Cât de lungă-i calea din fermă la furculiţă? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cât de lungă-i calea din fermă la furculiţă?

Un lucru este cert. Gândind global, noi toţi trebuie să ne regândim modul de viaţă şi de muncă şi să ne schimbăm atitudinea faţă de mediu. Asta dacă vrem să ne mai suporte Pământul mult şi bine. Aplicarea noilor strategii va influenţa radical modul în care producem hrana, tehnologiile de producţie, viaţa şi activitatea celor implicaţi în agricultură.
Dacă drumul de la fermă la furculiţă e pavat cu intenţii bune europene, cel puţin teoretic, rămâne să vedem cum vor fi toate acestea implementate. Întrebarea e cine va avea cuţitul şi cum îl va folosi?

Pentru mulţi rata de reducere cu 50% a consumului de pesticide până în 2030 ţine de domeniul SF. Cam la fel şi cu atingerea obiectivului de transfer a 25 de procente din terenurile agricole către agricultura ecologică. Reprezentanţii AIPROM (Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România) spun că se aşteptau la obiective realiste care să reflecte corect rezultatele unei evaluări de impact a schimbărilor propuse asupra actorilor principali şi a existenţei lor.

„Eforturile necesare pentru atingerea acestui obiectiv vor fi greu de suportat de cei care vor trebui să le ducă la îndeplinire, cu mari sacrificii asumate şi mai ales, luate unilateral. Vorbim în primul rând despre fermierii care nu au la dispoziţie soluţii de protecţie suficiente, şi vor avea şi mai puţine în anii următori, din cauza unei politici foarte dure de autorizare a produselor de protecţie a plantelor în Europa”, precizează reprezentanţii Industriei de protecţie a plantelor.
Comisia Europeană a menţionat în mod repetat că doreşte ca Noul Pact Verde European, din care fac parte cele două strategii, să creeze o dezvoltare sustenabilă, solidă, rezistentă la şocuri şi mai ales, inclusivă pentru toţi cei care participă la aducerea sa la îndeplinire. E interesant de văzut cum se va realiza acest ultim deziderat şi ce se va întâmpla cu cei care vor rămâne totuşi în urmă?

Una peste alta, schimbările climatice sunt o provocare pentru omenire şi o ameninţare pentru securitatea alimentară. Experienţa ultimilor ani agricoli a devenit extrem de dureroasă şi păguboasă pentru economiile statale şi individuale. Şi cine ştie ce ne mai aşteaptă!

Specialiştii în protecţia plantelor avansează şi o soluţie: INOVAREA. Fie că vorbim de tehnologii de creştere a animalelor, de sisteme de cultură, de sămânţă ori soluţii pentru protecţia culturilor, inovaţiile, adaptarea durabilă şi modul în care ne raportăm la condiţiile de mediu ne vor fi literă de lege în următorii zece ani. Obiectivele sunt stabilite şi adoptate iar schimbarea se va produce indiferent cât de lung ni se pare noul drum din fermă la furculiţă sau cât de nerealiste par a fi noile strategii. Informaţia este „caldă”, aşa că rămâne de văzut şi care vor fi reacţiile lumii agricole.

NICOLETA DRAGOMIR
redactor-şef Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →