În mod uzual, porcii sunt obişnuiți deja în creşă să bea din adăpători tip suzetă sau bol şi se pot adapta rapid la orice schimbare a modelului de adăpători disponibil. Pe măsură ce aceștia cresc, va creşte şi consumul de apă, în paralel cu creşterea consumului de furaje.
Comportamentul de adăpare
Porcii tind să bea mai mult atunci când le e cald pentru a limita stresul produs de căldură, dar şi pentru a înlocui apa pierdută prin urinarea în exces. De obicei, consumul de apă este cel mai mare imediat după fiecare furajare, crescând semnificativ atunci când furajul e insuficient.
Durata de timp alocată zilnic adăpării este relativ scăzută dar, dacă debitul asigurat al apei este inadecvat, performanţele productive vor fi afectate negativ. Același lucru se întâmplă și dacă apa e murdară, întrucât porcii vor bea numai cât să rămână în viaţă.
Consumul inadecvat de apă poate fi reperat și la nivel de lot/boxă, tot ca urmare a modificărilor comportamentale cum ar fi înghesuiala din jurul adăpătorilor, mai ales în afara orelor de vârf ale furajării, agresivitate, lupte frecvente şi vocalizare neobişnuit de frecventă și intensă.
Prelungirea duratei privării de apă a porcilor provoacă apariția unor manifestări vizibile și comportamental: pierderea treptată a condiției fizice, piele palidă și pierderea părului sau chiar depresii grave, cu manifestări anormale (mișcare în cerc, convulsii, pedalare cu membrele anterioare etc.).
Când scade consumul de apă
De cele mai multe ori, consumul anormal de apă este cauzat de problemele apărute la sistemul de adăpare. Prin urmare, înregistrarea zilnică a consumului de apă reprezintă o metodă simplă și eficientă pentru a verifica dacă porcii consumă cantitatea de apă preconizată.
Consumul de apă sub nivelul așteptat poate să indice o îmbolnăvire a porcilor, probleme legate de calitatea hranei, cauzând o reducerea consumului de furaj şi apă sau o problemă a sistemului de aprovizionare şi distribuție a apei, respectiv a furajului.
Contaminarea apei va conduce tot la o reducere semnificativă a consumului.
Când creşte consumul de apă
Creșterea consumului de apă peste nivelul de consum așteptat poate indica risipă sau avarii ale sistemului de adăpare.
Însă și unele probleme ce privesc calitatea furajului pot determina un consum exagerat de apă, exemplul cel mai frecvent fiind creșterea concentrației de sare în rație.
Asigurarea accesului permanent al porcilor la apă este un element esențial pentru orice fermă.
Teoretic, porcii care primesc apă prin intermediul adăpătorilor moderne ar trebui să aibă acces nelimitat la apă. Din nefericire, toate tipurile de adăpători se pot bloca şi tocmai de aceea trebuie să ne asigurăm că acestea funcționează.
Cum reglăm debitul de apă
În cazul în care considerăm că debitul e sub cel recomandat de 1,5 l/min, acesta ar trebui măsurat cu ajutorul unui recipient gradat, determinând cantitatea de apă acumulată într-un minut. Alternativ poate fi folosit un recipient cu volum cunoscut, de exemplu de 1 litru şi stabilirea timpului necesar pentru umplerea acestuia. În acest mod simplu se poate calcula apoi debitul apei.
Dacă un recipient de 1 litru se umple în 40 secunde, debitul este de 1,5 l/min. Dacă rata de curgere este este sub acest debit, adăpătoarea trebuie reparată / înlocuită, investigându-se și eventualele blocaje de pe linia de aprovizionare. Dacă adăpătorile picură sau curg trebuie reglate sau reparate cât mai repede posibil, pentru a minimiza risipa.
Presiunea apei în instalaţie
Dependent de tipul instalației și al adăpostului, ocazional, boxele amplasate la începutul liniei de adăpare, pot avea o presiune mai mare a apei decât cele de la capătul coloanei. Ambele situații sunt nedorite, deoarece presiunea prea mare va cauza împroşcarea excesivă a apei în timpul acţionării adăpătorii, ceea ce ar descuraja porcii să bea.
Pe de altă parte, presiunea prea scăzută a apei în instalație poate duce la lipsa totală a acesteia în unele boxe. În cazul în care există astfel de probleme de aprovizionare cu apă la nivel de în compartiment sau adăpost sau presiunea nu este egală și constantă, situaţia trebuie semnalată imediat, astfel încât să se poată face corecțiile sau reparaţiile necesare la sistem.
Verificaţi cu atenţie filtrele
Multe dintre sistemele de administrare a apei sunt prevăzute cu filtre pentru a elimina contaminarea cu reziduuri, mai ales acolo unde apa e pompată din puțuri sau ape de suprafață. În acest caz, filtrele trebuie controlate săptămânal şi, dacă e nevoie, vor fi curăţate sau înlocuite pentru a ne asigura că rezerva de apă nu este limitată datorită unui filtru blocat.
În timp, pe suprafața interioară a conductelor de apă se depune, inevitabil, așa-numitul film biologic, adică un strat organic compus din alge și bacterii care contaminează permanent apa și conduce la perpetuarea afecțiunilor digestive ale porcilor, mai ales la cei tineri. De aceea, tratarea periodică a instalațiilor de apă împotriva acestui fenomen este esențială!
Chiar dacă elementele de management al apei par mai degrabă de bun simț, adesea sunt ignorate în ferme, iar consecințele ard la buzunar!
CÂTĂ APĂ BEAU PORCII ŞI CÂND?
Nivelul consumului de apă depinde şi de temperatura adăpostului, compoziţia furajului şi starea de sănătate a porcilor dar, de regulă, pot consuma zilnic între 2 şi 10 litri de apă.
În general consumul de apă e corelat și cu activităţile porcilor, perioada cea mai activă fiind între orele 9-19, culminând între orele 15-16. De reținut că porcilor nu le place apa cu un conţinut mare de minerale sau contaminată cu fecale, urină, resturi de furaje, alge sau noroi.
Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă fermierii de azi este scăderea alarmantă a numărului de purcei obţinuţi la a doua fătare. Click AICI şi află de ce şi ce soluţii există!
un articol de
IOAN LADOȘI
USAMV Cluj-Napoca