Cârnaţii de Bucovina, pe masa englezilor - Revista Ferma
7 minute de citit

Cârnaţii de Bucovina, pe masa englezilor

fam baciu m Cârnaţii de Bucovina, pe masa englezilor

Acum, cârnaţii, jambonul, muşchiul semicrud, cârnaţii tradiţionali de porc cu busuioc, pastrama de miel, pulpa de viţel şi şunculiţa sunt produse ale familiei Baciu care circulă în toată Europa, dar şi pe alte continente, având certificat de calitate din partea Casei Regale a Marii Britanii şi purtând semnătura Reginei.

Însă ceea ce a garantat calitatea produselelor familiei Baciu dintotdeauna sunt gustul bun, prospeţimea şi originalitatea lor, susţine Ioan Baciu. În plus, acestea sunt sută la sută naturale, adică fără pic de conservant sau de aditivi alimentari, principala preocupare a soţilor Baciu fiind să realizeze produse de calitate bazate pe reţete tradiţionale bucovinene.

Baiţul special în care este ţinută carnea, afumătoarea din lemn de cireş şi de fag, dar şi alegerea timpului potrivit pentru maturare sunt doar câteva dintre ingredinetele de succes ale produselor din carne cu care soţii Baciu şi-au câştigat faima în ţară şi peste hotare.

Pe lângă carnea procurată din crescătoriile de animale din zonă, soţii Baciu folosesc şi alte ingrediente, care, spun ei, sunt cele mai importante, cum ar fi rozmarinul, busuiocul, cimbrul, sau usturoiul, toate cultivate în grădina proprie.

Ion Baciu spune că tradiţiile, dar şi reţetele, le-a moştenit din familie, de la unchiul său, Traian Baciu, care era cel mai bun măcelar din zona Bucovinei. “De la vârsta de şapte ani m-a luat pe lângă el şi aşa am moştenit pasiunea de a realiza tot felul de bunătăţi tradiţionale.

Întotdeauna mi-a plăcut să respect tradiţia tăierii porcului, tranşarea şi condimentarea produselor, aranjarea pe beţe pentru afumătoare, totul pentru a obţine un produs natural cât mai gustos şi natural.

Sunt exigent în ceea ce priveşte calitatea şi respectarea reţetelor bucovinene moştenite de la unchiul meu,” povesteşte Ion Baciu.

Investiţii făcute pas cu pas

Abatorul pe care îl deţine datează din anul 1815, fiind ridicat de un conte din Boemia. Acesta a fost construit sub tutela Armatei Mariei Tereza, apoi a fost luat de austrieci, deservind cabanele de vânătoare din vremea respectivă.

După căderea Imperiului Austriac, abatorul a fost naţionalizat. După Revoluţie a fost închis timp de şapte ani, iar după 1997 a fost luat de Ion Baciu, care l-a refăcut din fonduri proprii, pe vechea structură. “Am căutat să mă încadrez fluxului tehnologic după nomele sanitar-veterinare impuse de UE.

Nu m-am grăbit, ci am căutat să merg încetul cu încetul, pentru că banii trebuiau chibzuiţi bine. Am început prin a deschide magazine proprii în Câmpulung Moldovenesc, în Vatra Dornei, la Iaşi şi la Bucureşti.

Am avut grijă să fiu prezent la târguri şi la expoziţii cu degustare şi cu vânzare, precum şi la cele organizate de Muzeul Ţăranului Român, pentru a face cunoscută calitatea mărfurilor,” ne-a spus Ion Baciu.

Produsele se fac în serie mică, câte 30-40 kg din fiecare sortiment, în funcţie de cum cere piaţa. Cel mai bine se vinde jambonul, muşchiul semicrud, cârnaţii tradiţionali de porc cu busuioc, pastrama de miel, pulpa de viţel şi şunculiţa. ”Chiar dacă unele produse sunt ceva mai scumpe, măcar sunt naturale,” spune Baciu.

