Carnea vegană nu mai e interzisă în Franţa! - Revista Ferma
3 minute de citit

Carnea vegană nu mai e interzisă în Franţa!

Beyond Meat Carnea vegană nu mai e interzisă în Franţa!Curtea Europeană de Justiţie a decis că un stat membru nu poate interzice utilizarea unor termeni asociaţi în mod tradiţional cu produsele de origine animală pentru a desemna un produs care conţine proteine vegetale!

Cea mai înaltă instanţă a UE a anulat astfel o lege franceză din 2021 care interzicea comercializarea alimentelor pe bază de plante folosind denumiri asociate în mod obişnuit cu produse de origine animală. Cu toate astea, hotărârea ar putea deschide calea pentru ca Parisul – şi eventual alte state membre – să împiedice produsele pe bază de plante să fie etichetate „fripturi” prin alte mijloace.

Decretul francez a fost contestat pentru prima dată la nivel naţional de activiştii vegetarieni şi vegani precum şi de producătorul de alimente pe bază de plante Beyond Meat şi suspendat de cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării în aşteptarea deciziei CEJ.

Potrivit instanţei din Luxemburg, simpla interzicere a asocierii denumirii de „carne” pentru anumite alimente nu echivalează cu stabilirea unei „denumiri legale” pentru produsele de origine animală, ceea ce guvernele naţionale au voie să o facă. Curtea a spus că, întrucât Franţa nu a adoptat o denumire legală pentru termenii asociaţi în mod tradiţional cu alimentele de origine animală, nu a putut împiedica producătorii de alternative pe bază de plante să le folosească.

Statele membre ar putea interveni pe alte căi!

În aceste condiţii, dacă o autoritate naţională apreciază că modalităţile concrete de vânzare sau de promovare a unui produs alimentar induc în eroare consumatorul, aceasta va putea să acţioneze în justiţie operatorul din sectorul alimentar vizat. Curtea precizează, totodată, că armonizarea expresă prevăzută de dreptul Uniunii se opune ca un stat membru să instituie o măsură naţională care stabileşte praguri de proteine vegetale sub care ar rămâne autorizată utilizarea altor denumiri decât denumirile legale, constituite din termeni proveniţi din sectoarele măcelăriei şi mezelăriei pentru a descrie, a comercializa sau a promova produse alimentare care conţin proteine vegetale.

Uniunea Vegetariană Europeană (UVE), una dintre organizaţiile care a adus în discuţie cazul în Franţa, a recunoscut potenţialul impact negativ pe care l-ar putea avea decizia CEJ. „Implementarea denumirilor legale pentru produse alimentare de origine animală s-ar dovedi a fi un proces lung, complicat şi prelungit, care riscă să se transforme în probleme suplimentare de armonizare la nivelul UE”, susţine UVE. Potrivit acesteia, încercările de a defini legal astfel de produse ar putea perturba piaţa unică din cauza „diferenţelor culturale şi lingvistice”.

Accesează acest link şi vezi documentul în care este explicată decizia Curţii Europene de Justiţie!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →