Datele oficiale transmise vineri (7 iulie) arată că Ucraina a început „lent” noul an de comercializare în ceea ce priveşte ritmul exportului de cereale, deoarece majoritatea livrărilor se fac prin porturile de mică adâncime de la Dunăre. Chiar dacă exporturile au atins pragul de o jumătate de milion de tone, exporturile maritime au fost limitate de absenţa inspecţiilor la intrarea pe „Coridorul de cereale” la Marea Negră. Volumul exporturilor sunt un indicator al experienţei şi capacităţii logistice în creştere pe care Ucraina le-a dezvoltat prin porturile la Dunăre şi până la Marea Neagră – precum şi utilizarea continuă a legăturilor transfrontaliere cu statele vecine.
Unde s-au dus cerealele din Ucraina?
De la începutul sezonului (1 iulie) au fost expediate 177.000 tone de grâu, ceea ce reprezintă de peste trei ori volumul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent. Turcia a fost principala destinaţie pentru grâul ucrainean, cu 50.423 de tone declarate la export în prima săptămână a lunii iulie, urmată de România (41.270 de tone) şi Spania (37.129 de tone).
Exporturile de porumb, în aceeaşi perioadă (1-7 iulie 2023), au ajuns la 273.000 de tone, cu 9% mai mult decât transporturile din aceeaşi perioadă a sezonului trecut. China (65.443 tone) şi Italia (62.741 tone) au fost principalele destinaţii pentru porumb ucrainean.
Livrările de orz ale Ucrainei pe pieţele externe, în prima săptămână a sezonului curent, s-au ridicat la 46.000 de tone, ceea ce este, de asemenea, de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Cea mai mare parte a volumului (87%) a fost livrată către România (21.777 tone), Spania (9.003 tone) şi Israel (8.834 tone).
Cu 56% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut
Comparativ cu aceeaşi perioadă a sezonului trecut, volumul exporturilor de cereale şi leguminoase din Ucraina în primă săptămână a noului sezon de comercializare este cu 56% mai mare. În perioada 1-8 iulie 2022, Ucraina a exportat în total 318.000 tone cereale, din care 52 mii tone de grâu, 15 mii tone de orz şi 249 mii tone porumb. Datele furnizate de autorităţile vamale ucrainene arată mărfurile care au fost declarate la export, însă cifrele nu corespund întotdeauna cu volumele care au părăsit fizic ţara în perioada respectivă.