La această dată deţine şi exploatează în sistem intensiv un efectiv total de 100 de vaci cu lapte rasa Prim’holstein şi lucrează 200 ha de teren arabil.
PROIECT CU 10 FERME PILOT
Exploataţia francezului, împreună cu alte 10 ferme pilot, face parte din proiectul european Resilience4Dairy (R4D) cu derulare 2021-2023, al cărui obiectiv general este de a dezvolta și consolida în Uniunea Europeană o rețea durabilă de „ferme de lapte rezistente și robuste”.
SPORIREA PRODUCŢIEI DE LAPTE
Philippe Levavasseur este administratorul fermei, ajutat de tatăl său şi de cei patru angajați cu contract de muncă, pentru 36 ore pe săptămână. Jumătate din suprafaţa de teren este cultivată cu porumb, lucernă şi alte plante furajere, iar cealaltă jumătate cu grâu, orz, rapiță, in pentru industria textilă și sfeclă de zahăr, toate acestea menite să asigure, împreună cu premixurile şi alte ingrediente, o nutriţie echilibrată a întregului efectiv de animale şi, în final, obţinerea unei producţii bune de lapte.
CONDIŢII OPTIME DE EXPLOATARE
Vacile în lactaţie, ca şi tineretul în funcţie de categoriile de vârstă, starea fiziologică, situaţia sanitar veterinară sunt cazate şi furajate în boxe speciale, îngrijite cu mare atenţie, având asigurate condiţii optime de exploatare.
Ferma este dotată cu sală şi instalaţii moderne de muls, cu utilaje performante pentru prepararea şi administrare hranei, echipamente de adăpare şi sisteme de evacuare a dejecţiilor.
O treime din femele sunt însămânțate pentru reproducere. Fătările sunt grupate din 15 mai până în 15 decembrie şi urmăresc un singur obiectiv: ca acestea să se desfăşoare pe păşune, unde crescătorul a avut grijă să amenajeze un padoc de fătare.
La muls, începem cu animalele lotizate, iar când toate văcuţele au fătat efectivul este reunit într-o singură turmă.
PHILIPPE LEVAVASSEUR, Fermier din Normandia
UN BUSINESS PROFITABIL
În anul financiar 2020-2021, afacerea lui Philippe Levavasseur a fost profitabilă, deoarece a rămas cu 163.152 euro curat, după ce a plătit toate cheltuielile (materii prime, materiale, utilități, salarii, contribuții şi impozite la stat, chirii, transport și orice altă cheltuială monetară specifică businessului). Totuşi, costurile salariale sunt mari, ajungând chiar la 101.270 euro.
Alţi indicatori economici sintetici înregistraţi: 254 euro la 1.000 litri de lapte şi 2.981 euro pe hectarul cultivat. Circa 60% din cifra de afaceri a fermei este realizată în sectorul de lapte.
FURAJARE RIGUROS CÂNTĂRITĂ
În ferma lui Philippe Levavasseur exemplarele din rasa Prim’holstein îşi exprimă pe deplin potenţialul de producţie, raţia de furajare adaptându-se stadiului de lactație.
• Raţie octombrie – decembrie: 4,5 kg făină de rapiță; 1,5 kg amestec furajer; 800 g făină de porumb; 8-9 kg iarbă și lucernă siloz; 3 kg fân de lucernă; 5 kg cartofi; 8 kg sfeclă furajeră; 24 până la 29 kg porumb pentru a ajunge la 55-60 kg de rație.
• Rație februarie-martie (stadiu mai avansat de lactație): 3,5 kg făină de rapiță; 1,2 kg amestec furajer; 10 kg iarbă și lucernă siloz; 4,5 kg fân de lucernă; 3 kg cartofi; 4 kg sfeclă furajeră. Restul – porumb până la 55-60 kg tain total.
În perioada aprilie-mai-iunie se administrează aceeași rație pentru februarie-martie cu stoparea sfeclei furajere în luna mai, odată cu ieşirea animalelor la păşunat.
Raţia de furajare este distribuită cu o remorcă tehnologică specială care prepară şi dozează hrana animalelor.
LOTIZAREA ANIMALELOR
Primăvara, turma este împărțită în două loturi. Primul cuprinde vacile cu mai puțin de 100 de zile de lactație; acestea au acces la o suprafaţă de 18 ha de pajiște, chiar în vecinătatea adăposturilor, unde li se distribuie în continuare o rație de porumb la jgheab.
Al doilea lot este format din văcuţele cu mai mult de 100 de zile de lactație care păşunează prin rotaţie pe un teren parcelat de aproximativ 10 hectare.
Vițeii sunt cazaţi în țarcuri individuale timp de trei săptămâni, apoi sunt grupaţi şi după două luni sunt dirijaţi pe o tarla de păşunat, la 9 km distanţă de fermă.
ÎNCRUCIŞĂRI CU RASELE DE CARNE
În ferma lui Philippe Levavasseur aproape toate animalele sunt crescute pentru reproducţie. Sunt 40 de juninci de înlocuire, iar tăuraşii obţinuţi sunt vânduţi la 15 zile.
De asemenea, 12 masculi din rasa Prim’holstein sunt comercializaţi ca tauri pentru reproducerea genetică sau ca tauri tineri la 15 luni.
În plus se fac încrucişări, în principal cu exemplare de carne Angus sau Hereford, metişii obţinuţi fiind comercializaţi la preţuri între 1.500 şi 1700 euro/animal.
Rasa mixtă Prim’holstein (din familia de rase Holstein) asigură o producţie medie de aproape 10.000 litri de animal (9.495 kg – Milk Control 2020, lapte brut în 348 de zile).
un articol de
MARIAN MUŞAT