Produse degustate la nivel înalt

Afacerea este de tip familială, pentru că cei care îl ajută sunt soţia sa, Viorica Ţăran Baciu, cele trei fiice ale lor: Delia, Veronica şi Ana-Maria, dar şi de alţi şapte muncitori.

Ei au reuşit să-i facă pe membrii Casei Regale a Marii Britanii, dar şi pe alte personalităţi din toată lumea, să le deguste produsele, iar mici întreprinzători din Anglia şi din Israel au învăţat de la familia Baciu o parte dintre secretele bucătăriei tradiţionale româneşti, în special ale preparatelor din carne.

O fermă agreată de Prinţul Charles prepară acum produse tradiţionale din Bucovina, după reţeta familiei Baciu.

Din cârnaţii cu busuioc, cârnaţii tradiţionali şi muşchiul împănat cu piept de pui preparate de Ion Baciu a gustat, pe lângă membrii Casei Regale a Marii Britanii, şi psihologul lui Barack Obama, Eliot Sorel, român de origine, născut la Fălticeni.

Sorel a fost la Câmpulung Moldovenesc cu o delegaţie de medici de renume din toată lumea, pentru a vizita Spitalul de Psihiatrie. Ion Baciu, în cadrul unei seri bucovinene, le-a prezentat invitaţilor produsele proprii, iar străinii au rămas uimiţi.

Alţi degustători ai acestor produse au fost comisarul european pe probleme de justiţie, Jacques Barrot, membrii unei delegaţii din Suedia, fostul psihiatru al Prinţesei Diana, Rita Rogers, şi mulţi alţii. Cu toţii s-au numărat printre cei care s-au îndrăgostit de savoarea produselor tradiţionale româneşti.

Oriunde s-ar duce, familia Baciu este şi ea îndrăgostită de locurile natale, potrivit căreia, cel mai bine este acasă. Pe oriunde au fost, nimeni şi nimic nu i-a putut determina să rămână şi să lucreze, sau să se stabilească definitiv altundeva decât la Suceava.

Nici membrii Casei Regale din Marea Britanie nu i-au putut convinge să-şi părărsească locurile natale, şi aceasta pentru că le place să se treazească dimineaţa respirând aerul curat de munte şi să muncească aşa cum au fost obişnuiţi din copilărie.

REŢETE BUCOVINENE PREDATE ENGLEZILOR

Anul trecut, familia Baciu a fost invitată în Marea Britanie să-i înveţe pe micii producători britanici să prepare carnea afumată. Demonstraţiile au fost susţinute la o fermă agreată de Prinţul Charles.

Totul s-a făcut ca în Bucovina, chiar şi afumătoarea, improvizată iniţial dintr-un dulap metalic. “Noi ne-am dus să le arătăm cum se prepară produsele la noi. Am improvizat o afumătoare, dintr-un dulap metalic, deoarece ei n-au avut lemn de fag, ceea ce ne-a pus puţin în dificultate.

În cele din urmă am găsit un localnic care avea un dulap vechi din fag, pe care ni l-a oferit. Rugămintea acestuia a fost să-i dăm şi lui din ceea ce facem noi acolo. După ce a gustat produsele obţinute, ne-a răspuns că dându-ne dulapul a făcut cea mai bună afacere pe anul acela.

Pe de altă parte, ca o observaţie, am remarcat că acolo nu se folosesc mănuşi, aşa cum suntem noi obligaţi să purtăm în România,” povesteşte Ion Baciu.

Dacă soţul Baciu i-a dat gata pe englezi cu cârnaţii, soţia acestuia le-a demonstrat cum se face rulada din carne stropită cu vin.

Bunătăţile preparate de ei acolo au fost gustate şi de membrii Casei Regale, care se mai bucură şi acum de produsele tradiţionale româneşti, preparate de producătorii britanici după reţete şi practici învăţate de la familia din Suceava timp de trei săptămâni.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →