Câștigători în cursa pentru Bursele „Helmut Claas” - Revista Ferma
4 minute de citit

Câștigători în cursa pentru Bursele „Helmut Claas”

Decernarea premiilor a avut loc la Centrul Technoparc Claas din Harsewinkel -Germania, în perioada 25 – 26 octombrie a.c., unde România a fost reprezentată de tânărul premiant Ionel-Flaviu Husu, alături de subsemnatul.
În ajunul decernării premiilor, câștigătorii, provenind din Bulgaria, Germania, Anglia, Olanda, Ungaria, Slovacia și România, și profesorii lor de la universitățile partenere ale Fundației, au avut o primă întâlnire de socializare, unde și-au împărtășit cunoștințele despre cercetările proprii și au pus bazele unor colaborări viitoare. „Pentru noi, ca fundament, această reuniune informală este foarte importantă, deoarece ne putem extinde astfel rețeaua noastră internațională a universităților și a partenerilor”, a declarat Sylvia Looks, președintele Fundației Claas.

Câștigători în cursa pentru Bursele „Helmut Claas”_b

Premianții și temele lor de cercetare
Sylvia Looks a prezentat în deschidere activitatea premianților din acest an, temele câștigătoare și criteriile profesorilor care i-au urcat pe aceștia pe primele locuri de pe podium. Pentru prima oară, câștigătorii burselor internaționale „Helmut Claas” au prezentat proiectele lor inovative prin intermediul unor postere. Helmut Claas, președintele Consiliului de Administrație al Fundației Claas, care recent a împlinit vârsta de 90 de ani, i-a felicitat și a înmânat personal diplomele câștigătorilor.
Bursele destinate studenților de la disciplinele de inginerie și administrarea afacerilor au fost câștigate de trei studenți germani și de un englez.
• Premiul I (7200 euro) i-a revenit lui Philip Schierning, student la specializarea „Agricultura ecologică” la Universitatea din Kassel – Witzenhausen. În teza sa a abordat modul în care diferite tipuri de amestecuri de grâu pot optimiza calitatea de coacere a aluatului;
• Premiul II (6000 euro) i-a fost atribuit lui Andreas Kopf, student la specializarea „Inginerie mecanică la KIT (Intitutul Tehnologic din Karlsruhe), pentru lucrarea în domeniul optimizării motoarelor cu combustie;
• Premiul III (4800 euro) i-a revenit lui Maximilian Springer de la Universitatea Tehnică din München. Tânărul a analizat modul în care robotul agricol mobil poate fi folosit cât mai eficient posibil la semănat.
• Locul IV (3600 euro) l-a ocupat Thomas Sutton de la Universitatea Adams Harper din Anglia, cu lucrarea centrată pe soluțiile optime de prindere și de acționare a agregatului de către tractor.
Premiile internaționale „Helmut Claas”, în valoare totală de 22.500 euro, s-au îndreptat către: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timișoara, Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta (Ungaria), Universitatea din Wageningen (Olanda), Universitatea de Agricultură din Nitra (Slovacia) și Universitatea Angel-Kantschew din Russe (Bulgaria). Fiecare universitate a beneficiat de trei premii. Domeniile de excelență sunt Ingineria mecanică în agricultură, Ingineria agricolă și Administrarea afacerilor în agricultură.

Premii bonus
Premiile internaționale bonus din acest an, în valoare de 1500 euro fiecare, au fost câștigate de către: Sophie Lippmann de la Universitatea din Kassel, pentru studiul asupra îmbunătățirii siguranței alimentare în regiunile rurale, zonele mici urbane și metropolitane din Africa. La categoria „Implicare în tehnică”, premiul i-a revenit lui James Charnley de la Universitatea Adams Harper din Anglia, acesta studiind importanța valorii brandului în luarea deciziei de cumpărare a tractoarelor agricole în Marea Britanie.
Premiul bonus de la categoria „Mecanism de piață” a fost adjudecat de Jan Fischer, de la Universitatea din Vechta – Germania, pentru analiza și evaluarea strategiilor de achiziție la nivel mondial pentru produsele agricole de bază, cu exemplul dat din industria cafelei.
În dimineața zilei decernării premiilor, laureații au vizitat fabrica de combine și de tractoare Claas din Harsewinkel, unde au putut vedea pe viu tehnica de ultimă generație și liniile tehnologice la standarde înalte. Odată intrați în această cursă ca învingători, tinerii premianți s-au afirmat încă de la debutul carierei lor în domeniul mecanicii agricole, agriculturii și administrării afacerilor în agricultură.

Felicitări tuturor premianților!

 

Câștigători în cursa pentru Bursele „Helmut Claas”

Ionel-Flaviu Husu (dr.) a fost premiat de însuși Helmut Claas

 

 

PREMIANȚII DE LA USAMVB TIMIȘOARA
Ionel-Flaviu Husu s-a clasat pe locul I, premiu în valoare de 2000 euro, cu lucrarea „Cercetări privind proiectarea și construcția unui topitor de ceară cu aburi, pentru apicultură”.
Premiul II (1500 euro) a fost oferit studentei Alexandra-Ionela Suta pentru lucrarea „Studii asupra aparatelor de tăiere utilizate în construcția cositorilor mecanice”.
Al treilea premiu (1000 euro) i-a revenit studentei Evelyne Popescu cu lucrarea „Implementarea unui robot de muls marca Lely la ferma zootehnică S.C. Pădureni, Chișineu-Criș”. Cei trei câștigători au absolvit specializarea „Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industrie Alimentară”, domeniul „Inginerie Mecanică” – Facultatea de Agricultură.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →