Cătălin Cenuşă a pierdut orzul - Revista Ferma
2 minute de citit

Cătălin Cenuşă a pierdut orzul

Catalin Cenusa fermier scaled Cătălin Cenuşă a pierdut orzul

Cătălin Cenuşă, fermier din Dumbrăveni (jud. Constanţa) a semănat grâu pe 596 ha şi orz pe 275 în toamnă. Dacă grâul mai rezistă în câmp, cultura de orz e compromisă.

Orzul e compromis

„La orz e dezastru, e deja maro tot! Am vorbit la asigurări să punem cultura sub supraveghere şi vedem ce va mai fi peste câteva săptămâni când se vor stabili şi daunele. Nici grâul nu a răsărit la timp şi nu-i înfrăţit corespunzător. Solul s-a lucrat în condiţii de secetă cruntă. De arat, nici pomeneală, am intrat în sol 20 cm cu un utilaj Lemken şi am semănat cu o maşină performantă cu pregătire. Am fertilizat cu 100 kg/ha DAP şi 150 kg de sulfat de amoniu pentru că parte din terenuri sunt alcaline”, ne-a declarat tânărul.

Păioasele au fost profitabile

Ferma lui Cătălin Cenuşă este profitabilă. „Am închis cu 6.100 kg/ha la orz şi 5.700 kg/ha la grâu. La floare, m-am apropiat de 2 tone/ha. La grâu am rămas cu aproape 1.100 lei/ha profit (cu arendă dată, cu tot) şi la orz 800 şi un pic, chiar dacă am produs mai mult, a avut preţul mai mic”, a precizat fermierul.  Are în magazii peste 1.100 tone de grâu şi 300 de floare. Pentru grâu i s-a oferit 975 lei/t, nu a marşat, vrea măcar un leu/kg luat din fermă. Ştie din experienţă că la floare preţul bun e în această lună. Nu a fost mulţumit când i s-a oferit: 420 euro/tonă.

5 mil. euro – investiţii

Cătălin Cenuşă nu pune porumb că „e cea mai pretenţioasă cultură!” Anul trecut a avut 32 ha, patru rânduri din şase nu au avut absolut niciun ştiulete! În primăvară va semăna doar floare şi mazăre. „Lucrez cu 2 tractoare de 405 CP şi cu utilaje performante, îmi place întotdeauna să am rezervă agregatele. Mai vreau o semănătoare de 6 m şi un disc greu. Investiţiile în utilaje au depăşit 2,5 mil. euro, însă cu magazii, hangar pentru utilaje şi cu achiziţiile de teren (mai apropii de 700 ha proprietate, din 918 în total) depăşesc 5 milioane de euro”, a explicat tânărul fermier.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →