Cât de curată e mierea din Uniunea Europeană? - Revista Ferma
3 minute de citit

Cât de curată e mierea din Uniunea Europeană?

Medicamentele şi substanţele ale căror reziduuri sunt urmărite anual sunt:

A. substanţele interzise;
B. antibioticele;
C. alte medicamente veterinare;
D. alte substanţe şi contaminanţi ai mediului înconjurător.

Din cele 3926 de probe, 73 (1,86%) au fost depistate ca neconforme, adică au conţinut reziduuri fie de substanţe interzise, fie de substanţe permise, dar peste nivelul maxim admis.

Antibioticele, cele mai utilizate doctorii

Reziduuri de substanţe interzise (Metranizadol) au fost depistate în două probe de miere raportate de Polonia. Mierea din Polonia a mai conţinut, peste nivelul maxim admis, Sulfacetamidă (5 probe neconforme din 257 analizate, procent 2,94%), Sulfamethazin (10 probe neconforme din 261 analizate, procent 3,83%), Sulfathiazol (10 probe neconforme din 261 analizate, procent 3,83%) şi Cadmium (o probă din 33, 3,03%), Polonia fiind ţara cu cele mai multe probe neconforme, dar care a analizat pe scară largă mierea autohtonă.

Miere_b

Cum este mierea noastră?

România nu stă chiar rău: din 38 de probe analizate pentru reziduurile de Oxitetraciclină, o probă (2,63%) a fost găsită neconformă şi din 38 de probe pentru Tetraciclină, a fost găsită neconformă tot o singură probă (2,63%). Separat, România a mai raportat o probă neconformă dintr-o singură probă analizată (100%), fiind descoperite reziduuri de Streptomicină. De semnalat că într-o probă din Germania, au fost depistate urme de Thiacloprid, un insecticid din clasa neonicotinoidelor interzis de Comisia Europeană în 2020.

Un raport anual

Statele membre ale Uniunii Europene derulează anual programe de monitorizare a reziduurilor de medicamente şi alte tipuri de substanţe din organismul animalelor vii şi din produsele acestora (lapte, ouă şi miere), programe bazate pe regulamentele europene. Rezultatele probelor analizate în laboratoare oficiale sunt centralizate la nivelul Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), care întocmeşte un raport, făcut ulterior public, pe site-ul agenţiei. În articolul de faţă, mi-am propus să extrag din raportul aferent anului 2019, câteva date privitoare la probele de miere.

Miere_b

Producţie anuală de 30.000 tone

În 2019, au fost prelevate la nivelul U.E., 3926 de probe de miere, dintr-o cantitate totală de 230.194 tone. Potrivit regulilor europene, fiecare stat trebuie să colecteze cel puţin 10 probe la fiecare 300 tone, pentru primele 3000 tone, apoi câte o probă din fiecare 300 tone. Fac precizarea că în programul de monitorizare a intrat o cantitate totală mai mică decât cantitatea produsă la nivel naţional. Astfel, în România, au fost prelevate 139 de probe din 10.563 t, în condiţiile în care producţia totală anuală este de aproximativ 30.000 t. Țara noastră a depăşit însă indicele minim de probe cerut de regulament: 1.1. Alte state (Franţa, Spania, Portugalia, Olanda) au prelevat mai puţine probe decât cer regulamentele comunitare. Au fost şi state care au colectat mai multe probe decât erau obligate: Polonia, 3.1, Irlanda 6.12, Belgia, 10.3. Belgia, de pildă, din 1500 t controlate, a prelevat 513 probe.

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →