sectorul fructelor și legumelor.
Cel mai mare număr de organizații de producători recunoscute, din acest sector se află în Spania (527), Italia (289), Franța (220), Polonia (196) și Grecia (128).
Studiul publicat recent de Comisia Europeană acoperă perioada 2013-2018 și include mai multe țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România.
În cele 19 țări membre unde a avut loc cercetarea, cheltuielile totale pentru toate organizațiile de producători, organizațiile transnaționale de producători, asociațiile organizațiilor de producători și asociațiile transnaționale ale organizațiilor de producători s-au ridicat la 1.574 milioane euro, în 2018, Spania și Italia având cea mai mare pondere a cheltuielilor, 489,4 milioane euro, respectiv 489,3 milioane euro.
PESTE 1 MILIARD ȘI JUMĂTATE DE EURO PENTRU OP
În ceea ce privește cheltuielile totale, datele arată o tendință de creștere a sprijinului acordat sectorului fructelor și legumelor din UE între 2013 și 2018.
Cheltuielile totale efectuate de țările UE în contextul strategiilor naționale au crescut cu 20% în perioada acoperită de acest studiu. Organizațiile de producători recunoscute pot înființa un fond operațional pentru a-și finanța proiectele derulate în cadrul programelor operaționale.
Asistența financiară a UE este în general limitată la 50% din fondul operațional total, deși poate fi mărită la 60% în cazuri specifice. Pentru a facilita sprijinul financiar acordat organizațiilor de producători, statele membre dezvoltă și evaluează în mod regulat o strategie națională pentru programe operaționale durabile în sectorul fructelor și legumelor.
Care sunt PRINCIPALELE MĂSURI DE SPRIJIN? Citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2023!
O găsiţi în format electronic AICI: https://issuu.com/revistaferma/docs/revista_ferma_nr._6_1-14_aprilie_2023
Potrivit MADR, în 2020 erau în România 23 de organizații de producători în sectorul legume-fructe.
un articol de
STELIAN RĂDESCU