CAȘUL AFUMAT DE MUNTE. Cât de greu e drumul din fermă în furculiță? - Revista Ferma
4 minute de citit

CAȘUL AFUMAT DE MUNTE. Cât de greu e drumul din fermă în furculiță?

cooperativa Sud Muntenia 1 CAȘUL AFUMAT DE MUNTE. Cât de greu e drumul din fermă în furculiță?

Cașul afumat de munte a ajuns și la Agromalim 2023, alături de brânza maturată din lapte de capră și alte bunătăți produse de crescătorii reuniți în Caprirom Sud Muntenia – Cooperativă Agricolă.

Am stat de vorbă cu Georgiana Udrescu, președinta Cooperativei, despre pașii făcuți în ultima perioadă pentru susținerea și promovarea fermierilor, dar și despre greutățile cu care se confruntă aceștia, în drumul lor de a aduce pe masa consumatorilor români gustul produselor din laptele caprelor de la munte.

Cooperativa agricola CAPRIROM Sud Muntenia a luat ființă în iunie 2022, la inițiativa unor fermieri crescători de oi și capre din județele Dâmbovița, Argeș, Dolj și Olt. Obiectivul organizației este să contrabalanseze lipsa de desfacere a micilor fermieri, fie prin intrarea cu produsele țărănești în marile lanțuri alimentare, fie prin magazine proprii sau cu ajutorul platformelor online.

Cooperativa are în prezent 100 de membri iar fermierii care au deja produsul finit sunt în număr de 6.

AVEM PRODUSE DE CALITATE. CE FACEM CU ELE?

Avem pășuni alpine, naturale, lăsate din abundență de Dumnezeu pe pământ românesc. Avem crescători pasionați, tradiții… Însă munții sunt din ce în ce mai goi, profitabilitatea zootehniei din ce în ce mai mică și planul integrat de management de fermă este aproape inexistent.

Fermierul trebuie să treacă la un alt nivel, să-și schimbe puțin mentalitatea și să înțeleagă nevoia de a evolua profesional. ”Sunt alte vremuri, vine din urmă o altă generație de consumatori, mai tineri și mai pretențioși. Este și motivul pentru care am încercat să schimbăm puțin fața produselor: le-am branduit și etichetat, le promovăm. Nu mai merge să vinzi brânza oricum…”, afirmă președinta Caprirom Sud Muntenia – Cooperativă Agricolă.

cooperativa Sud Muntenia 2 CAȘUL AFUMAT DE MUNTE. Cât de greu e drumul din fermă în furculiță?

Succesul pe piață al unui produs agroalimentar local depinde deopotrivă de producători, de consumatori, dar și de autorități. Este nevoie de susținere mai ales pe partea de proiecte de promovare, pentru ca fermierii să aibă banii necesari pentru organizarea și participarea la evenimente adresate beneficiarului final al produselor.

Fermierii cer și o legislație mai blândă pentru autorizarea fermelor de familie.

Sunt foarte multe acte și demersuri, oamenii se sperie și renunță. Tocmai aici intervine unul dintre rolulile cooperativei. Așa că mă bucur că, în sfârșit, după multe insistențe, crescătorii au înțeles că nu se mai poate fără asociere dacă vrem să îmbunătățim prețul laptelui și al produsului finit. Iar celor care le stă în putere… să facă ceva! Ne lovim de chestiuni care s-ar putea rezolva ușor dacă am avea un cadru legislativ adecvat și un plan pe termen mediu. În caz contrar, unii sunt cu munca și alții cu beneficiile, spune Georgiana Udrescu.

HRANĂ DE LA MUNTE, CU POVESTE ȘI TRADIȚII

Cașul afumat de munte a fost prezentat la AgriPlanta-RomAgroTec 2023 iar la expoziția din Arad a fost adus, în premieră, cașcavalul maturat produs de Ovidiu Cojocaru din comuna Balta Doamnei, jud. Prahova. Producătorul și-a făcut și o cameră pentru maturare.

Tot la Agromalim, cooperativa a adus și covrigi din cașcaval dospit, făcuți special pentru a-i atrage pe copii să consume produse lactate naturale.

cooperativa Sud Muntenia 3 CAȘUL AFUMAT DE MUNTE. Cât de greu e drumul din fermă în furculiță?

Cașul afumat de munte are o rețetă veche de sute de ani. În vremea Vechiului Regat, atunci când între Valahia și Ardeal erau granițe, cașul afumat era folosit drept ”monedă de transhumanță”, pe care ciobanii îl ofereau vameșilor pentru a-și muta turmele dintr-o parte în cealaltă.

Cașul este afumat cu lemn de esență tare, de regulă dintr-o buturugă ușor putredă, peste care din când în când se mai aruncă și câte un lemn de brad pentru a-i da aroma lui specifică. Este emblema satelor din Dâmbovița și face deliciul turiștilor care îl degustă.

Mulți dintre fermieri sunt în vârstă, le este greu să facă procesare pe cont propriu. Visul meu este să reușim să avem un proiect pentru procesarea laptelui colectat de la membrii Cooperativei. Ceva la un nivel mai mic inițial, până ne dezvoltăm!

GEORGIANA UDRESCU, Președinte Caprirom Sud Muntenia – Cooperativă Agricolă

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →