Cât costă să scăpați de animale moarte din gospodărie! Câți bani dă statul și cât plătesc crescătorii de animale! - Revista Ferma
4 minute de citit

Cât costă să scăpați de animale moarte din gospodărie! Câți bani dă statul și cât plătesc crescătorii de animale!

Tarife neutralizare animale moarte 2025 pentru micii crescători de animale

Tarife neutralizare animale moarte: Bani de la stat în 2025 pentru micii crescători de animale!

bani animale moarte tarife neutralizare
Credit foto: @istockphoto.com/CatEyePerspective

Guvernul a aprobat fonduri pentru neutralizarea animalelor moarte în 2025, măsură esențială în combaterea pestei porcine africane (PPA), informează MADR.

Guvernul României a aprobat, în ședința executivului din 20 martie 2025, un plafon de cheltuieli de 33,75 milioane lei pentru finanțarea activităților de colectare, transport, depozitare și neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale.

Măsura, parte a unei scheme de ajutor de stat, vine în contextul extinderii agresive a pestei porcine africane, o amenințare majoră pentru sectorul zootehnic, precizează MADR.

Potrivit datelor ANSVSA transmise pentru revista Ferma, în anul 2024, în România au fost confirmate un total de 215 focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici și 258 la mistreţi. În anul 2024, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a alocat instituțiilor subordonate subvenții în valoare de 94,723 milioane de lei pentru plata despăgubirilor pentru animalele sacrificate în focarele de pestă porcină africană.

DETALII AICI: Peste 470 de focare de pestă porcină africană confirmate anul trecut! Câte focare PPA mai sunt active!

Tot în 2024, România s-a confruntat și cu pesta micilor rumegătoare (PMR). Din 19 iulie 2024, când a fost confirmat primul focar în România, în localitatea Baia, din județul Tulcea, și până în 5 noiembrie, când a fost raportată la nivel internațional stingerea ultimelor cinci focare, din satul Clopodia, județul Timiș, au fost confirmate 67 de focare, în județele Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș.

Au fost susceptibile 226.759 ovine, din care 225.994 cazuri epidemiologice: 13.760 animale moarte din cauza bolii, 212,223 oi ucise de echipele de intervenție.

oi bani ron plata ajutor ovine si caprine subventii apia 2025 animale moarte pesta ovine

Fondurile aprobate vor asigura finanțarea schemei de ajutor de stat, instituită prin Hotărârea Guvernului 1218/2024, conform căreia, fermierii individuali pot beneficia de servicii subvenționate pentru eliminarea carcaselor de animale, limitând astfel riscul răspândirii bolilor și reducând costurile asociate combaterii epidemiilor.

Potrivit HG 1218/2024, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

  • a) animale moarteanimalele ucise prin eutanasie, cu sau fără diagnostic exact, ori care au murit, inclusiv animalele născute moarte sau nenăscute, în cadrul unei ferme sau în orice alt spațiu ori în timpul transportului, dar care nu au fost sacrificate pentru consumul uman;
  • b) unitate mobilă de incinerare – echipament mobil utilizat pentru distrugerea la fața locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, în situația dezastrelor naturale și a epizootiilor, atunci când este depășită capacitatea de distrugere prin metode convenționale;
  • c) activitate de distrugere a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman – activitate de procesare sau de incinerare/coincinerare a acestora prin transformarea lor în produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul înconjurător, animale sau om.

TARIFE NEUTRALIZARE ANIMALE MOARTE 

bani animale moarte

Potrivit actului normativ adoptat, statul va acoperi 100% costurile de transport al animalelor moarte și 75% din cheltuielile de distrugere, restul de 25% fiind suportat de beneficiari.

Tarifele maxime stabilite sunt de 2.940 lei/tonă pentru neutralizare și 3,280 lei/km pentru transport.

Serviciile vor fi furnizate de unități specializate, contractate de consiliile județene și de Consiliul General al Municipiului București.

Decizia Guvernului este fundamentată pe reglementările europene privind gestionarea subproduselor de origine animală și pe necesitatea alinierii la standardele de biosecuritate impuse de criza pestei porcine.

Prin această măsură, autoritățile urmăresc protejarea fermelor românești și prevenirea pierderilor economice generate de epizootii, mai precizează MADR.

CITEȘTE ȘI: Încă 3 focare de febră aftoasă în Europa! Mii de vaci ucise, inclusiv în jurul focarelor!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →